Last news in Fakti

24 Януари, 2009 10:20 1 799 0

Peugeot 3008

  • peugeot-
  • peugeot 3008

PSA остана един от малкото големи производители без кросоувър в гамата. Peugeot произвежда просторни комбита, Citroёn стана специалист в екстравагантните ванове, а благодарение на Mitsubishi французите вече продават и SUV-ове. Модерната ниша на кросоувърите също няма да остане вакантна за тях още дълго.Успехът на Nissan Qashqai явно е накарал шефовете в PSA да се замислят за негов пряк конкурент. Именно за такъв се спряга новият модел 3008, представен миналата седмица. Така обаче изглежда само на пръв прочит. Като пропорции и дизайн новият кросоувър действително напомня на японския бестселър. 3008 обаче няма двойно предаване. Така ще бъде поне до 2011 г., когато от Peugeot планират да пуснат хибридна версия. Тя ще разполага с дизелов двигател и електромотор, който ще задвижва задните колела. Дотогава 3008 ще си остане съперник по-скоро на Rеnault Scenic, Volkswagen Touran и Opel Zafira.

Стратегията на PSA ориентира Peugeot към по-конвенционални сегменти, докато на Citroёn са възложени по-нетрадиционните. Това обяснява защо французите настояват, че на 3008 трябва да се гледа като на по-малък брат на SUV-а 4008, а не като на версия на C4 Picasso, чиято платформа използва.

В крайна сметка новият кросоувър на Peugeot представлява 308-ица с чувствително увеличен вътрешен обем. Първоначално ще се предлага само версия с пет места, но скоро ще я допълни и вариант със седем. За задвижване са предвидени два дизелови и един бензинов мотор. Малкият нафтов агрегат има работен обем 1.6 литра и мощност 110 к.с. Ще се комплектова с 6-степенна ръчна трансмисия с възможност за роботизирано превключване срещу допълнително заплащане. Двулитровият дизел ще се комбинира с механична скоростна кутия във варианта със 150 к.с. и шестдиапазонен автомат, ако бъде поръчана форсираната до 163 коня модификация. Бензиновият двигател е популярната вече съвместна разработка на PSA и BMW, монтирана на Mini. В зависимост от версията 1.6-литровото моторче ще развива мощност от 120 до 156 к.с.

Сред новостите в оборудването изпъкват Head-up дисплей, аларма за дистанцията и много други.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА