Last news in Fakti

5 Септември, 2016 12:35 1 784 5

Премиерът: Жан-Клод Юнкер подкрепя газовия хъб „Балкан“

  • балкан-
  • газпром-
  • газ-
  • газопроводи-
  • синьо гориво

Правителството в никакъв случая няма да допусне България да бъде заобиколена от основните газови връзки

Премиерът: Жан-Клод Юнкер подкрепя газовия хъб „Балкан“ - 1

Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се реализира. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инвеститорската кръгла маса за реализацията на газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна.

Правителството в никакъв случая няма да допусне България да бъде заобиколена от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа и от основен играч на газовия пазар по отношение на транспортирането, да се превърне само в нетен консуматор на енергия, отбеляза Бойко Борисов. Той добави още, че газовата среща край Варна ще даде началото на практическата реализация на газов хъб „Балкан”, който ще обслужва енергийните интереси не само на България, не само на Балканските страни, но и на всички страни от Европейския съюз.

Безспорно изграждането на газоразпределителен център или газовия хъб в посока енергийна независимост на България, но има и още аргументи, дори по-силни - това е шанс България, и не само България, а и съседите й , да потребяват газ на най-добри цени. Доколкото идеята за газпразпределителен център е газ от различни източници да се събира и всички клиенти, не само България, да имат възможност да купуват газ на най-добра цена, доколкото говорим за възможността газ от едни пет различни източника да си дават среща физически на едно и също място.

Това коментира при откриването на газовата конференция във Варна вицепремиерът Томислав Дончев. Идеята на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" се обсъжда на инвеститорска кръгла маса, организирана от "Булгартрансгаз".

По отношение на източниците, от които ще идва газът, Дончев припомни, че Румъния е държава, която задоволява голяма част от потреблението със собствен добив и рано или късно ще започне да изнася газ. Газ от Каспийския регион, посредством интерконектора България Гърция имаме възможност не само за газ от Каспийския регион, имаме възможност за газ от терминал за втечнено синьо гориво. И разбира се, възможна руска тръба в Черно море.

Позицията на "Газпром" е последователна. Те искат твърди, даже железобетонни гаранции от страна на ЕК. В този смисъл те не са представени. Но на конференцията има достатъчно руски представители, които следят всички послания тук, като с особено внимание ще бъдат посрещнати изказванията на ЕК, отбеляза Томислав Дончев.

Вицепремиерът отказа да посочи точна цена за изграждането на газовия хъб.

Да се коментира цена или цени на този етап не е особено коректно доколкото проектът е сценарен - той изследва няколко различни варианта. Сами се досещате, че при ситуация цената се променя в единия или в другия вариант. Но е грешно да гледате на този проект като на разход. Възможно е да има нужда от допълнителни инвестиции в газопреносната мрежа на страната, в увеличаване на капацитети и т. н., но основната идея е всички заинтересовани - били те потребители, били те търговци на газ, да влязат в ролята на инвеститорите, посочи вицепремиерът.

Според енергийния експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров идеята за газов хъб у нас е силно абстрактна.

Първо трябва да се отбележи, че хъб сам по себе си не се изгражда, това не е инфраструктурен проект. Хъб е виртуална точка, на която се търгуват различни видове газ. Такива в Европа има няколко, най-ефективните са в Холандия и Германия. България всъщност на този етап не може да бъде виртуална точка за търговия на газ, защото има само един източник на природен газ, който е руският. Вероятно ще има втори от Азербайджан след 2020 година, но количествата са твърде малки и подобна борса за природен газ би била много нисколиквидна, съответно няма да има интерес от търговци да развиват нови продукти като фючърси и опции на газ, припомни пред БНР Мартин Владимиров.

Тази идея за хъб е доста абстрактна на този етап. Всъщност нямаме конкретни параметри на това как е изглежда реално новата система за транзитиране на този газ, колко трябва да са инвестициите, с какъв капацитет. Единственият вариант за това България да се превърне в хъб е ако тя доставя огромно количества руски газ на границата с България, като по този начин измести донякъде Виена и централния европейски разпределителен център, но тук говорим по-скоро за физическо транзитиране на газ, а не за виртуална търговия и за борсова търговия на спотов принцип, смята Мартин Владимиров.

Енергийният експерт обясни каква според него е идеята на днешното събитие.

Да се създаде интерес от частни инвеститори за това да финансират донякъде нужната инфраструктура за пренос на природен газ от евентуално пристанището във Варна до Европа. Българската страна всъщност иска от чуждестранния инвеститор да се превърне в един вид посредник, примерно една голяма компания като „Сокар“ или „Шел“ да купува този газ от Русия на границата с България и след това да го маркетира където иска в цяла Европа. Това, която единствено можем да спечелим от подобно развитие е транзитни такси, но досега нито една голяма чуждестранна компания,но досега нито една голяма компания не е проявила интерес да се превърне в купувач на руски газ, коментира енергийният експерт.

Мартин Владимиров смята и че няма как да бъде построен нов руски газпровод, който да минава през нашата страна.

Шансът да се строи нов тръбопровод от Русия през Черно море за България е доста малък, защото "Газпром" няма интерес в момента реално да инвестира тази огромна сума в проекта, не се вижда и пазар за тези допълнителни количества газ, нито в региона, тъй като потреблението в региона като цяло е ниско и перспективите за бъдеще за доста негативни заради повишаването на енергийната ефективност, намаляването на консумацията от бизнеса, така че като цяло Русия няма къде да продаде този нов газ, обобщи Мартин Владимиров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    1 0 Отговор
    Който гледа пряко пресконференцията е наясно, че това, което се случва във Варна е чиста "Партенка". Единственото ясно нещо е реализацията на Eastring, разтоварните пунктове в Гърция и проекта ТАП И ТАНАП. ЕК заяви, че трябва в рамките на 1 година Булгартансгаз, трябва да представи документацията а ЕС да реше да ли да се пуска този проект.
    Нищо повече!
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Тиквата провали бъдещето на България и на децата ни. Съд за всички провалили енергийните проекти.
  • 3 Марио Ангелов

    1 0 Отговор
    Бойко ,жалък си!!!
  • 4 бббббб

    0 0 Отговор
    Винаги пред избори говори за "Хъбчето си"....Но Путин съответно пак нищо не знае!Бойкови душевни чи-ии!!!
  • 5 Пешо

    0 0 Отговор
    Все съм се чудил къде ще отидат милиарди,които взе правителството,а то просто-в Хъба