1 065 4

Държавата не е събрала 22.6 млрд. лв.

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Средно с 3.1% е изменението на сивата икономика за периода 2007-2016 г. Най-малко то е било през 2008 г. – минус 0.02%, а най-високо през 2010 г. – 5.02%, сочат данните на Българската стопанска камара (БСК). Общо 22.6 млрд. лв. са несъбраните вземания за разглеждания период, което е средно над 2 млрд. лв. на година. „Цифрите са по-големи, тъй като в посочения период се наблюдават най-големи параметри в измененията, които влияят върху нарастването на данъчните приходи, като акцизи, минимална работна заплата, осигуровки и други”, каза председателят на БСК Божидар Данев.

От Камарата отчитат, че особено тревожно е намаляването на дела на ДДС и ДП в приходната част на бюджета (от 34.1% на 32.9% за ДДС и 9.5% и 8% за ДП от общо данъчните приходи за периода 2007-2016 г.). „Това е ясна индикация за ръст на сивия сектор, независимо от общо подобрената приходна част на бюджета”, посочват от БСК.

Друг индикатор за нарастване на сивия сектор е символичното изменение на приходите от акцизи, независимо от значителния ръст на акцизните ставки – от 12% до 33%, над 20 пъти за цигарите. За периода се наблюдава силен ръст на физическите обеми на продажбите в следствие на намалението на цената на петрола, и следователно на горивата, с почти 50%. Отчита се, че приходната част на акцизите са функция от продадените физически обеми.

Ръстът на сивата икономика в България се дължи най-вече на „неадекватната данъчно-осигурителна политика и невъзможността на данъчната администрация да се справи с деструктивната роля на това зловредно явление”, поясняват от БСК. Според специалистите на Камарата, фокусът на държавата трябва да бъде насочен не към увеличаване на прякото и косвено данъчно-осигурително облагане, а към увеличаване на събираемостта на данъчно-осигурителните приходи. Законодателят провежда грешна политика в посока на пряко и косвено повишаване на облагането, като по този начин цели компенсиране на намалените данъчни приходи, вместо да създава стимули за увеличаване събираемостта на данъчните приходи.

Анализът за тенденциите в сивата икономика БСК е направила на база данни от НСИ, Eurostat и други.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  1 13:36  28.09.17
  Не плащаите данъци щото с тез пари олигарсите ше си купят новите модели яхти любовници кока ролсове самолети и ше ви се смеят от палатите им

  Коментиран от #3

 • Стига сте ревали
  Отговор
  2 16:04  28.09.17
  Вие да се благодарите, че Тиквата и това ви дава... и то от немай къде. Ако знаете за тези години колко е поскъпнал курсът на кюфтето спрямо електоралната бойна единица, въобще нямаше да задавате излишни въпроси. Ами соросоидните надници? За скъпотията при Бентлитата, вилите във Флорида и почивките на Бахамите знаят всички, така че въобще няма да ги споменавам... Неблагодарен матрял, ей...
 • Патриот
  Отговор
  3 21:08  28.09.17

  До коментар #1 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

  да добавим - съдии, прокурори, данъчни, депутати, министри и т.н.
 • Не е пич
  Отговор
  4 12:57  29.09.17
  Ако всички бяха на горе-долу един акъл, нямаше да позволяват на "тез олигарси" да правят данъчни измами, да ви осигуряват на минимална, 4 часа и т.н. Събираемостта зависи на голяма степен от самия платец. Докато продължавате да разправяте, че "тая държава нищо не е дала" пенсията, болничния и цинганските помощи ще са си все така.

Напиши коментар:


Публикувай