Last news in Fakti

14 Юли, 2007 12:12 1 892 0

Новият FIAT 500 – завръщането на една легенда

  • fiat-
  • fiat 500

На 4 юли 1957 г. в Торино FIAT представя la nuova 500 (новия 500), истинска икона на своето време, с която компанията завършва периода на възраждане, започнал непосредствено след Втората световна война.

Точно 50 години по-късно, на 4 юли 2007 г., отново в Торино, FIAT представи новия 500, символ на новата ера на марката.

Моделът бе посрещнат с подобаващи за петдесетия рожден ден на една легенда грандиозни празненства в цяла Италия. Освен събитието в родния град на 500, Торино, FIAT избра още 30 италиански селища, за да представи автомобила. На едни от най-красивите италиански площади, изпълнени с FIAT 500, бяха организирани пищни шоупрограми. В рамките 3 дни над 1 милион души успяха да разгледат новата кола и да се забавляват с разнообразните игри, музикални партита и други интересни инициативи в цяла Италия.

На 5 юли 2007 г. топмениджмънтът на FIAT официално представи новия модел на президента на Италия. FIAT 500 е оригинална концепция на четири колела. Половин век по-късно FIAT запазва идеята да създаде автомобил от хората за хората.

Новият FIAT 500 е плод на осемнадесет месеца упорита работа. Моделът е разработен от FIAT Style Centrе. Ще се произвежда в заводa на FIAT в Тики, Полша.

Компактният градски автомобил с три врати е с

размери:

дължина 355 см, широчина 165 см и височина 149 см и междуосие 230 см. Меките, закръглени форми и закачливият дизайн на новия FIAT 500 ще накарат всеки да се усмихне в напрегнатото и забързано ежедневие, в натоварения трафик на големия град, твърдят конструкторите. Изключително впечатление прави вниманието към всеки детайл. Интериорът на 500 е изработен с висококачествени материали и има уникален дизайн с оригинални ретро елементи.


Освен за комфорта и доброто настроение, новият FIAT 500 се грижи и за пълната безопасност на шофьора и пътниците. Автомобилът е на челните места по сигурност в този сегмент. Ще се предлага с до 7 въздушни възглавници - рекорд в този клас. Оборудван е с всички усъвършенствани системи за активна безопасност: ABS с EBD, ESP, ASR, Hill Holder, HBA.

FIAT 500 ще се предлага с

три двигателя

които гарантират блестящо представяне, икономичност и грижа към природата. Избрани са две бензинови версии: 1.2 с 69 к.с. и 1.4 Fire със 100 к.с. Третата възможност е турбодизеловият двигател 1.3 MultiJet 16V със 75 к.с., безспорно най-добрият на пазара сред малките турбодизелови агрегати.

Трите мотора ще могат да се комбинират с пет- и шестстепенна скоростна кутия, а по-късно ще бъде на разположение и роботизирана петспепенна скоростна кутия Dualigic за бензиновите двигатели.

Всеки ще има

възможност да персонализира

своя уникален FIAT 500. Създателите на модела предоставят над 500 000 възможни комбинации за персонализация на FIAT 500. При старта на продажбите в Европа, автомобилът се предлага с 3 двигателя, 2 различни нива на оборудване, 12 цвята, 9 вида джанти и неизброим списък от допълнителни опции като хромирани елементи, оригинални външни стикери, специално създадени аромати и много други. Разнообразните аксесоари в новия 500 предават духа на автомобила от 60-те години на миналия век, оригинален начин да напомнят за легендата на модела.

С новия 500 FIAT внедрява редица иновации в този сегмент с идеята да създаде един ексклузивен и неповторим автомобил, оборудван с технологии, характерни за по-високите класове, но достъпен за всеки. Клиентът може да избере комуникационната система Blue&MeTM (включва Bluetooth интерфейс, разпознаване на гласа, hands-free, USP порт, MP3 устройство, възможност за интерпретиране на текстови съобщения на бордовия компютър) или последната версия Blue&MeTM Nav, в която е включена и навигационна система.

Мария Минкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА