Last news in Fakti

3 Май, 2017 10:43 1 583 1

КЗК пусна сделката на БАТ с Булгартабак

  • булгартабак-
  • бат-
  • сделка
КЗК пусна сделката на БАТ с Булгартабак - 1
Снимка: АП/БТА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката между Бритиш Американ Табако и Булгартабак, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора.

Така БАТ официално ще може да придобие някои от най-популярните марки цигари на българския тютюнев холдинг, а именно Victory, Eva Slim и GD, както и една от дистрибуционните му фирми.

Според КЗК, двете компании не са конкуренти по отношение на продуктите, които предлагат, тъй като БАТ има 20%-30% пазарен дял у нас във високия ценови клас цигари, а Булгартабак притежава 50-60% от пазара при ниския ценови клас.

В резултат на концентрацията, пазарният дял на БАТ у нас ще достигне 40-50%, пише в решението на регулатора.

Очаква се размерът на сделката да достигне сумата от 100 млн. евро. Пълното финализиране на концентрацията се планира да завърши към средата на настоящата година.

Собственик на Булгартабак е австрийското дружество „БТ Инвест”, което приватизира тютюневия холдинг за сумата от 100.1 млн. евро в края на 2011 г. Тогава БАТ бе посочван като един от потенциалните купувачи на Булгартабак, но компанията така и не взе участие в процедурата по приватизация.

През последните години БАТ придоби тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    1 0 Отговор
    Уродите продадоха всичко. Сега и населението остава, и закриване на държавата. Дано дойде ВИДОВ ДЕН!