Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 23:31 2 008 13

Африканската чума „помпа“ свинското с 3 лв.

  • свинско месо-
  • цена-
  • африканска чума

През последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници

Африканската чума „помпа“ свинското с 3 лв. - 1
Снимка: Shutterstock

Ако говорим за изменение в номиналната стойност, около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основна причина за това е чумата по свинете. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщи БНТ.

„От 5 август насам тръгна този процес. Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен -няма равновесна цена. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското“, обясни Иванов.

Към момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Но българският сектор се възстановява заради добрите мерки за биосигурност.

„Към момента имаме при краставиците една свръхцена, но това е съвсем нормално - в такъв сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини“, каза Владимир Иванов „Това е антиподът на това, което се случи през 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Това в известна степен е обусловено от реколтите през годината и в Европа, и в България, тъй като ние следваме тенденциите на това, което се случва в ЕС“, обясни той.

През последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници. При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период. Млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция.

„Радостното е в сферата на потреблението, че се закупуват по-скъпи, но качествени продукти“, заяви Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за свинското ясно

    26 0 Отговор
    Ама каква чума по сиренето,пилешкото,кьопоолуто,алкохола им вдига цената!?

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Дано...

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "за свинското ясно":

    Майката природа даде една чума по заплатите, че не се живее вече бе.
  • 3 Бочко

    14 1 Отговор
    Важното е стабилност да има,кой ти яде днешно време
  • 4 Иванчо

    12 0 Отговор
    Да бе, 3 лева .....миналата година св.плешка беше около 5,50 цена за клиент, св.бут около 6.50. Тоест с около 1 лева надолу по номинала Сега се движат с около 3-4 върху тия цени,но само на промоции по веригите и проста сметка показва че е скочило точно 100% за крайните потребители.Не 50-60% както се опитват да ни убеждават..Ами то да е само свинското, с мед да ги намажеш.Едно келяво пиле е около 8 лв, тоест 5- 5.50 за кг,има и разни ,,жълти,, за около 8-9лв.за кг.. А какво да кажем за сиренето,кашкавала, то официалните ментета гонят 5 те лева. полуистинските са около 7-9 лева за кг, истинските гонят 11-12 лв.Това са ценови нива за краен клиент с ддс.Клиента не го интерсуват мушенгилъците по веригата до него.Гледа какво му влиза в джоба на заплата или пенсия и какво излизакато отиде в магазина.
  • 5 Мислещ

    10 1 Отговор
    Вече "африканска чума" ли наричат ояла се мутра - "бизнесмен"?
  • 6 Кочо

    8 2 Отговор
    Не ни пука, защото го отказахме вече. Не купуваме свинско. И без това месото е вредно.
  • 7 Потърпевш

    9 0 Отговор
    Всичко е във вреда на Българския народ за сметка на управляващите облаги вноса върви със комисионата
  • 8 някой

    6 0 Отговор
    Не е африканската чума, АМЕРИКАНСКАТА чума помпа и унищожава всичко в България!
  • 9 Ядеитн

    2 2 Отговор
    Ша знайте - мясото ша върви се нагоре. Кой има пари ша маа мръфки, кой нема ша кара на леб и боб. Тъй е било и тъй ша бъде. E,
  • 10 Бойко Борисов

    1 0 Отговор
    Всичко е наред 👍
  • 11 по другите неща

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "за свинското ясно":

    е корона вайръс щото метафората е такава че короната е скъпа
  • 12 правете си каша

    1 0 Отговор
    и яжте като в средновековието
  • 13 Бокшич

    1 0 Отговор
    Това дойде дюшеш на курвенското правителство и техните вносители.вдигайте всичко на тоя робски народ.народ мърша