Last news in Fakti

13 Май, 2016 20:50 1 706 6

Азербайджан изнася през Гърция газ за Европа

  • газ-
  • азербайджан-
  • синьо гориво

Интересът на България е непосредствено свързан с интерконектора за газовата връзка Гърция – България

Азербайджан изнася през Гърция газ за Европа - 1

Започва изграждането на трасето на Трансадриатическия газопровод за транфер на азерски газ през Гърция и Албания до Западна Европа, съобщи БНР.

След 13 години на преговори, анализи и оценки за първи път се изгражда газопровод, който няма да пренася руски газ.

Интересът на България е непосредствено свързан с интерконектора за газовата връзка Гърция – България. Това е стратегически важен проект в енергетиката, който осигурява сигурност на доставките, като е съобразен с изискванията на Европейския енергиен съюз, информират от Атина.

По предварителни договорености с Азербайджан има осигурени 1 милиард кубически метра газ за връзката с България.

Строителството на сухопътната част на газопровода в Гърция, Албания и Италия ще приключи само за три години и половина. Година по-рано ще приключи изграждането на връзката с България. На откриването в Солун се очаква присъствието и на българския премиер Бойко Борисов.

Москва също не се отказва от битката за транспортните газови коридори в Европа. На 28-и май в Атина пристига руският президент Владимир Путин. Очаква се той да предложи нов руски сценарий за газопровод през България, Гърция и Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Те освен дини друго качествено нещо нямат
  • 3 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    И ПОСЛЕ БИЯТ АРМЕНЦИТЕ В НАГОРНИ КАРАБАХ
  • 4 Бай хой

    1 2 Отговор
    Венци, бе Венци. Първи клас кой ти е бил даскал. Изнася - в момента. Ще изнася - в бъдеще. Би изнасяла по скоро.
  • 5 За Путин

    0 4 Отговор
    Дано се провали и България отново да купува от руския газ на братски цени. Те са ни освободили и сме длъжни да го купуваме без да търсим алтернативни източници, защото не е християнско. Дано не намерим собствени залежи на газ, защото русия ни обича. Ние сме едно - Волжка Болгарья и вечната енергийна дружба не трябва да спират, както газта спира понякога в изблик на вечна дружба.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.