15 521 10

Продава се Plymouth, ускорявал наравно със самолетите

Продава се Plymouth, ускорявал наравно със самолетите
Радослав Славчев

Аукционната къща Barret-Jackson ще пусне на търг един много интересен автомобил, използван от Агенцията по безопасност на околната среда на САЩ (EPA). Автомобилът е Plymouth Superbird, произведен през далечната 1970 година и използван от ЕРА за измерване на вредните емисии на самолетите при излитане.

Култовата американска кола разполага и със специална табела, оказваща това, че тя наистина е принадлежала на агенцията. За да бъде използвана от ЕРА, колата е доработена през 1972 година от компанията Nichels Engineering, която изпълнява специалните поръчки на агенцията.Изборът на кола пада върху този Plymouth, защото той е специална модификация, представляваща състезателна машина на NASCAR и е една от малкото, която по онова време може да ускорява до скорост от 225 км/ч. наравно със самолетите. С други думи този масълкар разполага с уникално ускорение.

За това уникално, за времето си, ускорение се грижи V-образен осемцилиндров двигател с мощност 375 конски сили. Този мотор не е доработен допълнително, но стандартната автоматична трансмисия е сменена с механична скоростна кутия, за да може водачът да контролира по-добре ускорението.Освен това в колата е монтирана специална измервателна апаратура. Автомобилът е използва от ЕРА само половин година, след което е продаден за сумата от $500 на един учител. Той премахва измервателната апаратура от колата и си я кара почти като всекидневен автомобил.

През 2005 година я продава на настоящия и собственик, който я реставрира основно, връщайки я в оригиналния и вид. Сега автомобилът, ускорявал задно със самолетите, се продава отново, но на този етап от Barret-Jackson не са обявили начална цена. Търгът ще се проведе през октомври тази година в Лас Вегас.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мирослав
  Отговор
  1 10:51  22.08.16
  Ег@ти какви коли е имало навремето. Уникални просто. Сега няма такива, а за съжаление няма и да има.
 • onq s konq
  Отговор
  2 13:39  22.08.16
  Отлична реклама за ускорението,само дето не се уточнява че става дума за самолети -двукрилки от селскостопанска авиация.

  Коментиран от #3

 • Някой
  Отговор
  3 21:19  22.08.16

  До коментар #2 от "onq s konq":

  Аз самолет еднокрилка, двукрилка.... не съм виждал. Виж двуплощник е друго нещо. А тази кола на която се надсмиваш не можеш да я стигнеш с каруцата си.

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 22:57  22.08.16

  До коментар #3 от "Някой":

  Ако си мислиш че със сградна или поземлена площ ще летиш както със крила,мн се лъжеш...и малко ти вярват:)А колкото до каруцата ми-идея си нямаш какво може,пък за каруцара да не говорим!

  Коментиран от #6


 • Реклама
  Отговор
  5 23:09  22.08.16
  Може да си купите един Плимут и да си качите рекламите на него :)
 • Някой
  Отговор
  6 23:17  22.08.16

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Отвори някоя книга да се ограмотиш. А на клавиатурата и пред екрана на компютъра всеки е велик, а за теб съм сигурен, че си "колос"

  Коментиран от #7

 • onq s konq
  Отговор
  7 23:32  22.08.16

  До коментар #6 от "Някой":

  Първо се информирай колко ограмотени с по няколко висши са стигнали до незавидното "шофьор на такси"/бакшиш на български/ и тогава едва ли ще ми отправяш подобни съвети.Освен това ме бъркаш с някой,защото в личната ми карта не пише че се казвам Колос!

  Коментиран от #8

 • Някой
  Отговор
  8 23:49  22.08.16

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Забравих че само в България е възможно да си телохранител и да станеш премиер. Да и прост като галош, но да се пъчиш пред БМВ и да разполагаш с пари.....просто защото си крадец, или наследник на някой бивш комунист.... Извинявай че ти сгреших името!
 • Ивко
  Отговор
  9 00:36  23.08.16
  Оня с коня ти по онова време да не си се возил на КОНКОРД бе братле Те и сега вече колите ги правят вече по хиляда и косур коня АМА КВО ОТ ТОВА
 • 10 18:26  23.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай