Last news in Fakti

5 Декември, 2019 10:31 6 704 17

4 мотора и уникална 4х4 система в новото Porsche

  • porsche-
  • електромобили-
  • 4х4
4 мотора и уникална 4х4 система в новото Porsche - 1

Интересен факт е, че още през далечната 1900 година на бял свят се появява Porsche, което се задвижва на ток и впоследствие се превръща в хибрид с четири електромотора - по един във всяко колело. По-конкретно става дума за Lohner-Porsche, разработено от Фердинанд Порше.

Сега, 120 години по-късно, Porsche отново се връща към тази схема. В моделната линия на марката ще се появи всъдеход, задвижван изцяло от електричество, който ще разполага с иновационна система за управление на тягата. Специалното програмно обезпечение, което в момента се разработва от германските специалисти, ще има за цел да синхронизира работата на четирите електромотора.

Всичко това ще доведе до значително повишаване на стабилността и безопасността на колата в сложни пътни условия. Компанията тества тази система вече две поредни зими, като в колелата са монтирани специални датчици, които следят за степента на ускорение, за ъгъла на завиване и за степента на поднасяне.

По този начин се добавя тяга, където е необходимо, като това може да стане мигновено във всяко едно от колелата. Четиримоторната схема със система за контрол на векторната тяга се използва от хърватската компания Rimac. В настоящия момент Porsche владее 15.5% от Rimac и най-вероятно ще използва същата система за новия си електрически всъдеход.

Електрониката ще позволява да се променя въртящия момент между отделните колела до 100 пъти в секунда и ще съвместява в едно работата на системата за стабилизиране, тази против буксуване и антиблокиращата система. От Porsche казват, че съвсем скоро ще покажат серийна версия на електрическо SUV с четири електромотора и подобен вид автомобили ще престанат да бъдат екзотика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    27 19 Отговор
    Тесла ли? Тези ще ги изкъртят до една-две години.

    Коментиран от #12, #13

  • 2 525

    13 19 Отговор
    това ще се разваля на всеки 100 км , постоянен сервиз

    Коментиран от #8

  • 3 Алфа Ромео

    6 24 Отговор
    Западняците не могат да правят коли - по-добро от руско и японско НЕМА !

    Коментиран от #7

  • 4 Dislikes

    11 9 Отговор
    Мъск не харесва това ! И се н*сра !
  • 5 нищо ново

    22 9 Отговор
    Руският луноход беше със шест независими електромотора и то преди повече от петдесет години.Това е най-елементарната задвижваща схема,а управлението е по възможностите на посредствен студент по електроника.Всичките масали в статията са с цел зарибяване.

    Коментиран от #17

  • 6 Значи голем джип а само 2 седалки

    5 6 Отговор
    Щот целио е пълен с мотори. Ма Тва требе да води на теглич цистерна да го зарежда
  • 7 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Ромео":

    Стига с този херойн бе
  • 8 Даже ще се разваля от сервиз

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "525":

    До сервиз но ако уцели някой 2 дена безавариен режим ще е тарикатско
  • 9 Пирамидата е господаря

    7 3 Отговор
    Ще ги гази валяка тия поршета моршета.Говори се че Пирамидата разработват тайно съвместно с Голф Мега Голф Еджиптиън Едишън 32.ще господства над света никога няма да има нещо по добро.
  • 10 гост

    5 8 Отговор
    Само да напомня на руско-немските фенове , че Тайкана с ДВА мотора се оказа , че струва 200 бона в евро !!!!! Значи за четиримоторен джип да чакаме нещо около 400 000 , пак в евро ???Хахахахаха !!! Също така да напомня , че въпросния Тайкан , "супермодерен , убиец нас Тесла " и т.н. , ВСЕ ОЩЕ няма поръчки и за половината годишни продажби на Тесла Модел С 2012 г !!!!!!!! А следващата година излиза новия модел и най-вероятно ПРЕДИ да успеят да пуснат Тайкана , дето вече повече от година чака батерии !!! Та и с тоя джип така , докато се плюнчите , Тесла ще го схруска за закуска , хахахха !!!
  • 11 гост

    6 8 Отговор
    Също така да напомня , че "уникалния" Римак , дето Порше допряха да взимат акъл от него (хахаххахахха) за близо 2 милиона предлага по-лоши показатели от Тесла за 200 000 !!!!! Не че хърватите не показаха на надутите немци къде зимуват раците , ама до Тесла имат мнооооого да учат , хахахха !!!
  • 12 Ще ги изкъртят

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Ще изкъртят Тесла, ама с цени. Те щяха да ги къртят и с Тайкан, ама за него има 20 000 резервации за вече около година и намаляват, защото много се отказаха като чуха цената, а само за седмица, за онова грозно нещо на Тесла имаше 250 000 резервации и се увеличават.

    Коментиран от #16

  • 13 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Колкото ги изкъстиха с конкурента на модел Ес за тройно повече пари в САЩ и двойно повече в Европа. Толкова ги изкъртиха. Римак продават по милион евро бройката, всяка тяхна технология е със сигурност добра. Все едно да вземеш двигател от Ферари и да кажеш че е лошо, ала тогава не го сравнявай с най-евтиното в сегмента, защото един модел Ес на 4-5г. у нас се търгува за под 60х.лв с пробег от 480-500км реални, което нито една друга кола не го предлага.
  • 14 незнайко

    2 0 Отговор
    КОЙ КАЗВА, ЧЕ ОТ ПОРШЕ НЕ КРАДЯЛИ ??? НАПРАВО СА ВЗЕЛИ ЦЯЛОТО ЗАДВИЖВАНЕ ОТ ХЪРВАТСКАТА КОМПАНИЯ RIMAK !!! Сега Порше ще са НАЙ ВЕЛИКИ !!!

    Коментиран от #15

  • 15 333

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Що да са крали бе! Те си купиха немалка част от тая компания Rimac. Мате Римац е пич, за разлика от лъжливия Мъск.
  • 16 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ще ги изкъртят":

    В момента точно с това само къртят. Рено нисан и др Китай особено има куп продажби. Обаче четем че в бъдеще имало поръчки или били прототип а хората карат в България се нарича мангалска работа.
  • 17 Любен Шипков

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "нищо ново":

    И да укрият малко данъци. Сега ще кажат че са инвестирали една крупна сума в тази ”иновация”.