7 Януари, 2021 23:29 2 728 7

500 пчелари и производители са регистрирани в системата за контрол на пръсканията

  • пчела-
  • пчелари-
  • пръскания

От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез електронната платформа

500 пчелари и производители са регистрирани  в системата за контрол на пръсканията - 1

Общо 500 потребители – 300 пчелари и 200 земеделски стопани, са се регистрирали до момента в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД).

Платформата има за цел възможно най-бързо да уведомява собствениците на пчелини за предстоящи третирания с продукти за растителна защита (ПРЗ). Това съобщиха от министерството на земеделието и храните.

Земеделските производители са задължени да уведомят през ЕПОРД, а не както досега до кметовете на населените места, за предстоящите растителнозащитни дейности не по-малко от 72 часа преди началото им. В момента на завършване на действието в системата от земеделския производител, автоматично тя ще изпраща SMS до собствениците на пчелини. Така се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите.

ЕПОРД се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като регистрацията и използването ѝ са безплатни за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.

Земеделските стопани се регистрират с имейл и номер на сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията, наличен в регистъра на лицата, които притежават такъв сертификат, с право за използване на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба.

Пчеларите се регистрират с имейл и номер на пчелин от удостоверението за регистрация на животновъдния обект.

Препоръчително е стопаните и пчеларите да се регистрират в електронната платформа до 31 януари 2021 г., но и след тази дата възможността за регистрация няма да бъде преустановена. Регистрация на нови потребители ще бъде възможна, включително за новорегистрирани земеделски стопани, пчелари и собственици на подвижни пчелини.

Платформата дава възможност освен за автоматично генериране и изпращане на SMS и съобщение по електронната поща на уведомления за предстоящо третиране, така и за визуализация върху картата в платформата на местоположението на съответното мероприятие спрямо пчелините.

В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г., уведомяването може да се извършва по досегашния ред – чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване или през ЕПОРД.

От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез електронната платформа.

В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търтей

    5 1 Отговор
    пчелите ако напитят боко ще стане чуден тиквен мед!
  • 2 Сратистик

    2 4 Отговор
    Така се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите. ! Значи, колкото по- малко време за реакция имаш, толкова по- БЪРЗО, ще се справиш с проблема! Българска логика!
  • 3 Уса

    7 1 Отговор
    И това с какво помага на пчеларите?Много добре познавам тези химикали и продуктите на "Монсанто",защото ги превозвах до момента в който не започнах да изучавам какво точно превозвам.Това е химия чието действие полуотшумява за цяла година и вие ще си затворите пчелите за толкова време?Грабвайте пушкалата и се освобождавайте,защото яко ви заблуждават
  • 4 1168

    4 1 Отговор
    ПРЪСКАТ КРУПНИТЕ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ, които искат 95% продукция, която освен че е генномодифицирана после е И пръскана, и така се скапва имунната система
  • 5 Гр.Разград Вальо

    0 1 Отговор
    Колеги палете такситата и идвайте в гр.Разград,не можем да сварим на поръчките има много работа помагайте
  • 6 реса

    3 0 Отговор
    Китайският мед е по хубав!
  • 7 много хубаво

    2 0 Отговор
    Па ако зърнопроизводителите си правеха труда да я ползват, щеше да е още по-хубаво! Само че едно разследвате преди 3г показа, че субсидиите се разпредерят между 2-3 фирми и всички са им подставени лица, които се имат да богоизбрани, от такива съвест не чакайте.