Last news in Fakti

1 Март, 2024 18:03 1 206 2

Наследникът на McLaren P1 може да дебютира тази година

  • mclaren p1-
  • p18-
  • mclaren

Очаква се той да има над 1000 конски сили

Наследникът на McLaren P1 може да дебютира тази година - 1

Измина повече от десетилетие, откакто McLaren представи на света P1. До края на тази година обаче феновете на McLaren може би най-накрая ще имат повод за празнуване, тъй като британската марка е готова да представи нов флагмански модел - такъв, който все още използва мощта на двигателя с вътрешно горене с голям работен обем.

Вътрешно известен като "P18", предстоящият хиперавтомобил на McLaren ще предефинира автомобилните характеристики със своята plug-in хибридна V8 конфигурация. Очаква се P18 да предоставя зашеметяваща мощност, надхвърляща 1000 конски сили, чрез комбинация от бензин и електричество, като основата му ще бъде иновативно шаси от въглеродни влакна. В стремежа си да увеличи икономията на тегло и структурната цялост, докладите сочат, че седалките ще бъдат монтирани директно върху шасито, докато избрани компоненти на окачването ще бъдат изработени с помощта на най-модерната технология за 3D печат.

Макар McLaren да е известен с характерните си врати, според слуховете P18 ще предприеме смело отклонение от традицията, като възприеме вратите тип "gullwing". Почерпил вдъхновение от състезанията във Формула 1, хиперавтомобилът ще разполага с активен заден спойлер и аеродинамични елементи, целящи да увеличат максимално притискателната сила и стабилността. В предната част на P18 се очаква да има фарове, напомнящи на модела Artura.

Ентусиастите, които с нетърпение очакват дебюта на P18, няма да трябва да чакат още дълго, тъй като представянето е планирано да се състои преди края на годината. Никълъс Браун, президент на американския регион на McLaren, разкри, че в момента инженерите са ангажирани с фината настройка на хиперавтомобила, за да гарантират, че той ще предостави несравнимо изживяване при шофиране. Хибридният задвижващ агрегат, за който се твърди, че е с до 70% по-лек от съществуващите системи, използвани в гамата на McLaren, подчертава ангажимента на компанията да разширява границите на производителността и иновациите.

Въпреки че в автомобилната индустрия се наблюдава преход към електрическо задвижване, решението на McLaren да запази двигателя с вътрешно горене в P18 отразява твърдението на главния изпълнителен директор Майкъл Лейтърс, че "истинските суперавтомобили" ще продължат да разполагат с двигатели с вътрешно горене поне до 2030 г. Въпреки това сегментът на електрическите автомобили се развива бързо, като вече се появяват сериозни претенденти като Rimac Nevera, Lotus Evija и Pininfarina Battista. С очакваната поява на новия Tesla Roadster и първия електрически автомобил на Ferrari, планиран за 2025 г., сцената е подготвена за динамично бъдеще в областта на високопроизводителната електрическа мобилност.

В перспектива се очаква Porsche да даде зелена светлина за производството на концепцията Mission X, а китайският автомобилен производител BYD пусна на пазара модела Yangwang U9. Заслужава да се споменат и китайският Nio EP9 и японският Aspark Owl. Тъй като до 2030 г. остават още няколко години, автомобилните производители по света имат достатъчно възможности да приемат революцията в електрическото представяне и да оформят бъдещето на автомобилното съвършенство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тринога

    1 1 Отговор
    Ако някой кара такава кола в бг, трябва да си предплати годишен абонамент в КАТ за несъобразена скорост, по няколко фиша на месец.

    Коментиран от #2

  • 2 Доктора

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тринога":

    Или да мандърса някоя обща полицайка, тогава ще му бъде позволено всичко, че дори ще му дадат полицейски лампи и палка.