1 290 2

Високотехнологичният бизнес против по-високи данъци

Спекулирането с темата увеличаване на данъците води до силен отлив на инвестиции, от което губят и бизнес, и домакинства

Калина Петрова

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор у нас – Българската аутсорсинг асоциация, БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстър изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии, в което изразяват категоричната си позиция срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

В становището се посочва, че е необходимо обединяването на усилията на всички ангажирани страни в подкрепа на установилата се дългосрочно предвидима и устойчива нормативна и данъчна среда у нас.

Компаниите подчертават, че финансовата и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда, осигуряваща основните икономически показатели: трудова заетост, размер на доходите, събираемост на данъци и социални осигуровки, стандарти и стабилност на платежния баланс чрез стимулиране на износа.

Данните показват, че тези индустрии се превръщат в структуроопределящи за българската икономика, благодарение на все по-голямото засилване на внедряването и работата с високи технологии. Доказателство за тенденциите са броят на заетите служители, които са над 5-6% от работната ръка в страната, както и високият темп на растеж на размера на заплатите и възнагражденията.

Днес високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната - за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% на автомобилната индустрия.

Продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата, се казва в становището. Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

В заключение, водещите компании от високотехнологичния сектор изразяват готовността си за дългосрочно партньорство с държавата за надграждането за установяване на благоприятна бизнес и данъчна среда.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Свободен
  Отговор
  1 16:17  16.12.16
  Дадено. Плоският данък става 5 % процента (та от хората на минимална заплата и от болшинството работещи бедни все пак да влизат некакви пари) и автомоболчетата от най-висок клас ще скочат поне двойно по софийските улици на благоденстваща и просперираща България!
 • Коро
  Отговор
  2 23:21  16.12.16
  У нас високи технологии НЯМА!

Напиши коментар:


Публикувай