14 Август, 2018 08:04 8 527 18

„Кофас“: Кризата в Турция удря българските износители

  • турция-
  • криза-
  • лира

Редица събития в последните месеци водят до повишаване на нивата на риск в съседна Турция. Обтягането на политическите взаимоотношения с някои страни доведоха до спад на лирата, която за кратко време загуби 34% от стойността си спрямо американския долар, стигайки до рекордно ниското ниво – 5.09 за 1 долар. Истанбулската борса отбеляза спад с повече от 2.5%.

Това създава и рискове за българските компании, които търгуват с Турция. От „Кофас“ предвиждат, че увеличаващата се несигурност се очаква да повлияе в посока просрочване на плащанията и потенциално намаляване на поръчките към български контрагенти поради поскъпване на еврото. По предварителните данни на НСИ за първите 6 месеца на 2018 и, износът FOB на България за Турция възлиза на 1.75 млрд. лв., което представлява 22% от общия износ към страните извън ЕС. Износът намалява спрямо същия период, когато е бил 2.14 млрд (24% от износа спрямо трети страни).

Проблемите с турската валута ще увеличи напрежението както върху държавния, така и върху частния сектор. Централната банка в южната ни съседка прогнозира увеличаване на инфлацията от 8.4% до 13.4% за 2018 г. и от 6.5% до 9.3% за 2019 г. поради неспиращия спад на лирата от началото на тази година. Потребителските цени нараснаха с 15% през юни, а производствените цени скочиха до рекордните 23%. Заедно с увеличаването на цените на електричеството и хранителните продукти, инфлацията ще продължи да расте – Кофас прогнозира, че ще достигне рекордни нива. Възможно е средната годишна инфлация за 2018 да се покачи от 13.5% до 15%.

Зависимостта на турската икономика от вносни производствени материали е причината за повишени разходи в производството във време, в което лирата е слаба. Разходите за финансиране също нарастват редом с високите лихвени проценти, зададени от централната банка, припомня БНР.

Лихвените проценти на потребителските кредити се покачиха от 15% за 2017 до 25%, а тези на корпоративните кредити – от 14% до 24%. Всички сектори в държавата е възможно да бъдат засегнати от засиленото финансиране и увеличените разходи за производствени материали. Най-засегнати обаче ще бъдат секторите, свързани с вътрешното търсене на пазара в страната и тези, които разчитат повече на вносни продукти. Експортните такива като автомобилния, селското стопанство, текстилния сектор и облеклото ще имат възможността частично да компенсират за загубите във вътрешния пазар чрез приходи от експортни продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    30 11 Отговор
    Беше казано за "сламения покрив и пожара у съседите",ето го резултата,още ли ще се радваме?

    Коментиран от #8

  • 2 Може би греша

    31 2 Отговор
    А интересно никой не споменава за вносните стоки а те не са малко.Те би трябвало да са по евтини.Но това едва ли ще си отрази на бедният потребител.Схемата е ясна като с горивата.Цената на борсата пада а при нас не,цената на борсата се качва и при нас се качва.А ние нали сме прост народ намираме глави в пясъка и плащаме.
  • 3 Гост

    39 12 Отговор
    Радват се тези с дребните душички... не всички Българи сме такива. Проблеми при съседите Проблеми и при нас.

