Last news in Fakti

9 Април, 2020 12:40 3 719 29

Производители от Пловдивско искат прокуратурата да влезе в хипермаркетите

  • български производители-
  • десислава танева

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство

Производители от Пловдивско искат прокуратурата да влезе в хипермаркетите - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Голям спор между големите вериги магазини и българските производители заради настояването на държавата за обособяване на половината от площта в тях за българска стока. Правителството иска да защити производителите в условията на пандемия и да гарантира достъп на родна стока в големите обекти.

Една от оранжериите за домати в първомайското село Бяла река е едно малко производство, разположено на площ от 7 декара. За хората, които произвеждат българските зеленчуци, е изключително важно да имат достъп до големите вериги, защото издържат целогодишно работници и полагат големи усилия, за да произведат родна стока.

"От 10 години ние искаме да има обособени щандове за българско производство по веригите. Всеки производител да си излезе на пазара с неговото лого, а не в един кашон и кашон. За да знаят потребителите от кого точно да си купят”, разказа пред "Трафикнюз" Атанаска Бялкова.

Тя от 12 години произвежда домати и краставици. С нейни колеги осигуряват работа на хора от малките населени места и срещат големи трудности, когато се опитат да продават своята стока в големите вериги.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепят идеята за повече български стоки в големите вериги магазини, защото някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Производителите отхвърлиха лансираната идея от веригите да продават стоката си на паркингите.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство. От Сдружението на оранжерийните производители настояват прокуратурата да провери работата на хипермаркетите.

“Апелът ни е прокуратурата да влезе във веригите, защото подозираме, че подвеждат потребителите, като предлагат вносна стока за българска”, заяви още Бялкова.

Предстои среща между държавата, веригите и производителите, за да се намери общо и работещо решение, което да удовлетворява всички страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за какво

    29 50 Отговор
    За какво плачат тия производители ? да си направят магазини и да си продават там продукцията. А ма е по лесно да искат друг да им я продава

    Коментиран от #3, #15, #25

  • 2 ами

    41 6 Отговор
    Когато ще се подкрепя нечие производство, най-добре да е българското. Извънредно положение, фалити и безработица. Добре е да позабравим за малко, "пазарната икономика" и да се опитаме да спасим родната.

    Коментиран от #27

  • 3 Анонимен

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "за какво":

    А имаш ли идея колко гладни чиновници ще минат дори и през едно малко магазинче и колко точки и алинеи и подточки от най различни закони трябва да изпълни и колко такси за разни неща ще му искат?

    Коментиран от #4, #26

  • 4 criminal

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Що си губиш времето да му обясняваш ???
  • 5 gost

    21 19 Отговор
    Значи някои иска да се настани в моя апартамент и да не плаща наем и сметки' аз да поема всичко и смята че държавата трябва със закон да ми наложи това. Вие въобще мислите ли? По същата логика нека всеки които има апартамент да го предостави на нуждаещи се безплатно. Така ще подкрепи хилядите нуждаещи се българи' защо да е само за производители...

    Коментиран от #19, #20

  • 6 Атанасова

    9 0 Отговор
    До ком.3 Ама много правилно казано.Ще изискват и НАССА .Дневници да попълва.Ако има и лошия късмет и да са корумпирани д..е да му е яко,може и да го унищожат ако не плати.Запазена марка на управляващите.
  • 7 Next

    14 2 Отговор
    На каскета не му пука за производителите, той е зает да пази чадъра над политическите лумпени.
  • 8 Атанасова

    4 2 Отговор
    До ком.3 Ама много правилно казано.Ще изискват и НАССА .Дневници да попълва.Ако има и лошия късмет и да са корумпирани д..е да му е яко,може и да го унищожат ако не плати.Запазена марка на управляващите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 зжцв

    19 2 Отговор
    искате да имате работа: Купувайте повече стоки произведени в България! Вие определяте какво да се продава в магазина всеки път, като застанете на касата! само с мрънкане не става...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нова

    20 5 Отговор
    Всичко българско в по вкусно от буклуците, който са внесени. Само ако земеделските производители започнат да работят и със старите семена за домати, краставици, чесън, лук, картофи и др. смятам, че всеки ще предпочете българското.
  • 13 ВНОСИТЕЛ

