Last news in Fakti

14 Август, 2016 08:30 5 925 18

Русия в капана на „Турски поток”

  • газпром-
  • турски поток-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • южен поток
Русия в капана на „Турски поток” - 1
Снимка: АП/БТА

Русия и Турция договориха възстановяването на Турски поток. Това стана при последната визита на турския президент Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. 

Въпросът е, че и Иран не се отказал от амбицията си да изнася синьо гориво през Турция за Европа.

Ислямската република е пряк конкурент на Русия за пазара на ЕС.

Анкара използва Техеран като скрит коз в преговорите с „Газпром”

за отстъпките за руски газ. Това си пролича при пресконференциите след края на разговорите в Санкт Петербург.

Въпросът за отстъпката за руска газ при строителството на „Турски поток” не е обсъждана, но министерството на енергетиката е готово да обмисли по-ниски цени за синьото гориво за Турция. Това заяви в интервю за телевизия „Россия 24” енергийният министър на Русия Александър Новак, коментирайки визитата на Ердоган в Санкт Петербург.

От своя страна Русия беше доста категорична и негативна по отношение на България в изказването на Владимир Путин по повод прекратяването на проекта „Южен поток“.

Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към проекта „Южен поток”, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма, подчерта Владимир Путин.

Ако оставим настрана емоциите, трябва да отбележим, че просто европейското законодателство, т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС, не позволяваше на Русия да строи през територията на България по модела на „Газпром“ – контролирайки и самия тръбопровод, и газовите потоци през него на 100%.

Според Илиян Василев Путин си е научил уроците след като загуби над 15 милиарда долара само в подготовка и промотиране на „Южен поток”, включително покупката на тръби​; проектните компании, които никога не тръгнаха и най-вече за извършените работи по усилване на съществуващи капацитети и изграждане на нови в самата Русия. Доста средства отидоха и в промотиране и материално стимулиране на политиците от страните, през които „Южен поток” трябваше да мине.

Проблемът е, че два гиганта Иран и Русия искат да владеят Проливите.

Това е необходимо за тяхната експанзия към Южна Европа. Последният анализ на „Бритиш петролиъм” за газовите запаси в света потвърди, че Иран и Русия разполагат с изравнение сили – около 33 трлн. куб. м. по отношение на своите запаси от синьо гориво.

Част от тези мощности търсят излаз на пазара на Южна Европа. След години на западно ембарго Техеран има проблеми с инфраструктурата. В. „Ведомости” припомня, че 680 000 тона тръби за подводната част на „Южен поток” още са складирани в български пристанища. В момента „Газпром” води по точки.

Иран пък може да получи подкрепа от Европейската комисия.

Политически мотиви сложиха край на изграждането на „Набуко”. В момента Брюксел може да окаже подкрепа на алтернативни трасета от Кавказкия регион като конкуренти на „Газпром”.

Единият от тях е Южният газов коридор. Това е трасе за износ на каспийски газ в Европа чрез Турция. В момента се обсъжда увеличаване на капацитета на съществуващото трасе Баку – Тбилиси – Ерзерум и строителството на две нови трасета на обща стойност $45 млрд: TANAP от източната до западната граница на Турция и TAP за доставките на газ от Азербайджан в Европа. Строителството на TAP започна този май и трябва да завърши през 2020 г. , за когато са планирани и първите доставки. Акционери в TAP са BP, азербайджанската Socar и италианската Snam с по 20%, но и белгийската Fluxys — 19%, испанската Enagas — 16% и швейцарската Axpo — 5%.

Първоначално по Южния газов коридор се планират да се доставят по10 млрд. куб. м. азерски газ за Европа от 2020 г. и други 6 млрд куб. м за Турция. Плановете са количествата да бъдат увеличени за сметка на доставки от Туркменистан, Иран, Казахстан и Ирак.

Директорът на консултантската компания East European Gas Analysis Михаил Корчемкин обаче е скептичен доколко възраждането на южната газова експанзия на Русия е реалистично на фона на липсата на свежи капитали в „Газпром” и действащите срещу Кремъл западни санкции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чиба

    1 0 Отговор
    След такива новини, мога само да кажа, че Тервел се върти в гроба си, гледайки противни продажни бижи политици и заспали генерали на заплатка, как оставят дсруг да им диктува дали да строят или да нес троят? Ако Аспарух знаеше какви дебили ще са местните потомци и мафията им тук, щеше да отиде при василевса и да каже- абе пич, айде да пием по едно Узо и да си направим парти, а не да се караме! И вероятно щеше да е прав.... С такива лумпени крадливи и вредни, геноцидиращи българският народ, ни държава ни народ ще има и оцелее. То се и вижда...емиграция, проституция, обедняване, демографски срив...нищо добро. Ай да не чета новини, че като помисля за Теквата, Първанов и останалата мафия вредна тук и ми идва мисълта за атомна бомба....над тия.
  • 2 Сотир

    2 0 Отговор
    То това са хубави расъждения от автора,ама нещо е пропуснал основни фактори в тази схема.1. Иран и Турция са в много обтегнати отношения-дългогодишни.2. Газопровод от Иран към Турция трябва да мине през южната част на Турция-а там практически района е във вечна война-кюрди,тюрки,бешмери,изити-всеки срещу всеки...та реално едва ли някой ще се съгласи,да инвестира милярди в газопровод там.3. Иранският газ е реално пласиран от руски фирми-според договори от 2009 г. целият ирански газ се продава зад граница само от руски фирми-до 2030г.(така иранците заобикаляха санкциите на САЩ) и така работят и до днес-спазват си договорите.4. Турция едва ли ще "подлее вода" на главният си съюзник-С.Арабия с проект за газ от Иран-а С.Арабия и Иран са врагове от векове и скоро няма да има съгласия м/у тях-дори със фактора Турция.Има още много актуални въпросителни в тази теза на автора,но засега ги оставям настрана.....
  • 3 Yoda

    0 0 Отговор
    Докато не се върне газовия монопол над Европа, близкия изток ще ври и кипи.
  • 4 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    няма да има скоро ни турски ни южен поток.тва са политически номера от страна на русия .сега цената на газа е ниска и комисионните за пренос са функция на цената .демек няма далавера ни от търговията с газ ни от преноса.така че за сега няма луди да инвестират,макар че руснаците винаги могат да те изненадат с малоумие,но за радост сега нямат и пари!

