Last news in Fakti

1 Април, 2022 17:53 2 498 14

Българският еврокомисар Мария Габриел тества водороден суперкар

  • мария габриел-
  • водороден автомобил-
  • льо ман
Българският еврокомисар Мария Габриел тества водороден суперкар - 1

Автомобил, задвижван от водород, бе тестван от българския еврокомисар Мария Габриел на пистата, където се провежда култовото състезаниe за спортни автомобили "24-те часа на Льо Ман". Автомобилът е разработен от екип Mission H24, чиято цел е да създаде болид на водород, която да се състезава за в Льо Ман.

Става дума за отборно състезание за издръжливост. В първия тур на състезанието на 16 април автомобилът ще участва под номер 24 и ще бъде единственият, който се състезава в подраздела за иновации. Водородният автомобил ускорява до 100 км/ч. за 2 секунди, а максималната му скорост е 300 км/ч. Интересно е и времето му за зареждане, което е едва три минути.

Българският еврокомисар Мария Габриел тества водороден суперкар

„Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за „зеления" преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност. Амбицията ни е неутралност по отношение на климата до 2050 година и намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. Постигането на тези цели изисква мащабни инвестиции в енергия от възобновяеми източници и зелен водород", коментира Мария Габриел.

„Льо Ман е истинска лаборатория за иновации в областта на водорода и убедителен пример за развитието на водородните технологии и в други европейски региони. Важно е да създадем мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи, които работят съвместно и се подкрепят. Това ще допринесе за създаването на интегрирана европейска иновационна екосистема в областта на водорода, обединяваща както големите компании, така и стартъпите, и по-малките компании", коментира още Мария Габриел.

Българският еврокомисар Мария Габриел тества водороден суперкар


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко харам

    41 1 Отговор
    Жалки Герберски карикатури, живеещи като мутреси в Брюксел, не носещи никаква полза за българското общество, гледаики го с погнуса и отвращение.
  • 2 Пръцко

    37 0 Отговор
    Тва пък празноглавото и от автомобили ли взе да разбира?

    Коментиран от #5

  • 3 смех

    16 0 Отговор
    Чистият вадароф от немски въглища
  • 4 ха ха

    23 1 Отговор
    Тези давоски папагали продължават да загробват Запада. Как се прави зелен водород без ток, бре!?!?!? Явно, още има за скубане от нищо неподозиращия данъкоплатец...
  • 5 ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пръцко":

    Идиокрация вместо меритокрация и готово!
  • 6 2242

    27 1 Отговор
    тази измет си живуркат и забавляват с нашите (на българските данъкоплатец) пари, и ни обясбяват за светлото бъдеще, и Славуца ни обещаваше че от 240 ще станат 120 но като се намърдат на безотчетната държавна хранилка и спират с обещанията?

    Коментиран от #8

  • 7 pbdan

    16 3 Отговор
    От 0 до 100км/ч за 2 секунди със задно предаване и резервоар-бомба с 700атм. налягане - мечта на всеки начинаещ дрифтър.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 На тази

    24 1 Отговор
    ще й трябва по-голяма каска заради дългият и нос и по дълга предпазна яка, че има шия на жираф. Ха, ха! Селска пръчка в суперкар.
  • 10 Зеленист Зеленски Зеленов

    10 0 Отговор
    „Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за „зеления" преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност."

    Каза наша Мара карайки автомобил за няколко милиона. Дай боже на всекиму по един такъв и такава реалност. Да раздадат на всички по един такъв водороден автомобил и ще дойде зеления преход.
  • 11 Студопор

    11 0 Отговор
    Що така съм се объркал, че суперкар-а е всъщност суперкола...? Тоя дето е писал статията и казва на колите "кар", като отиде в Англия и може да каже само "ай до ноу. Ми туризмо"
  • 12 Мхм

    9 1 Отговор
    Колкото чувал с картофи тества дизелово ремарке
  • 13 Тааааа герберска па..ча

    12 0 Отговор
    Да пробва ВАЗ 2101 Стига с тия джендърски трошляци
  • 14 Тази

    1 0 Отговор
    не милее за България,а е слуга на Сорос.