Last news in Fakti

16 Септември, 2019 15:11 1 048 3

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

  • индонезия-
  • българия-
  • бизнес-
  • търговия-
  • радев-
  • марсуди

За първото полугодие стокообменът между България и Индонезия възлиза на 137.3 млн. USD

Ръст от 250% в търговията с Индонезия - 1
Снимки: М. Богданова © и Президентство

С 250%, до 137.3 млн. USD, се е увеличил стокообменът между България и Индонезия през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата. За цялата 2018 г. той възлиза на 500 млн. USD, докато през 2017-а е бил 115 млн. USD, сочат данните на Индонезийската търговско-промишлена палата (KADIN).

„За последните 5 години търговията между двете държави отбелязва стабилен ръст. Индонезийският пазар е пазар на най-голямата икономика в Югоизточна Азия, който има над 250 млн. потребители - визитата на компаниите в България е прекрасна възможност да покажете предимствата на бизнеса си пред тях”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на бизнес форум, който завърши с B2B срещи между български и индонезийски компании. Българската държава е готова да съдейства на индонезийския бизнес в области с висока добавена стойност и увеличаващи конкурентоспособността.

Първото споразумение за сътрудничество между България и Индонезия е подписано през 2003 г. като от тогава редовно се организират бизнес събития. „Поддържаме българският бизнес добре информиран за възможностите в Индонезия”, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и не пропусна да допълни, че страната ни е източник на стабилност на Балканите. Също така се отличаваме и с най-ниски данъци и най-високи постижения във финансовия сектор в региона.

„Тази визита бе планирана от дълго време и отразява желанието на Индонезия да подобри икономическите взаимоотношения с България. Страната ни отчита 5% икономически ръст”, каза министърът на външните работи в Индонезия Ретно Марсуди. Това е първата визита на подобно високо ниво за последните 25 години. Индонезийската икономика е най-голямата в югоизточна Азия. „40% от БВП на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия всъщност идва от Индонезия”, уточни Марсуди. Според нея търговските и валутни войни, както и нарастващият протекционизъм са само част от притесненията на бизнеса.

Последва среща на министъра на външните работи на Индонезия с българският президент Румен Радев. На нея двамата се обединиха около идеята, че секторите на информационните технологии, земеделието, туризма и образованието имат голям потенциал за последващо задълбочаване на сътрудничеството между двете държави.

Борбата с тероризма и противодействието на радикализацията на маргинализирани обществени групи и религиозната толерантност, също бяха във фокуса на разговора. Президентът Радев отбеляза, че прилаганите мерки на европейско ниво очевидно са закъснели предвид слабата интеграция на второ и трето поколение имигранти, които участват в терористични актове. Обсъдено беше и задълбочаването на сътрудничеството между службите за сигурност и обменът на информация между България и Индонезия.

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

В рамките на бизнесфорума Марсуди и Симеонов подписаха меморандум, с който изразиха готовност двете държави да развият бизнес отношенията си.

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

Ръст от 250% в търговията с Индонезия


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    3 2 Отговор
    ЛЪЖА!
  • 2 NikNay

    2 0 Отговор
    Това ми звучи като из пленум на БКП в средата на 70'те - . . . в сравнение с 1939 година през времето на социализма имаме 100% повече телевизори и асфалтови пътища. . . .
  • 3 Пако

    4 0 Отговор
    Тези маймуни ни взеха вече на подигравка.
    Така и не ни казват каква продукция
    изнасят и какво внасят.Преди няколко
    месеца излезе една друга маймуна по
    телевизията и много ентусиазирано ни
    уведоми че,вече е пристигнала първата
    пратка втечнен американски газ и е по-евтин
    от досегашния но така и не спомена никаква
    цена нито на руския нито на по-евтиния
    американски газ.И така и не разбрах,как
    газ който идва от 1000км.по тръба е
    по-скъп от газ който идва с кораб от 7,000
    км.