Last news in Fakti

29 Април, 2019 21:50 6 855 38

България с най-ниското почасово заплащане в ЕС

  • българия-
  • заплащане-
  • ес

Това показва проучване на Евростат

България с най-ниското почасово заплащане в ЕС - 1
Снимка: Shutterstiock

Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия ЕС получаваме в България, сочи последното проучване на Евростат, съобщи Burgasinfo.

Данните показват, че средно взимаме по 3,5 евро на час, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро. През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят за 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час. Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева - в частния сектор. От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията - по 8 лева на час, показват данните на НСИ. Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор - по 2,72 лева на час.

Работещите в сферата на образованието получават по 6,50 лева на час, в държавното управление - по 7,86.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от провнцията

    57 0 Отговор
    Нищо ново. Продължавайте да гласувате все за едни и същи и всичко ще е.....едно и също!

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 onq s konq

    27 0 Отговор
    С малко таксички , глоби и леко завишение на данъците ще ви вземем и тия 3€, мелеонерчита-булгарчета
  • 4 дЖурналист

    20 0 Отговор
    ...През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са ..
    . Браво! дЖурналиста! Само така! 2011 беше само преди 8годони. Евала!

    Коментиран от #8

  • 5 Големия Хур

    23 18 Отговор
    При управлението на БСП имахме най високите доходи в ЕС, (крайно време е пак да се върнат на власт )
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    45 0 Отговор
    Да няма някакво объркване,къде се взима около 4 евро на час,повечето хора получават толкова ,но за 8 часа ,а не за един...!? Погледнете частния сектор,шивашки фирми "убиват"с работа,но кой да ги провери.
  • 8 Кикимора

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "дЖурналист":

    Има данни даже от 2010г , не знам колко хора видяха тия години , но... коментират
  • 9 Deja vu

    17 3 Отговор
    Най- ниско се плаща в държави, в които голяма част от хората въздишат по социализма все още. Не са достатъчни 30г. преход. Още колко време трябва да мине? Ако се съмнявате в думите ми, добре се вгледайте в предстоящия 1-ви май! Най- богатите застават пред най- бедните и се почват ритуали и заклинания!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тях червеното знаме роди ги

    14 11 Отговор
    Комунизма нанесе непоправими материални и умствени щети на българина.Жалкото е че българина,гласува със съзнанието,че го прави за едни и същи хора,родени от червеното знаме на еврейския интернационал!

    Коментиран от #15

  • 12 Един споменат в статията

    12 1 Отговор
    Вярно е, вземам по 18 на час, ама за 4 месеца.
  • 13 Гифонович

    10 1 Отговор
    Бойко със сигурност е горд.
  • 14 outlander

    6 12 Отговор
    За държава, бъкана с русофилистици, са нормални и руслямистанските заплати, нищо че въпросната държава е в ЕС, но пък и добре, че е в ЕС и най-вече в НАТО, щото украинския сценарий щеше да ви звучи като "Зайченцето бяло" в сравнение с онова, което щеше да ви се случи. Руслямистанеца като чуе Америка и НАТО почва бясно да тъпче лигнин, щото памперсите са санкционка, и пък и да не бяха, цялата китайска икономика, свързана с производството на памперси, не би могла да задоволи нуждите на насраните руслямистански дирници.
  • 15 НАТО ВЕЦ

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тях червеното знаме роди ги":

    Ако съдиш по себе си, вероятно е така ... Иначе, по темата: Смешно е в територия, в която се заплаща съобразно "минимална работна заплата" да се говори за "часова ставка".
  • 16 Колю

    6 1 Отговор
    Къде се плаща на час в България... Ако е така е незаконно
  • 17 Напълно нормално

    8 12 Отговор
    Дори му плащат повече от колкото заслужава на Ганчо. Не стига, че и чеп за зеле не става от него, а иска и да му плащат.

    Коментиран от #20

  • 18 Интересно ми е

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "от провнцията":

    Как още има хора които си мислят че те избират кой да ни управлява
  • 19 ТРЯБВАТ ПРАВИЛА

    8 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ГОЛЯМА ВИНА ИМА РАБОТНИКА. ИМА ФИРМИ КОИТО ЗАПЛАЩАТ ДОБРЕ (1650-3000) НА МЕСЕЦ. ДА НАПУСКАТ И ДА ОТИВАТ ТАМ. ДА СЕ ЗЪЗДАВА КОНКУРЕНЦИЯ. НАТИСКАТ СЕ КАТО МИШКИ ПЪК РЕВЪТ ЗА ДОСТЙНО ЗАПЛАЩАНЕ. НЕ ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ СА МАСКАРИ. ДЪРЖАВАТА НЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ А ДА БЪДЕ РЕФЕР МЕЖДУ РАБОТНИК И РАБОТОДАТЕЛ.СИВИЯ СЕКТОР Е ЗАГЛУШИЛ БИЗНЕСА. НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАЙТЕ ДА РАБОТИТЕ БЕЗ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ ДА ВИ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНА ПЪК ОСТАНАЛИТЕ НА РЪКА. ИСКАЙТЕ ДА ВИ ОСИГУРЯВАТ НА ТОВА КОЕТО ВЗИМАТЕ. И ЩЕ ВИДИТЕ КАК ЩЕ СЕ ИЗЧИСТЯТ НЕКОРЕКТНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ. В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВИЛА И ЗАТОВА НЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА.
  • 20 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Напълно нормално":

    Ти к'во точно предлагаш на Ганчо бе братчед ? Да прави микрочипове или ваксини ? Че си позволяваш да даваш преценка. Нали и ти си същия, пестиш от матриал или препродаваш. Нещата ще се оправят като дойде да оперира легитимна индустрия по европейски правила, които апропо е крайно време да бъдат изградени и наложени. А не нек'ви, които дори не стават за метачи да се праат на предприемачи
  • 21 Ядеитн

    8 4 Отговор
    Я па тия. А туй, че наште "работници" са най-мързеливи, че крадат на поразия, че са скатават и не бачкат? Живи дяволи! Па как претупват работата - царе са! Никой не пише за това а?