    9 7 Отговор
    БГ ДОМАТ С ХОЛАНДСКО СЕМЕ. КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА КЪДЕ Е РАСЪЛ ДОМАТА,КАТО СЕМЕТО МУ Е ХИБРИДНО. БГ ФЕРМЕРА ЗНАЕ САМО ДА ИСКА,И ВСЕ НЯКОЙ МУ Е ВИНОВЕН. МОЖЕ ЛИ ПОСРЕД ЛЯТО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА СТОКА ДА Е ВНОС.КАКВО ПРОИЗВОДСТВО ИМАМЕ,ЩОМ ПОСРЕД ЛЯТО ВНАСЯМЕ.АКО НЯМА ВНОС ЩЕ ЯДЕТЕ ЦЕЛОГОДИШНО ДОМАТ И КРАСТАВИЦА ПО 5 ЛВ.
  • 14 E нема такава държава

    6 1 Отговор
    - никъде!
  • 15 Напомняне

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "за какво":

    А да не би примерно Кауфланд да произвежда селскостопанската продукция, която продава? Или за едни производители може, а за други не може, а?
  • 16 Верига

    9 7 Отговор
    Абе Вие въобще в час ли сте как се прави висша търговия+снабдяване. Тези бабишкери с по 7 дка наясно ли са какви количества се договарят в Кауфланд. В час ли са с обемите, срокове, логистика?! Искала да продава в Кауфланд? Веднага въпрос: 60 магазина с по около 5-6 тона среднодневно потребление на плод - зеленчук, с изравнено качество и цени; какво правим бе бабо? По 7 дни в седмица, по 30 в месеца... Наясно ли са какъв калибър производители и селскостопански обединения стоят с подписа и името си отсреща, за да може 365 дни в годината Вашите очаквания и нужди винаги да са удовлетворени! Всички сме наясно какво следва, ако трябва да разчитаме целогодишно на родни производители с хиляди парцелчета наляво и дясно! Недостиг! Спекула! Глад! Вземете се в ръце с тази популистка идея особено за плод - зеленчук, когато иде реч!!! За всякакви такива има също място под слънцето - зеленчукови пазари се наричат.

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Обикновен

    11 0 Отговор
    От кауфа си купувам тоалетна хартия на промоция, а храна от селата.
  • 18 Да също сме наясно че провереващите

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Верига":

    Стоят отвън на магазина и ги предупреждават за хайките а малките им беше конкуренти ги тарашат на поразия. Наясно сме също че когато нямаше вериги никой не е останал гладен и че качеството на стоките бе в пъти по високо и вкусно.......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Разум

    2 0 Отговор
    На ГЕРБ не им пука за вас. Те са Евроатлантици от класа, а вие не.
    От запада наскоро пак ги похвалили, заради ромите. Имали огромен ръст на размножаване. Базата на ГЕРБ расте това е важно.

    Ако ние не се защитаваме един друг като Българи и да си помагаме по братски, България няма да я има.
  • 22 ОТГОВОР

    0 0 Отговор
    Какво направиха производителите със своите необмислени искания? Вместо да си продават продукцията по пазарите, които никак не са малко, те провокирайки веригите магазини предизвикаха затварянето на пазарите. И сега в най-оборотните дни от годината, по Великден, къде ще пазарува българския потребител-във ВЕРИГИТЕ защото пазарите са затворени. Това е бонуса за тях защото са бедни.
  • 23 Пепи

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Верига":

    Ти си откачен. Работих в Швейцария няколко години.Там даже дребните производители продават в голяма верига например като MIGROS....ама отде Ба Гання да ги знае тия раУти
  • 24 Търгаша

    0 0 Отговор
    Българската е скъпа стока и не върви а гръцката е хубава и на тънка лайсна
  • 25 Стар производител ми е казвал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "за какво":

    Че най- трудното нещо в производството на зеленчуци е пласирането.
  • 26 Прав си но

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Това са рисковете на професията
  • 27 Как да стане

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ами":

    Марокански, домати на 1/2 цена от българските! Къде е Мароко, път, разходи, мито!!! Минавам Харманли, и спирам за дини. Вика ми 60ст. до бостана! Гръцки в К 40ст. За Полските ябълки, не ми се влиза в сметки. Френски картофи на 1/2 цена от нашите, със зелето, как се заиграват безобразно. Хипер веригите, са страхотен регулатор на цените.
  • 28 нищо не

    0 0 Отговор
    френските картофи във франция , защоим дадоха площи общински на тези вериги навсякъде в европа големите вериги са извън града
  • 29 анонимен

    0 0 Отговор
    ако има къде да пласират повече продукция другата година повече ще произведат и цените ще паднат една добра идея стига с тия турски домати