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Десиииии, На всяка манджа мерудия и ни в клин ни в ръкав започваш да плюеш по освободителите ни и то за да получиш някакви лични облаги от онова нещо в президенството и от разни престъпни фондации като америка за България.

    Коментиран от #6

  • 6 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    полов ако искаш коментираи по същество казаното от мен.ако съм сгрешил ще се извиня ,но до сега от теб и компанията путиновисти не съм прочел ни едно извинение въпреки многократните лъжи дето съм ви разобличил.

    Коментиран от #8

  • 7 koj4o

    0 0 Отговор
    Я вземи почети малко, за какви "освободители", става дума?
    Знаеш ли защо ибищо е започната руско-турската война?
    Освободени са Гърция и Сърбия, а България?

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Десо ма, ами чакам да напишеш първата истина че да я коментирам, ма. А дано но на да ли.

    Коментиран от #11

  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "koj4o":

    аз лично като етнически Българин се чувствам като с освободени деди.Същото се отнася и за Гърци и за Сърби макар че те са освободени много по рано неграмотнико. Ти ако се чувстваш с анадолски корен много ясно че няма.

    Сега се чувствам поробен тъй като Родината ми е окупирана, в небето летят чужди бойни самолети а парите се прибират и изнасят от чужди търговски вериги, чужди банки и Българите са принудени да работят за чужди фирми на наша територия.
  • 10 Плевен до бок ука

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "koj4o":

    Няма да пиша обиди за теб-САМО защото ще ми истрият коментара.Но ще ти кажа едно нещо koj4o,моят пра-пра дядо е загинал в битката при Плевен.На паметната плоча заедно с неговото име има още стотици имена-български и руски-ФАКТ.Така че тролей сороски,не се опитвай да пишеш тук НПО партенки-които изкривяват историята ни......За ваше съжаление-народът ни знае кои са ни освободили-а ако вие иската да ходите пак с чалма на главата си-прав ви път в Анадола.
  • 11 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    полов коментираш всеки мои пост,ако нещо не е вярно кажи кое?не ми пиши че си българин и т.н. щуротии.всички сме българи дето пишем тук ,но има интелигентни такива и .....основната група на вторите я водиш ти и компанията путинофили,дето сте чиста проба национални предатели,но се правите на патриоти!
  • 12 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    тролче хибридно, ако всички живееха ден за ден като теб, нямаше да има много прогрес по света. Но не всички разчитата на днвените подаяная от НПО-тата.

    Явно е че руснаците и турците са достатчно умни, щом могат да си правят каквото си искат с европата. И не случайно си правят бъдещи планове - все пак руснаците са тези, които продават газ и със сигурност знаят по-добре от теб как ще се (му) променят цента в бъдеще.
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    Много ясно, че няма да има ни южен, ни турски поток!

    Цената на газа е толкова ниска, че няма да се изплати. А и няма да се покачи.

    Путя дрънка тръби в случая, след като му се наслушаха на дрънкането на оръжия, а разни полуграмотни ушанки-тролове скимтят в несвяст.

    Коментиран от #14

  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Кирлив не е вярно че е ниска цената, виж краварите на какви цени продават или по точно се опитват да продават втечнен газ.

    Ама разни нещастници се опитват да загробят интересите на държавите си за да получат възможност да мият чинии и да мият задници в краварника.

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    ааа ето къде е ключа към бараката на половия.газа му била евтина цената щото американците го давали така :))!дават го тролче и тва ни даде въздух от задушаващата руска суровинна прегръдка.падна газа падна петрола и българия откина, поне пет милиарда по-малко даваме на руснаците на година ,демек остават си тук ,но теб тва ти пречи нали?американския газ от 100 долара свали руския на 200 от 500 ,но ти си недоволен :).сметни с колко ще падне руския оборот при новите цени дори и да се натовари на цяло газопровода и ни кажи колко ще е българската комисионна за пренос при това положение и дали с нея бихме могли да върнем инвестицията и лихвите!сигурен съм че няма да отговориш на тези въпроси както удобно пропусна и за аец белене да ми кажеш колко ще печели с 1000 мегаватов реактор дето работи целогодишно на пълна мощност и цена на тока 10 стотинки за киловат.иначе е лесно с комунистическата демагогия бла,бла,бла и нищо.сега може с м....ла да почвате за чорапите,триполовото джакузито ит .н.успех!

    Коментиран от #17

  • 16 Д'Мин

    0 0 Отговор
    Олелеее, американски газ (ползват го основно испанци и португалци), да ги питаш за цената. Пет милиарда оставали в страната!!! Човече, ако остават нашите политици няма да спят докато не ги откраднат. И защото остават, затова си теглихме сумати милиарди заем. Къде сме в Европа? Първи в образование, медицина, икономика, демография? На кой свят светуваш? Откога в диспансерите има нет?
  • 17 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    може ли да отговориш кой ще купува тока на въображаемото Белене?!!!

    Коментиран от #18

  • 18 пазар

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "antimediator":

    Не съм чувал Германия да произвежда Фолксваген само за германци