6 547 2

Вдигнаха мерника на 206 компании, свързани с Израел

По-голямата част от компаниите са със седалище в Израел

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Организацията на обединените нации вдигна мерника на 206 компании, свързани с Израел, съобщи „Индипендънт“. Върховният комисариат на ООН за правата на човека смята, че фирмите са свързани със заселническата дейност на израелците на Западния бряг.

Организацията посочва, че тази дейност е незаконна. Израел се опасява, че с поставянето на компаниите в черен списък се засилва натиска върху заселническата дейност на страната. Международната общност и повечето държави смятат, че действията на израелците са незаконни и нарушават международните споразумения.

„Бизнесът играе централна роля в заселническата дейност и поддържането на селищата“, се казва в доклада на ООН. По-голямата част от компаниите – 143 от тях – са със седалище в Израел. 22 са американски, а останалите са от европейски страни, включително Германия, Холандия и Великобритания.

От ООН не посочиха имената на фирмите. През последните месеци напрежението между израелци и палестинци се увеличи значително, като се стигна и до кървави сблъсъци на Западния бряг и ивицата Газа. Американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, с което наля масло в отдавна бушуващия пожар.

Израел


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 11:08  02.02.18
  Много ми е интересно, ако се изолират евреите от обществото в глобален мащаб от всички, пак ли ще са толкова влиятелни? Това, което правят е нередно по всички стандарти, нима очакват всички да ги толерират?

  Коментиран от #2

 • Антисемит
  Отговор
  2 20:58  02.02.18

  До коментар #1 от "некойси":

  Евреите са били гонени, презирани и нежелани от античността до днес. Гонения срещу тях е имало в цяла Европа, Древен Египет, Древен Рим и къде ли не, защо ли?

Напиши коментар:


Публикувай