Last news in Fakti

18 Март, 2011 10:40 8 449 34

Трусът в Япония разклати световната автоиндустрия

  • япония-
  • световна автоиндустрия

Производството в най-големите автомобилни фабрики в Япония бе преустановено след опустошителното земетресение миналата седмица. Заводите надали ще отворят врати скоро - в страната има режим на тока, а компаниите се опитват да се ориентират в хаотичната обстановка. Бедствието обаче засяга не само местната, а и световната индустрия. Много чуждестранни производители на коли и части разчитат на доставчици от Страната на изгряващото слънце и тепърва ще усещат последиците от мъчителните усилия за рестартиране на японската икономика.

"Катаклизмът ще предизвика ефекта на камъче в езеро", твърди вицепрезидентът по маркетинга на GM Крис Пери. "Първоначално ще бъде засегнат автомобилният отрасъл, но не след дълго ще пострадат производителите на електроника, телекомуникации и т.н." Във вторник британският производител на авточасти GKN обяви, че свива асортимента си, защото някои от японските доставчици, сред които Mitsubishi и Nissan не са в състояние да изпълняват поетите поръчки. В тяхното положение скоро ще се озове и френската Valeo, която има пет фабрики за части в Япония. Засега те работят, но официален говорител на компанията вече предупреди, че производството ще бъде съкратено драстично.

Разбира се, има и пощадени предприятия. Заводите на шведската Autoliv в Япония, в които работят 1 700 служители, не са засегнати от катаклизма. Ръководството не планира евакуация на персонала. Не така стои въпросът с втория по големина производител в Европа PSA. Peugeot и Citroen разчитат на японска електроника, която се доставя с кораби. Всеки курс трае по шест седмици, което означава, че засега французите има достатъчно запаси. Не се знае обаче какво ще се случи след месец и половина. От BMW обявиха, че не съществува непосредствена угроза за производството им, тъй като японските доставки за баварската компания са едва 1% от общото количество части. В неведение за работоспособността на японските си партньори е немският производител на гуми Continental.

Според повечето анализатори земетресението ще нанесе най-тежък удар върху американската автоиндустрия. Заради прекъснатите доставки на части един след друг затварят врати почти всички заводи на японските марки в Щатите. Шестседмична пауза на вноса ще спъне производството на повече от 350 000 автомобила или 8.3% от общата продукция в Северна Америка.
Веднага се заговори, че това дава златен шанс на местните компании да увелечат пазарния си дял. Официални лица от General Motors, Ford и Chrysler побързаха да декларират, че това е последната им мисъл в този момент. Пасивността на американците обаче определено има само фасаден характер.

Изследване на CNW Marketing Research показва, че 6.1% от потенциалните купувачи на Toyota вече са се преориентирали към друга марка заради удължения на 45 дни срок за доставка на поръчан автомобил. При Honda процентът на отказалите се е 2.6, при Nissan - 4.3, при Mazda - 5.2, а при Mitsubishi - цели 9.

Японските производители ще трябва да се справят и с друг тежък проблем. Кризата ще се отрази пагубно за луксозните им марки в Китай, чийто пазар вече е най-големият в света. За разлика от останалите чуждестранни производители Nissan, Honda и Toyota изнасят престижните си модели за там, вместо да ги произвеждат на място. Блокираното производство в Япония означава край на експорта за Китай, въпреки че в понеделник шефът на Nissan Карлос Гон изрази надежда заводите на компанията да заработят отново до два-три дни. Алиансът с Renault обаче несъмнено ще бъде най-големият потърпевш от бедствието. Французите разчитат на японски части заради общата платформена политика, а 12% от двигателите на Nissan се произвеждат в мощности в района на трагедията.

По план фабриките на Honda ще отворят врати най-рано на 20 март. Компанията е сформирала изнъреден координационен център в завода си в Сиундън, Великобритания. Производственият цикъл в него все още не е нарушен заради дефицит на части. Според Goldman Sachs спряното производство в японските фабрики ще струва на Toyota по 6 млрд. йени (около $75 млн.) на ден. Загубите на Honda и Nissan се изчисляват на по 2 млрд. йени дневно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ogi

    34 2 Отговор
    Звучи много сериозно. Глобална икономика и съюзи. Но японците ще се справят.
  • 2 Marcos

    47 3 Отговор
    Дано се възстановят наслендиците на самураите. Жал ми е за хората, а и сега и цялата им индустрия тръгва назад - ел. техника, автомобили. И това заради труса. Японците обаче ще се справят, дори се преориентирах към Мазда 3 като си търсех нова кола за да имам поне нищожен принос за възстановяването им. Дано няма повече жертви, трусове и дано заводите се възстановят дори и по-добри от сега. :)
  • 3 БЛОКАДА

    31 5 Отговор
    27.03.2011 ПРОТЕСТ СРЕЩУ КОРУМПИРАНАТА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И НАГЛОТО И ОТНОШЕНИЕ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ !

    НОСЕТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЗНАМЕНА И БЕНЗИН.
  • 4 Marcos

    23 2 Отговор
    Отношението ми в предния пост е отрицателно от съжаление, искрено се надявам да се оправят японците :)
  • 5 rumpi

    31 1 Отговор
    сега наще авто апаши ще искупят всички наводнени и унищожени автомобили и ще ги продават у нас като "НОВИ"
    ДАНО JAPAN-ците си стъпят бързо на кракатаи да няма повече жертви
    УСПЕХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 eclipse

    18 5 Отговор
    Mnogo e slojno v momenta,siakash tragvat ot nulata,kato sled vtorata svetovna voina,kato sled bomandirovkite nad Hiroshima i Nagasaki no te sa bili vodeshta ikonomika i pak shte badat.Dano bog ni pazi ot takova neshto ,ako doide tuk........

    Коментиран от #8

  • 7 Дошо

    20 37 Отговор
    А какво стана сега разбирачи.Ако не са японските ,,боклуци" всички автомобилни марки го закъсват.Изключение прави БМВ - то им личи, такива кошове са защото няма японски компоненти в тях.По-пре..ани автомобили от техните са само тези на VAG.

    Коментиран от #9

  • 8 Дошо

    4 18 Отговор

    До коментар #6 от "eclipse":

    Е ти ако се уповаваш на някакъв бог значи не си добре бе мен.
  • 9 НЕ

    6 38 Отговор

    До коментар #7 от "Дошо":

    Караи си японси таралясницу. БМВ и VAG са главните надежни автомибилопроизводители в момента.

    Коментиран от #10, #12, #16

  • 10 Озлобелия

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ":

    -такива като Теб,дето не могат да пишат(сигурно и говора ти е такъв)са По-големите Селяци-че на такива ли ще вярваме за Инфо в случая...
  • 11 ш0ш0

    6 46 Отговор
    По- добре завинаги да спрат да заливат света с грозните си таратайки дай-боже !

    Коментиран от #15, #20, #21, #34

  • 12 Дошо

    23 24 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ":

    Много ентусиазирано обиндаш хора, които не познаваш и това, някой ден ще ти излезе през носа.БМВ и ВАГ не са били сред най-надеждните автомобили близките години даже май близкото десетилетие.

    Коментиран от #14

  • 13 shadow

    15 34 Отговор
    Най-добре изобщо да не ги пуска отново няма по-грозно нещо от японски кенеф!

    Коментиран от #25

  • 14 BMW

    13 14 Отговор

    До коментар #12 от "Дошо":

    И ти неси прав BMW 5 е в 3-та по сигурност.
  • 15 Антизлобар

    20 15 Отговор

    До коментар #11 от "ш0ш0":

    Бог не ти е сипал една капка разум в главата, а ти се надяваш да ти изпълни тъпите желания. Пишещите подобни изказвания трябва да сте страшно примитивни, за да се подигравате и да злобеете по такъв повод, още повече че това засяга не само Япония.
  • 16 роро

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ":

    ....хахаха..по голям простак и селяндур от тебе няма...мишка скапана..
  • 17 user

    18 18 Отговор
    Нали ни убеждаваха, че всъщност японските коли се правели в Европа, защото журналисти изчислиха, че дори да купите японска кола с 0 % емисии, вече сте замърсили планетата в пъти повече от всяка Европейска, защото самата кола + частите за нея + да ги наречем специалистите, които пътуват до Европа се возят на самолети и кораби, а те замърсяват най-много. Та в този смисъл - може би това е единственото положително от цялата трагедия - че японските коли няма да замърсяват планетата. Дано с АЕЦ-а се справят - иначе десетки хиляди ще страдат от японската мания да е по-евтино ...

    Коментиран от #29

  • 18 Evolution

    18 8 Отговор
    немога само да разбера какво му обръщете внимание на този "КУРифей" в автомобилостроенето - ДОШО ;D айде Доше беги до Япония си открадни едно Гти-рче да мирясаш най-накрая ;D
  • 19 do do6o

    15 25 Отговор
    neka vi taka vi se pada kradlivi qpon4eta ha-ha-ha

    Коментиран от #33

  • 20 ha ha ha

    12 13 Отговор

    До коментар #11 от "ш0ш0":

    DA DA prav si bratle
  • 21 uuuuuuuuuu

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "ш0ш0":

    ш0ш0 mri ku4e po6lo!
  • 22 mtlb

    16 12 Отговор
    Японците няма какво да ги мислим.Те са от друго тесто,след година две няма да имат и помен от цунамито.Ами ние с нашия турски манталитет,кога ще имаме малко светлина в тунела?
  • 23 ТРОШАЧА

    16 1 Отговор
    ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ИЗПРАТИЛИ САМОЛЕТИ ДА СИ ПРИБЕРАТ ХОРАТА И ПОСОЛСТВАТА ПОМАГАЛИ ДОКАТО НЕ ИЗЛЕТИ И ПОСЛЕДНИЯ ЧОВЕК А НАШИЯ ПОСЛАННИК ИЗБЯГАЛ И ЗАРЯЗАЛ БЪЛГАРИТЕ НА ПРОИЗВОЛА !!! ТИПИЧНО ПО НАШЕНСКИ ! ТАКИВА ПРЕДАТЕЛИ ПО ВРЕМЕ НА БЕДСТВИЯ Е РЕДНО ДА БЪДАТ ИЗПРАВЯНИ С ПРИСЪДА ДО СТЕНАТА ! ПОРЕДНИЯ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ !ТАКИВА ХОРА НИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ В ЧУЖБИНА - СТРАХЛИВЦИ И ПРЕДАТЕЛИ ! СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО ТРЯБВА НАЙ-МАЛКОТО ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ И ПОДВЕДЕНИ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ !НО... КАТО СЕ ЗНАЕ КАКВА НИ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ И ДА ИМ СЕ ИЗВИНЯВАМЕ ! СЪЖАЛЯВАМ ЗА УЧАСТТА НА ЕДНА НАИСТИНА ЖЕЛЕЗНА НАЦИЯ . ТОЧНО ТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ !!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #26, #32

  • 24 Иво

    7 16 Отговор
    Ако това се случваше на Европа и по точно Германия още щяха да се чудат от каде им е дошло и щяха да источат всички евро-пари на всички даржави и цяла европа щеше да им помага и пак не се знае кога ще тръгнат нещата а Япония вече си стъпва на краката!
  • 25 nqkaf si

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "shadow":

    Luje6 se. Idi pogledni v ogledaloto!
  • 26 о1о

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "ТРОШАЧА":

    И аз считам действията на нашия посланик за ПРЕДАТЕЛСТВО .
    А предателство по време война или крайно кризисни ситуации се наказва само с едно наказание !!!

