Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 16:59 865 0

Делян Добрев: С 20% по-малко бюрокрация за бизнеса

  • бизнес-
  • бюрокрация-
  • делян добрев
Делян Добрев: С 20% по-малко бюрокрация за бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

До края на 2014 г. трябва да спестим на българския бизнес 314 млн. лв. годишно според плана на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за намаляване на административната тежест. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в годишния форума на IBM: Smarter Future.

Планът предвижда административната тежест да бъде намалена с 20 %, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Според анализите на министерството вече са спестени на бизнеса 55 млн. лв. годишно.

Делян Добрев уточни, че става въпрос за издаване на различни документи в съкратени срокове на компаниите. Като начин за стимулиране на българския бизнес той посочи и въвеждането на електронно правителство, което трябва да заработи пилотно през април 2013 г. с първите 5 хиляди карти. Тези карти трябва да бъдат дадени на български компании, които най-често работят с администрацията, за да пестят време и пари, отбеляза министърът.

Делян Добрев даде за пример компанията Sutherland Global Services, която именно заради промените в Закона за насърчаване на инвестициите, ще разкрие колцентрове в градовете Русе, Варна, Пловдив и Бургас, като по този начин ще увеличи с 300 % броя на служителите. В момента работи колцентър на фирмата в София. Според Делян Добрев това означава, че все повече чуждестранни компании предпочитат да инвестират в България заради макроикономическата стабилност у нас и геополитическото положение на страната ни.

Делян Добрев заяви, че ще разпореди на трите електроразпределителни дружества да извършат проверка на състоянието на своите трафопостове в жилищни сгради. Повод за това е инцидентът в Бургас, при който взрив на трафопост предизвика разрушения в жилищен блок в центъра на града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА