12 468 3

Продават екземпляр от първия модел на Mercedes

Ангел Харизанов

Първият официален модел на една от най-известните компании в света - Mercedes, излиза в началото на миналия век или по-точно 1901-ва година, като тогава марката създадена от Готлиб Даймлер носи името Mercedes-Simplex. Няколко години след това - през 1904-та е създаден и автомобилът, който ще потърси своя нов собственик на търга Куейл Лодж, огранизиран от аукционна къща Бонамс.

През дългия си 112 годишен живот, автомобилът с номер на рамата #2406, е сменил много притежатели, като през 70-те претърпява пълна реставрация, а наскоро още една козметична и състоянието и е повече от отлично. Задвижван от 5.3-литров четирицилинрод двигател, този Simplex има мощност от 32 конски сили и максимална скорост от 105 километра в час, което за времето си го е превръщало в изтребител на колела. Скоростната кутия е четиристепенна, като мощноста се пренася чрез верига към задния мост. Окачването е с листови ресьори, а барабанни спирачки отговарят за контрола.

Първоначално машината е собственост на търговец на дървесина, след това е дарена на английските военни сили, от там отива в неизвестна ферма, в която престоява чак до 70-те. Тогава е купена от Оливър Грей, който прави пълната реставрация. През 99-та, колата преминава в ръцете на фамилия колекционери, а съвсем наскоро стига в последния и собственик, при който също претърпява обновление. Очаква се класиката да бъде продадена за между 3.2 и 3.9 милиона долара.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Роман Ценов
  Отговор
  1 15:33  12.08.16
  Това не е първият Мерцедес.Това е Мерцедес Двоен Файтон.
 • борислав
  Отговор
  2 16:35  12.08.16
  Изглежда дървото и кожата е по-скъпа от титан и карбон/китайски суперкар/За тази щайга такава сума е налудничева.
 • горд
  Отговор
  3 17:12  12.08.16
  Това на въглиша ли е?

Напиши коментар:


Публикувай