Last news in Fakti

8 Август, 2023 13:29 22 162 17

Годишен технически преглед: Всичко, което трябва да знаем

  • гтп-
  • технически преглед на автомобил-
  • съвети

Без технически преглед автомобилът ви може да бъде спрян от движение

Годишен технически преглед: Всичко, което трябва да знаем  - 1
Снимка: Shutterstock

Сега ще се занимаем с една от най-основните и важни теми, свързани със собствеността на автомобил - годишният технически преглед. Това е задължителна процедура, която трябва да преминаваме редовно, ако искаме колата да е безопасна и в добро състояние, но и да не ни вълнува това, то ГТП е задължителен. Сега ще разгледаме всичко, което трябва да знаем за техническия преглед, и ще отговорим на често задавани въпроси.

Какво представлява техническият преглед на автомобил?

Техническият преглед е редовна процедура, която автомобилът ви трябва да премине, за да бъде допуснат до движение по пътищата. Това е нещо като здравен преглед за вашия автомобил, който гарантира, че той е в безопасно и функционално състояние. Без технически преглед автомобилът ви може да бъде спрян от движение.

Защо техническият преглед е важен?

Техническият преглед е от съществено значение за безопасността на всички участници в пътното движение. Експертите твърдят, че един добре поддържан автомобил се движи по-безопасно и намалява риска от пътни произшествия. Освен това, техническият преглед помага да се предотвратят аварии, предизвикани от неизправности на автомобила, които могат да засегнат и други пътници на пътя.

Как се извършва техническият преглед?

Техническият преглед се извършва от специално упълномощени сервизи или автомобилни станции, които са регистрирани и одобрени от държавните органи. Процедурата включва обща проверка на най-важните системи и компоненти на автомобила. Ето какво включва типичният технически преглед:

Проверка на електрическата система
Проверка на батерията и зарядната система.
Проверка, че всички светлини и светлинни индикатори функционират правилно.
Проверка на спирачната система, включително спирачни дискове и накладки.
Проверка на окачването и амортисьорите на автомобила.
Проверка на гумите за износване и съответствие на предписаните размери.
Проверка на изпускателната система и емисиите на автомобила.
Проверка на документацията, че всички документи на автомобила са валидни и актуални.

Как да се подготвим за техническия преглед?

Подготовката за техническия преглед е сравнително проста, но може да направи голяма разлика при резултатите от процедурата. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се подготвите добре:

Проверете осветлението на автомобила - уверете се, че фаровете и задните светлини работят правилно. Това включва къси и дълги светлини, светлини за мъгла, стопове и указатели на посоката.

Отстранете ненужните товари - преди прегледа изчистете автомобила от ненужни предмети и товари. Те могат да утежнят автомобила и да повлияят на резултатите от техническия преглед на спирачките.

Проверете гумите - уверете се, че гумите на автомобила са в добро състояние и отговарят на предписаните размери на протектора.

Отремонтирайте дребни проблеми - Преди техническия преглед, отстранете дребни неизправности, които биха могли да повлияят на резултатите от проверката. Това може да включва замяна на изгорели крушки, корекции на малки изпускания и други подобни поправки.

Поддръжка на двигателя - Редовната поддръжка на мотора на автомобила е от съществено значение за успешен технически преглед. Сменяйте маслото и филтрите на посочения интервал и следете нивата на техническите течности. Това ще гарантира, че двигателят работи оптимално и нежеланите проблеми ке бъдат сведени до минимум.

Проверете дали всички документи са изрядни - Преди да отидете на техническия преглед, уверете се, че имате всички необходими документи и документация за автомобила. Това включва свидетелство за регистрация, задължителна застраховка гражданска отговорност и досегашен талон за ГТП.

Често задавани въпроси за техническия преглед

Колко често трябва да правя технически преглед на автомобила си?
В България, техническият преглед трябва да се извършва веднъж годишно за леки автомобили и на всеки две години за мотоциклети.

Какво ще се случи, ако моят автомобил не премине техническия преглед?
Ако вашият автомобил не премине техническия преглед, ще трябва да отстраните проблемите и да повторите прегледа. До този момент обаче, движението на автомобила ви по пътищата ще бъде забранено.

Къде мога да направя технически преглед на автомобила си?
Техническият преглед може да се извършва в сертифицирани автосервизи и пунктове за ГТП. Те трябва да бъдат одобрени от транспортната агенция и да притежават лиценз за провеждане на прегледи.

Какви са последствията от движение с невалиден технически преглед?
Движението с невалиден технически преглед е незаконно и може да бъде наказано с глоба и отнемане на регистрацията на автомобила.