    Така са постъпвали нашите прадеди, затова навремето са замисляли преди да предадат собствената си държава ...

    Но, да не го мислим тоя посланник, от много години на сам съм се убедил, че за наши посланици по света се изпращат невероятни измекяри, най-важно е да се верни на партията дето е на власт. .... скроро сигурно пак ще го изпратят на някоя хубава службичка в друго място на света ...

    Изказвам съчуствие на японския народ и се надявам бързо да заличи следите от тази трагедия ...
  • 27 за 24

    31 5 Отговор
    даржави, источени, чудат- евро-пари, и други провери как се пише ! - относно Германия - там са най-сигурните АЕЦ-и в света и никога тези хора няма да източат парите , защото не са жалки азиатци, за да им се случи това - кажи ми защо наричат японците - германците на изтока, а не е обратното, защото германец никой не може да бъде освен те самите !

    Коментиран от #28

  • 28 Дошо

    6 13 Отговор

    До коментар #27 от "за 24":

    Пич да не те разочаровам ама в момента най-надеждните реактори се намират в Китай, но са правени от руснаци.
    Какво жалко виждаш в японците?При такива опустошения и недостиг на храна и вода няма друга държава, в която да цари такава дисциплина в такава ситуация.Да не говорим ,,жалките" какво показно ще направят на целия свят как се възстановява държава от руйни.
    Иначе германците са били номер едно до преди 15-20 години.Сега по-голямата част от тях не са нищо особено.Във фирмата, в която работя имаше по едно време германци и какво да ти кажа пърдят по заведенията в града, мляскат на обяд като свине, да не говорим как звучно се секнат докъто около тях хората се хранят.
  • 29 Дошо

    1 14 Отговор

    До коментар #17 от "user":

    Леле, леле ти правиш ли се или си наистина толкова тъб бе човек?
  • 30 лицето на дошо

    12 1 Отговор
    ру й ни, док ъ то,тъ б -това са почитателите на пошлото, жълтото
  • 31 ?!

    3 2 Отговор
    Как се създава държава от руините видяхме от Германия след втората световна война?!Явно не си учил история!?Да в Япония има разрушения ,но те не могат да се сравнят с бомбардировките над Германия.В Япония недостиг на храна и вода няма(това да не е Хаити)?В засегнатите райони може да има прекъсване на електрозахранването и водоснабдяването ,но не цяла Япония е засегната от стихии.Въпрос на време е да се възстановят ,японците са дисциплиниран народ.За германци по-добре не говори не си живял сред такива?На работатното си място не бъркай ромите с германци.
  • 32 mtlb

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ТРОШАЧА":

    Браво,много правилно си го написал.Нищо чудно агент"Гоце" да му даде орден "Стара планина "затова че е преживял земетресението.Срам за страната ни,както винаги.
  • 33 mtlb

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "do do6o":

    Ти си бил много просто момче бе.Гледай да не ти дойде до главата това,което се е случило там.
  • 34 35.1 <br />Nishinomiya

    51 99 Отговор

    До коментар #11 от "ш0ш0":

    В Япония имало разрушения? Така казано ми звучи че не си даваш сметка за размера им. Всички големи градове са били сринати с изключение на 3. По долу съм ти пейстнал списъка, той не включва атомните бомбардировки. Ако това е несравнимо, сравнима ли е помощта която са получили след войната? $30 милиарда са наляти от САЩ за възстановяването на Европа, Япония са получили 2. Естествено не казвам че на германците им е било лесно.

    Много по жалкото от цялата история е, че гледно от позицията на България, какво се случва тук през последните 20 години и факта че никога не сме преживявали истинска катастрофа, издигането и на Япония и на Германия за толкова кратък период е абсолютно непонятно.

    City Name