Last news in Fakti

16 Август, 2016 22:15 2 583 5

Ще трепери ли Европа от студ тази зима?

  • газ-
  • газопровод-
  • газпром-
  • синьо гориво

Повод за паника няма

Ще трепери ли Европа от студ тази зима? - 1

Трябва ли Европа да се притеснява от студена зима? Въпросът се задава не само заради изострените напоследък отношения между Москва и Киев. Обикновено този въпрос се задава в средата на лятото, когато по традиция Украйна и Русия започват да спорят за купуване и транзит на газ, а Европа гледа с притеснение. И има причина за това. Две пети от руския експорт за Европа или 65 милиарда кубически метра газ минава през Украйна, независимо, че нейното значение като транзитна страна е силно намаляло.

Австрийският в. „Ди Пресе“ е направил сериозен анализ, според който „повод за паника няма“. Вестникът се позовава на Михаил Гончар, президент на центъра „Стратегия XX”, който твърди, че два фактора са важни за сигурността на транзита на руски газ за Европа. „Трябва да се сравни сумата от газ, необходим на Украйна за собствени нужди и транзитните обеми с тези тези обеми, които са напълнени в газохранилищата през лятото“, казва Гончар.

През тази година, пише „Ди Пресе“, на основата на прогнозираните обеми за собствени нужди на Украйна (32.1 милиарда кубически метра) и транзит (68 милиарда кубически метра), украинците държат в газохранилищата 8 милиарда кубически метра. Тези данни дават коефициент 8. А това означава, че всичко е в нормите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА Х

    0 0 Отговор
    Ще трепери ли Европа пред Москва ? ХА ХА ХА ХАААА
    Леле леле леле мале ама то Русия яко мощна я изкарвате ?
    Напишете нова статия Путин превърта гуми на 5та, но няма опасност Европа да се измести от дрифта му. .

    Църка си мишока в Москва ама още малко му остава.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Абе не знам дали ще трепери от студ или от страх ама нещата за Европата хич не са розови.
  • 3 Тошибиян

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ХА Х":

    Земи каратата и виж колко територия и ресурси е русията и тогава църкай...щото паритепса функция на ресурса а в русия го има а в сащ само виртуално

    Коментиран от #4

  • 4 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тошибиян":

    Виждам колко територия и ресурси има Русия.

    Виждам, че и средната заплата в Русия е по-ниска от средната заплата в България.

    ХА ХА ХА

    Коментиран от #5

  • 5 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Не е вярно, лъжеш! Явно си нещо платено.