Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 20:04 3 082 9

Нов световен рекорд по бутане на автомобил (ВИДЕО)

  • saab-
  • 9-7x-
  • nokian-
  • hakkapeliitta-
  • r3

Финландски IT-специалист постави нов световен рекорд по бутане на автомобил. 47-годишният Юси Калиониеми успя да преодолее 1 миля (1 609 м) за 13 мин. и 26 сек., тласкайки пред себе си Saab 9-7x с тегло 2.1 тона, съобщават от Книгата "Гинес".

Нов световен рекорд по бутане на автомобил (ВИДЕО)

Предишното върхово постижение в дисциплината се задържа в продължение на 11 години. Рекордът принадлежеше на хърватина Марио Млинарич, който преодоля 1 миля с бутане на 1 900-килограмов автомобил за 15 мин. и 21 секунди.

Нов световен рекорд по бутане на автомобил (ВИДЕО)

Калиониеми смята, че успехът му се дължи на сложен пъзел от множество фактори. Финландският здравеняк твърди, че за поставянето на рекорда му е помогнала не грубата сила, а редовните тренировки, които са го научили да разпределя правилно енергията си.

Нов световен рекорд по бутане на автомобил (ВИДЕО)

Юси отбелязва, че има само два начина да се постигне необходимата бързина - да се увеличи физическата сила или да се намали съпротивлението. Решението на втория проблем са били гумите Nokian Hakkapeliitta R3 SUV с ниско съпротивление при търкаляне, които облекчили значително задачата.

Нов световен рекорд по бутане на автомобил (ВИДЕО)

По време на целия опит специалисти са следили напрежението в мускулите на новия рекордьор с помощта на "умен" костюм Myontec Oy със специални датчици. Данните от тях сочат, че Калиониеми е напрягал мускулите си на не повече от 40% от пълния им капацитет, а пулсът му в моментите на пиково натоварване е достигал 164 удара в минута.

Максималната скорост, която Юси и "саабът" са достигнали, е 10.4 км/ч. Забележителното е, че до неотдавна Калиониеми е имал сериозни проблеми с гърба. Компютърджията си поставил за цел да подобри рекорда, докато преминавал рехабилитация миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    20 2 Отговор
    Тоя се смята за "герой", щото в състезанието не са се включили тьотките от Сибир! Има да им диша праха, особено ако няма прах, а е кал до уши!!! ;)

    Коментиран от #2

  • 2 Далече е от

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    истината! На равно всеки може!Далечната 1999г. ...Спирам Волга ГАЗ24 пред китно мотелче...Зимата!Наклона към входа,пред който естествено съм спрял.Сутринта трябва да "доставя" скъпата вкъщи,преди мъжа и да се е прибрал...Еааааааати бутането сам всичко спи! Тая гад запали от шести опит около 80м. на опит бутане назад....при наклон,достатъчен,като я пуснеш напред да запали!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Геро

    3 0 Отговор
    По надолнището и аз ще го бутам!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не не

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    Защо да "Опреквам времето" за "макарите"? Все е имало малкопишковци,като теб,да ги смучат....Заедно със роднините,за една минимална!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ддд

    0 0 Отговор
    е тоя може да кара каквото си иска
  • 9 Фена

    0 0 Отговор
    Тоя е свикнал да бута,щото кара немска,френска или италианска кола.