Мога ли да направя технически преглед на чужд автомобил?
Да, не е необходимо собственикът на колата да минава с нея на ГТП. Лицето, което "прекарва" колата на преглед, трябва да носи и документ за самоличност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това трябва да е работа на сервизите на

    4 15 Отговор
    Съответните автопроизводители и КАТ и министерство на здравеопазването само да прави проверки на пътя така автопроизводителите ще пазят името на марката и даването на книжка също да е работа на автопроизводителите и ще останат само изрядните шофьори сега Сульо и пульо на трошки и като стане ПТП с МПС няма виновни
  • 2 .....

    35 3 Отговор
    Поредната тъпа статия
  • 3 Гласова навигация

    15 3 Отговор
    Преди ГТП отстранете излишния товар от предната седалка вдясно.

    Коментиран от #5

  • 4 Гламав въпрос

    18 3 Отговор
    Ако аутото се окаже за някакъв ремонт или пък съм изтървал срока за преглед, как тогава да стигна законно до сервиз или до пункта за преглед???

    Коментиран от #6

  • 5 ИНТИМНИЯТ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гласова навигация":

    ПАРТНЬОР
  • 6 ГЛАМАВ ОТГОВОР

    12 10 Отговор

    До коментар #4 от "Гламав въпрос":

    НА ПЛАТФОРМА НА „ПЪТНА ПОМОЩ”
  • 7 мани мани

    14 8 Отговор
    в русия отпадна тая фин. тежест за хората ... трябва и у нас да го махнат или да струва 5лв.
  • 8 ГТП

    31 11 Отговор
    Прегледа е пунта Мара да се вземат едни пари - най-вече депутатът Петър Кънев - собственик на печатница "Демакс". Тя е основният производител на стикери, както за застраховката "Гражданска отговорност", а така също и за годишен технически преглед, за сертификатите "Зелена карта" и винетките.

    Какъв преглед и за какво се плаща от гражданите, след като минават масово коли без катализатор и ДПФ, 20-30 годишни бракувани коли с дупки от ръжда, през които бъркаш с юмрук. Коли, дето се държат на мокета и инсталацията и нямат живи конструктори?
    Защо няма контролни органи в тая държава? Спиране на пътя, проверка с мобилен газ-анализатор, спиране от движение.
    Докога ще търпим дизелаци да бълват по 3 метра сажди на всяко кръстовище?

    Коментиран от #10, #17

  • 9 Лекувам наркозависимост

    14 7 Отговор
    Спирам на канала , колата седи 20 минути , оня оправя документите , плащам и тва е .... Никой нищо не гледа,мери ,проверява ,Лада Нива може в центъра на София , Аудито не .... А тоя на прегледите 5та къща си купува
  • 10 Нищо не разбираш приятелю

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "ГТП":

    Надраскал си куп щурутии, а дори не знаеш каква е целта на ГТП.

    Между другото ДПФ няма отношение към безопасността , както и съм виждал 5 годишни коли с дупки от ръжда. А Хонда 3 годишна съм виждал цялата в ръжда
  • 11 Аха

    3 4 Отговор
    Кога ще въведат по строги мерки за барутниците къдящи коли на пътя да бъдат спряни.Наймалкото коли без работещ катализатор да не ги пускат в движение.
  • 12 Не минавайте гтп!

    5 0 Отговор
    Глобата е 20 лева,ако ви хванат!

    Коментиран от #13

  • 13 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не минавайте гтп!":

    Ако не си собственик.При ПТП може да не ти платят или регресен иск при вина. Ако си собственик е 50лв
  • 14 Шофьор

    2 0 Отговор
    И пет прегледа да има ,като има мутри и камикадзета зад волана и мой човек Ко ша правим ,положението е неспасяемо.Най много са катастрофите с нови и скъпи коли с каски.
  • 15 Шофьор

    2 0 Отговор
    И пет прегледа да има ,като има мутри и камикадзета зад волана и мой човек Ко ша правим ,положението е неспасяемо.Най много са катастрофите с нови и скъпи коли с каски.
  • 16 НОВ

    1 1 Отговор
    Не е вярно, че трябвало веднъж годишно да се минава технически преглед на автомобил.
    Първият задължителен технически преглед на НОВ автомобил е като стигне 3 години.
  • 17 Така ли....!?

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГТП":

    Освен новите коли ,тези там на възраст до 5г.,другите и да са с катализатори ,с какво помагат за околната среда останалите с катализатори станали на 15,20г.С катализатори ......ала бала .