Last news in Fakti

23 Април, 2015 11:21 1 064 0

Собственият добив на газ може да осигури с 35% по-евтино гориво за потребителите

  • добив-
  • газ-
  • осигури-
  • гориво-
  • потребителите-
  • евтино

Перспективите са местният добив на енергийни ресурси да покрива в значителна степен потреблението в България, заяви Жечо Станков

Собственият добив на газ може да осигури с 35% по-евтино гориво за потребителите - 1
Снимки: Министерство на енергениката

 „Най-ефективната мярка за намаляване на зависимостта на България от внос на енергийни ресурси е местният добив и това е един от приоритетите на правителството. Очакванията ни са, че в резултат на проучване и разработване на находищата на нефт и природен газ в дълбоко Черно море, през следващите години цената на газа у нас е възможно да бъде с 35 на сто по-ниска в сравнение с доставяния сега газ. Перспективите са местният добив да покрива в значителна степен потреблението в България“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на годишната конференция на Българо-белгийско-люксембургския бизнес клуб.

Организацията обединява над 80 белгийски инвеститори в различни сфери на българската икономика под почетното председателство на посланика на Кралство Белгия у нас Аник ван Калстер. Според Станков по-ниската цена на енергоресурсите е добра перспектива за развитие на бизнеса у нас и прави икономиката ни по-конкурентноспособна, тъй като в редица производства делът на тези ресурси влияе значително върху крайната цена на продукцията.

Пред участниците във форума Станков подчерта усилията на българското правителство за гарантиране на енергийната сигурност като част от националната сигурност на страната. В този контекст ключово място заема диверсификацията на енергийните източници и маршрутите за доставка на природен газ. Затова правителството работи активно за изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави, увеличаване на местния добив на енергийни ресурси и включване на страната ни към алтернативни трасета и източници за доставка на природен газ“, каза Станков.

Той акцентира и върху предложението на българското правителство за изграждане на газов хъб на наша територия, за което вече има готов проект. 

„Идеята за подобен разпределителен център има подкрепа и от страна на Европейската комисия, защото той ще съдейства за преодоляване на енергийната зависимост не само на България, но и на Европа“, каза Станков. 

„България има всички предпоставки за реализацията на този проект - стратегическо разположение, добре проектирана национална газопреносна мрежа и собствено газохранилище“, заяви още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА