Last news in Fakti

21 Юли, 2023 17:06 1 768 0

Volvo отложи дебюта на EX90

  • volvo-
  • lidar-
  • ex90-
  • xc90

Колата вероятно ще се появи към средата на 2024-та

Volvo отложи дебюта на EX90  - 1

Volvo Cars отложи пазарния дебют на флагманския си електрически SUV - EX90. Според настоящите планове, това ще се случи към средата на 2024-та Съобщението беше направено от главния изпълнителен директор Джим Роуън по време на разговора за приходите на компанията на 20 юли.

Изпълнителният директор обясни, че забавянето на най-голямата продуктова премиера на Volvo Cars след XC40 през 2017 г. се дължи на "сложността на софтуерния код" около системата LiDAR на EX90.По-конкретно, инженерите на Volvo изпитват затруднения при интегрирането на ключовата технология за безопасност в новата платформа SPA2 на EX90, която е споделена с Polestar 3.

"Ние сами пишем голяма част от софтуера. Искахме да сме сигурни, че първият път, когато поставим LiDAR в нашия пакет за безопасност... той ще работи по начина, по който трябва", каза Джим Роуън по време на разговора пред Automotive News.

Той добави, че забавянето дава на инженерите на Volvo "малко повече време, за да свършат това". Това обаче означава също, че пазарният дебют на електрическия луксозен SUV може да бъде отложен за третото тримесечие на 2024 г.

LiDAR е ключов отличителен елемент за Volvo, тъй като флагманският електромобил е първият модел на марката, който включва LiDAR и ще го предлага като стандартно оборудване - при Polestar 3 той е опция.

Стартъпът за сензори за самоуправляващи се автомобили Luminar Technologies ще достави на Volvo своя софтуер Iris LiDAR и Sentinel, който трябва да бъде интегриран със софтуера на Volvo в EX90.

Системата LiDAR е част от системата за следене на пътя на EX90, която включва камери, радари и ултразвукови сензори.

От Volvo твърдят, че LiDAR може да открива пешеходци на разстояние до 820 метра, дори и при магистрална скорост. Технологията за дистанционно наблюдение LiDAR използва лазерни светлинни импулси, за да визуализира прецизни изображения на околната среда около автомобила. Според автомобилния производител LiDAR и другите сензори на Volvo EX90 създават "невидим щит за безопасност", който може да помогне за намаляване на произшествията, водещи до сериозни наранявания или смърт, с до една пета.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА