Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 09:58 1 708 3

Ето как Брюксел почете Льо Ман

  • брюксел-
  • льо ман-
  • ретро автомобили

С ретрокласика Брюксел закри юбилейните чествания, посветени на 24-те часа Льо Ман

Ето как Брюксел почете Льо Ман - 1

100-годишнината на Льо Ман за последен път беше отбелязана с изложението на класически автомобили InterClassics Classic Car Show този уикенд в Брюксел. Шоуто отдаде чест на легендарното съревнование с 24 емблематични коли, поставили началото на историята на моторните спортове. Возилата бяха специално предоставени от различни международни музеи и частни колекционери.

25 000 посетители прекрачиха прага на изложението, изградено върху площ от 43 300 кв. м. Експоцентърът се издига точно до Атомиума, един от символите на Брюксел. Любопитен факт, е че палатът се намира в административната част на Брюксел, а паркингът към него се води към Фландрия. Това, разбира се, води до куп главоболия за организаторите на различни мероприятия. Когато, обаче, вратите отворят, всичко минава гладко и спокойно.


Внимание, фенове на редки суперколи!

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Единственият по рода си хиперкар Aston Martin Victor се предлага в Белгия. Ръчноизработеният през 2020 г. суперавтомобил е проект на специалния Q отдел на Aston Martin. Базиран е на монококовото шаси One-77. Каросерията е изцяло от въглеродни влакна. Тя е с черен цвят „Pentland Green“, типичен за Aston Martin от 70-те години на миналия век. Решетката и кръглите фарове напомнят моделите от ерата на Виктор Гаунтлет – бивш съдружник и председател на Aston Martin. Всъщност, именно на него е кръстен фамозният автомобил. Той разполага с двигател 7.3 V12 Cosworth NA 836HP, 822Nm.

Ето как Брюксел почете Льо Ман

Шушука се, че цената му е между 4 млн. и 5 млн. паунда.


Нещо много различно. Находка в плевня.


Рядко и скъпо: Cirtroen DS21 Coupe le Dandy от 1966 г. Само петнадесет от тях са построени. Продават за 185 000 евро дори и в това си състояние. Още поне толкова ще са необходими за привеждането му в добър вид.

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Оригинална Lada 1200S от 1980 г., с 42 000 изминати километра, се предлага за 12 800 евро.


Ford GT40, собственоръчно подписан от шесткратният победител на Льо Ман Жаки Икс, се предлага 384 000 евро без ДДС. За същата цена в Белгия може да се купи и и Shelby Cobra 427 S/C CSX 4000.

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Специален реверанс беше направен към марката Vinot Deguingand, която е сред пионерите в първото състезание 24 часа на Льо Ман през 1923 г. Тогава братята Леон и Люсиен Молон правят 77 обиколки с 10HP Vinot & Deguingand Type BP и финишират с 51 обиколки зад лидера в състезанието. Това ги нарежда на 26 място. Развитието на технологиите в рамките на един век бяха непосредствено демонстрирани чрез Lola T600, разположен точно до него.

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Освен забележителни автомобили на изложението могат да се видят и закупят колекционерски аксесоари. Семейство Мартин от Нормандия, например, обикалят цяла Европа с оригинални куфари и принадлежности Луи Вютон. „Всеки предмет носи своя история“, споделя собственикът Шарли Мартин. „Ние издирваме, намираме, подновяваме и показваме аксесоари Bagage Collection, които са уникални не само с качеството си, а и с пътя, който са изминали. Това са предмети, високо ценени от колекционери. Тук, в Белгия имаме много клиенти.“

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Специален щанд бе отреден и на холандец, който предлагаше ликьори, домашно производство. Това нас едва ли би ни впечатлило, но гостите в белгийската столица останаха възхитени и купуваха масово половинлитрови шишета за по 15 евро.

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Над 400 изложители представиха за три дни най-доброто от своите колекции. Някои продаваха, други с гордост показваха собствените си old&youngtimers. За пореден път тълпите посетители почувстваха особената ретро атмосфера, която успешно пресъздаваше автомобилната история.

Ето как Брюксел почете Льо Ман


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    2 5 Отговор
    Астъна има led фарове от алито за 15$
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СЗО

    0 1 Отговор
    Тя е с черен цвят „Pentland Green“