Last news in Fakti

11 Юни, 2021 23:33 3 384 6

КФН прие наредба за вторите пенсии

  • кфн-
  • пенсии-
  • левове

Важно решение за пенсионерите

КФН прие наредба за вторите пенсии - 1
Снимка: Shutterstock

Комисията за финансов надзор прие на второ гласуване Наредбата за резервите на пенсионноосигурителните дружества за гарантиране на брутния размер на вноските в универсалните пенсионни фондове, съобщиха от регулатора.

По-конкретно преди изплащане на пенсия или на еднократно или разсрочено изплащане при придобито право на пенсия от универсален пенсионен фонд индивидуалната партида на осигуреното лице се допълва до сумата на брутния размер на предените от Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт осигурителни вноски.

Регламентиран е и редът за създаване от всяко пенсионноосигурително дружество на резерв за гарантиране на брутните вноски, като се изисква това да бъде направено към края на месеца, през който е постъпила първата вноска в универсалния пенсионен фонд, съобразно най-актуалната информация към този момент (стойността на нетните активи на фонда към последния работен ден на посочения месец). Заделянето на средства за покриване на резерва се извършва в деня на създаването му.

По аналогичен начин текущото преизчисляване на резерва, допълването му и освобождаването на средства от него се извършват към края на месеца, за който се извършва преизчисляването, на база на стойността на нетните активи на универсалния пенсионен фонд към последния работен ден на този месец. Регламентираният в проекта ред за формиране и преизчисляване на резерва за гарантиране на брутните вноски осигурява текущото му привеждане в съответствие със законовите изисквания и параметри.

С наредбата са извършени промени и в начина и реда за определяне на минималната доходност при управление на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, за покриване на разликата до минималната доходност и за формиране и използване на резервите за гарантиране на минималната доходност, които имат за цел привеждане в съответствие и синхронизиране с уредбата на резерва за гарантиране на брутните вноски и настъпилите изменения в Кодекса за социално осигуряване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стар лаф

    7 0 Отговор
    " Кой ще е жив до боб"– неуточнино– посяване или бране.

    Коментиран от #2

  • 2 Брендица

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Стар лаф":

    Поникване - средния път

    Коментиран от #3

  • 3 Може би

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Брендица":

    Пръст???

    Коментиран от #4

  • 4 Брендица

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Може би":

    Не, път е ! Във фонда можеш да си направиш сметка като изключиш държавата и сам определиш вноската си

    Коментиран от #5

  • 5 Хей ръчички

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Брендица":

    В родината ни мила пътищата са гробища, с рязани от АЗ и сие лентички. Виж средния пръст ни го сложиха както " доброволно задължителното" осигуряване, та все тоя...

    Коментиран от #6

  • 6 Брендица

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хей ръчички":

    Явно не ме разбра, но се поинтересувай ако искаш. Пиша за реално съществуващ вариант ! Абе нещо дето ползвам от 01.2013