    Коментиран от #26, #27, #38

  • 22 Еблю

    12 0 Отговор
    Само дето не е 3,5 евро на час ами е 3,5 лв на час минималното почасово в БГ
  • 23 Нищо не разбиращ

    18 0 Отговор
    3.5евро са 7лв.х8часа=56×22дни=1120лв.В задачата се пита колко хора взимат тези пари?
  • 24 Малко разбиращ

    2 2 Отговор
    Това са общи разходи на работодателя, което значи че освен заплата са включени осигуровки и т.н.
  • 25 Баш Гост

    9 0 Отговор
    Какво заплащане в тази идиотско-циганска държава да има. Псевдо БГ пишман бизнесменчетата са се стиснали и не дават на робите даже да дишат. Трябва измрат или напуснат още поне два милиона българи, че да се сетят да вдигнат заплатите. Тази Европа за нас е само на хартия.
  • 26 Сула Щастливия

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ядеитн":

    Какъвто работодателя такива и му служителите,американците имат хубава поговорка "Не можеш да плащаш ,не започвай бизнес!!!"

    Коментиран от #35

  • 27 Ивончо

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ядеитн":

    За тия пари дето давате и това ви е много . Искате Хем малки заплати да давате, хем съвестно да ви се работи . Няма как мойто момче . 700лв давате , че и с претенции . Аз за 2 бона ще се старая ,че и ще си треперя над работата .
  • 28 мани мани

    6 0 Отговор
    българите работят за 100 евро на час, но никой не им ги дава :)
  • 29 гост

    10 0 Отговор
    3.5Х8=28Х22=616 евро, т.е. 1200 лв. Само дса споделя - жената работи от 10 години в банка и взима 800 лв заплата, така че тая статистика си я наврете на тъмно място, господа стъкмисти

    Коментиран от #33

  • 30 Българин

    8 1 Отговор
    Българинът е супер работлив и кадърен човек !!! За разлика от ограничените умствено и физически и американци и германци!!! Затова българите са ценени като работници на запад!!а и това беше целта на Германия да унищожи България и да вземе работоспособнто и население за да работят за тях! Тук България ще остане само територия за разполагане на силите на НАТО! Да са по близко до Русия!
  • 31 Blackthorn

    1 0 Отговор
    O'RLY?
  • 32 Без име

    4 0 Отговор
    И как средно взимаме по 1200 лв.
    Как ги смятате тия неща или пишете да се намирате на работа.колко взима една санитарка ,един учител, един полицай?
    Я стига сте писали глупости.Чета и коментарите,ама и те едни заблудени овце .
  • 33 Без име

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Значи и аз съм завършил вярното основно 🏫
  • 34 Марк Енгелс

    0 0 Отговор
    България има по голяма производителност от Ирландия, Гърция, Кипър, ако се гледа добавена стойност на зает в селското стопанство. Добавената стойност в селското стопанство, на зает е измерител на производителността, защото това са световни цени, конвертируем продукт. ($ 5000 заплата за наши доктори в ЮАР 08 Декември 2005 09:15 в-к "Труд", а тогава БВП на глава в ЮАР 5000 долара на глава, сега на България е 8000 долара, но месечна заплата на доктор не е 8000 долара) Щом заплатите са ниски, значи има излишък на хора и работна ръка. Ако няма велосипеди за 5 долара в САЩ, значи ли, че няма велосипеди на пазарът в САЩ. ТАКА И С РАБОТНАТА РЪКА В БЪЛГАРИЯ. Цената винаги е въпрос на търсене, дори цената на трудът. Но голямото търсене на евтиното, няма да накара пазарът да го предложи, или то ще е имитация.
  • 35 Ядеитн

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сула Щастливия":

    Мога и по 2 и по 3 иляди да давам, ама кат има мишкарье, дака ми са натискат за по 550-600 лв. оти да ги давам? Кой бега - веке избега. Тия, дека останаха не стават и за чеп за зеле, както вика наборчето Вежди Рашидов.
  • 36 Ние вие той

    1 0 Отговор
    Истината е че изчезна уважението между работодател и служител .Хора различни но, стимола и желание за работа идва от добро отношение задължително .Разбира се и заслужено възнаграждение в срок .Има не коректни служители но има не коректни РАБОТОДАТЕЛИ и после нямало хора е как да има .Тия хора трябва да разберат че служителите са най голямият капитал в противен случай губят по точки .
  • 37 мдам

    0 0 Отговор
    Гордея се и разправям навсякъде по света,че ние българите може да работим цял живот за без пари и въпреки това да си плащаме всичко безропотно! Ние сме си супер,бат Бойко каза и аз му вярвам че е така..не сме гладни,не сме бедни,само някакви там завистчии твърдят обратното
  • 38 аман от мислители

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ядеитн":

    Веднага ще те контрирам:тея дето можеха,знаеха и бачкаха им писна да се правят на просяци пред разни псевдо бизнесмени и се изнесоха от държавата.Докато разни тарикатчета незнаещи значението на думата"бизнес"се гаврят с хората и им предлагат заплати по 400 лева така ще бъде.Сигурна съм,че ме разбра.Будалите свършиха,хората вече си знаят цената,бачкат толкова,за колкото им плащат ако е неизбежно да бачкат на подобно място.Иначе си бият камшика и се смеят на "новините"че нямало вече работници!