3 082 2

Apple купува McLaren?

Apple купува McLaren?
Георги Касабов

Американският технологичен гигант Apple планира да закупи британския производител на автомобили McLaren, твърди The Financial Times. Авторитетното издание се позовава на свои източници с уговорката, че може би не става дума за цялостно придобиване, а само за сериозна инвестиция в английската компания.

Сензационният слух се появява в момент, когато Apple уволни почти целия екип, натоварен с разработката на първия "ябълков" автомобил заради липса на напредък по проекта с кодово име Titan. Първият "iPhone на колела" трябваше да бъде готов за пазара през 2020 г. и да се произвежда от Magna, за което бяха наети някои от най-видните специалисти в областта на електромобилостроенето и изкуствения интелект.

Според Financial Times евентуална сделка по придобиването на McLaren би била крайно необичаен ход за Apple, но и безспорно доказателство, че компанията има твърди планове за производството на собствен автомобил. Стойността на британския производител се оценява на $1.3-1.9 млрд.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 16:01  22.09.16
  След Макларън , GM и т.н. , да се готвят "премиумите" , ама за тях само китайци май напират
 • Незнам
  Отговор
  2 15:16  29.09.16
  Макларън отрекоха слуховете, че Apple имат интерес да купят компанията и водят преговори за евентуална инвестиция. Според Financial Times технологичният гигант се е обърнал към McLaren Technology Group с желание за "стратегическа инвестиция" и "пълно изкупуване". McLaren Technology Group е съставена от три отделни звена - Ф1 отборът, автомобилният производител на спортни коли McLaren Automative и McLaren Applied Technologies. Говорител на тима обясни: "Можем да потвърдим, че Макларън не води преговори с Apple за потенциална инвестиция. Както знаете, за нашата марка е естествено да води различни конфиденциални разговори с различни страни, но наблягаме на "конфиденциални". Според слуховете Apple са потърсили производителя по повод самоуправляващия се електромобил, защото се интересуват не толкова от производството на самата кола, а от технологията зад нея. Това означава, че разговорите най-вероятно са били с McLaren Applied Technologies звеното, ако изобщо не имало такива.

Напиши коментар:


Публикувай