    Коментиран от #14, #16

  • 4 ДОКО

    27 25 Отговор
    МНОГО КОМЕНТАР МНОГО КРИТИКА ЩЕ ВИДИТЕ РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ СТАБИЛИРА ТУРЦИЯ ИМА МОЩНА ИКОНОМИКА И ГОЛЕМ ИЗНОС ТУРЦИЯ ОПЕРИРА С ИЗВЪНРЕДНО ГОЛЯМ ПАЗАР ТАКА ЧЕ АТАКАТА КЪМ ЛИРАТА Е ПРЕДНАМЕРЕНА ТЯ Е ТЕАТЪР И АТАКА СРЕЩУ ЕРДОГАН КОЙТО В МОМЕНТА НЕ Е УДОБЕН НА ЕС И ЩАТИТЕ С ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОДКОПАВАНЕ НА ЛИРАТА СЕ ДАВА ШАНС ЗА ВРАГОВЕТЕ НА ЕРДОГАН НО ТАЗИ ТЕАТРАЛНА ЦРУ ПОСТАНОВКА НЕМА ДА МИНЕ ТУРЦИЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ФАКТОР НА БАЛКАНИТЕ КАКВОТО И ДА ПЕЯТ ОТ ЕС ТУРЦИЯ НЯМА ПОТРЕБНОСТ ДА ВЛИЗА В ЕС ДАЖЕ НАПРОТИВ ИМА ИЗГОДА ДА Е ВЪН ОТ ТОЯ ЗАГОВОР
  • 5 ЗЕВС

    25 4 Отговор
    Не отдавна, Турция настъпи Американските интереси с Операция "Маслинова клонка" в Сирия. Целта беше изчистване на бойците от YPG, които бяха финансирани от САЩ. Споразумението за закупуване на руски зенитно-ракетен комплекс С-400, започналия строежа на АЕЦ „Аккую” и газопровода "Турски поток", разшириха влиянието на Русия в Турция. Въпрос на време беше, администрацията на Тръмп да задейства наказателната процедура срещу Ердуган!
  • 6 Баба Ванга

    21 19 Отговор
    Туркия ке падне !
  • 7 Чукча

    21 9 Отговор
    Ердоган не си мърда пръстта и няма да го мръдне. В валутната спекула паниката е решаваща. В Турция паника няма, защото Ердо знае, че тези които бутаха лирата, като повлече и долара и еврото / тя вече го направи/ ще започнат да играят за нея. Сега ще видите как лирата ще започне плавно да се качва. Икономиките от Г-20 са така свързани, че повлече ли се едната повлича всички. Руснаците им помогнаха като девалвираха и рублата и спада стана застрашаващ. Сега го бутат обратно. Те за това и крепят и САЩ и Япония, че всичко е навързано като свински черва.

    Коментиран от #10, #17

  • 8 Boxer

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Така е. Може и много по-лоши неща да последват, за което се опитвах на няколко пъти да предупредя. Злорадстване и сляпа увереност в НАТО, явно са характерна черта на хората , които ни пишат минусите.
  • 9 мнение

    7 6 Отговор
    И какво толкова изнасяме в Турция? Виж, за внасяне - внасяме. И би следвало всички турски стоки да поевтинеят - плодове, зеленчуци, бяла и черна техника...Но, спекулантите едва ли ще позволят!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РУМЕЛИЕЦ

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "АНАДОЛЕЦ":

    Много секс в икономически форум.? Пишете на нормален и културен език няма да имаш проблем.
    Тези които са забравили хапчетата , по спокойно , бъди обективен с аргументи и факти коментирай виждамията си. А не с дивашки , балкански прос.... . мантелитет . Лек и успешен ден на всички заинтересовани хора.
  • 13 vasik atanasova

    8 3 Отговор
    стига сте писали глупости
    кризата в турция се отразява много добре за българите
    сега ще се урнат с камиони
    за стока без пари от турция
  • 14 свободно мислещ

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Евала Гост.българите са добри хора.не се радват на чуждото нещастие.тези кравари ще си платят.
  • 15 Консерватор

    5 0 Отговор
    Кризата е възможност, нека се възполазваме, ... но няма да стане – крадливата ДС-комунистическа сган е окупирала държавата от 75 години.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 antimediator

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чукча":

    Вярно е , че си Чукча !
    Няма как пикливата турска лира да повлияе на еврото и долара.
    Да се кооперират с руснаците и да си разменят едните хартийки за другите, а може ако искат може да търгуват с боривари !
  • 18 330i

    2 0 Отговор
    Маслиновата клонка се завърна като неокастрена дряновица.