Last news in Fakti

5 Септември, 2016 19:30 2 004 4

1,5 млрд. евро са нужни за газовия хъб "Балкан"

  • бойко борисов-
  • хъб-
  • балкан-
  • газ

Регионалните предимства обаче не ни правят голям играч на газовия пазар

1,5 млрд. евро са нужни за газовия хъб "Балкан" - 1
Снимка: БТА

Близо 1,5 млрд. евро ще бъде инвестицията в газовия хъб "Балкан", ако се реализира северния маршрут, а 1,4 млн., ако се стъпи на южния - към Гърция и Италия. Това заяви при първото представяне на концепцията за газовия хъб "Балкан" пред инвеститори и газови компании шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Бяха лансирани различни варианти на капацитет на хъба - от 37 млрд. куб. м на вход и изход, ако се избере южното трасе и 45 млрд. куб. м, ако стане северния маршрут, той обаче е свързан с тръбата по дъното на морето, с руския газ и с интерес от руската страна. Но с една, с две тръба на дъното на морето, дори без тръба, хъбът ще се прави. При втория вариант, без Черноморския газопровод, той ще придобие регионално значение, но е стъпка.

Предвижда се вариант с тръба по дъното на Черно море към Варна, дори са появи ново наименование - Черноморски газопровод. Газопроводът по дъното на морето е условие за северния вариант.

До ноември "Булгартрансгаз" ще представи в ЕК искане за финансиране на предпроектното проучване на газовия хъб. Българската газова мрежа премина пред първата фаза - модернизация на компресорни станции, строителство на интерконектори. Инвеститорите ще се канят за втората фаза - строителство на нови компресорни станции. Интерконекторите със Сърбия, с Гърция, Румъния и Турция ще се развиват по досегашния си модел. Защо газовият хъб "Балкан" е важен за Европейската комисия, запита Доминик Ристори, шеф на генералната дирекция "Енергетика", който заяви още как 6 месеца са работили заедно с България за концепцията. Подкрепяме регионалният хъб заради географското положение на България, да видим картата. Второ - заради забележителния напредък, постигнат със строителството на нови газови връзка - с Румъния, Гърция, Турция.

Клаус-Дитер Борхард, шеф на "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика" на ЕК пък обясни важността на хъба в два аспекта - ползи на региона - нараства сигурността за доставките за България и съседните страни, по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, растеж на региона. Регионалните предимства обаче не ни правят голям играч на газовия пазар. Ако се привлекат към хъба по-големи количества газ от Южния газов коридор, включително от Русия, може да се направи хъб, който да се конкурира с тези в Германия, Холандия, Австрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    Борисов,
    май на ГЕРБ им е минало времето да решават такива стратегически въпроси.Обама се наигра,Меркел се наигра,а Ердоган и Путин мислят по други работи.
    Речта май има предизборен характер,ала-бала-портокала....
  • 2 Чайка

    1 0 Отговор
    Ако проектът се провали то провалът няма да е само за тиквата и неговото и без това изтичащо време. Провалът ще е за енергийно зависимата България.
  • 3 Мършата

    1 0 Отговор
    Ще пърдим в найлонови торбички и ще ги носим в газофикация да ни греят през зимата, и колите ще зареждаме на пръцкан газ, дано се роди много фасул!
  • 4 Шефьор

    0 0 Отговор
    И, Аз подкрепям газовия хъб БОЙКО-ТЕМЕНУЖКА. Не , ясно едно от де газ и от де пари?