Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 17:55 1 752 1

Цифровите услуги ще пестят време и пари на превозвачите

  • fintech-
  • цифрови услуги-
  • финанси

През последните няколко години наблюдаваме нарастваща конвергенция на технологиите и финансовите услуги

Цифровите услуги ще пестят време и пари на превозвачите - 1
Снимка: Shutterstock

Един от ефектите от дигиталната трансформация, който неизбежно засегна всички индустрии, е конвергенцията на финансовите услуги и съвременните технологии. В резултат на това финансовите услуги вече не представляват изключителна област на банки и други финансови институции, но онова, което преди са били чисто технологични компании, все повече навлизат на пазара. Силният технологичен опит на Fintech позволява на тези компании да правят иновации по-бързо, както и да се възползват от по-големите възможности за интегриране с други цифрови услуги. Друго предимство представлява възможността за включване на множество услуги в интегрирано решение от един доставчик. Финтех компаниите, като Eurowag, често се фокусират върху конкретен сегмент, където предлагат комплексни решения и услуги. В автомобилния транспорт, например, това може да означава комбиниране на телематични услуги, карти за гориво, таксуване на пътни такси в цяла Европа, финансиране на оперативни дейности, застраховки, конвертиране на валута – всичко това в едно предложение от един доставчик, който ще предостави както технологията, така и свързаните с нея финансови услуги.

Автомобилен транспорт на цифрово пътешествие

Автомобилният транспорт предлага една широка гама от възможности за дигитализация и финтех услуги. Технологиите играят ключова роля, например в оптимизирането на маршрута на камиона с цел свеждане до минимум на разходите или в събирането на телематични данни в реално време и предаването им до контролната зала на превозвача. Например, финансовите услуги започват да играят роля на бензиностанциите. Водачът може да види цените на горивата на различни бензиностанции на навигационния дисплей. Плащането може да се извършва с карта за гориво или автоматично чрез вградена система за плащане. Безкасовите плащания са не само по-бързи, но и по-безопасни, оставяйки малко пространство за потенциални измами. Задачата на fintech компаниите в такива случаи е да свържат решение за плащане със системи на доставчици на горива в цяла Европа, така че превозвачът да получава една фактура за всичките си камиони. Предимствата на комплексната интеграция от страна на доставчика на платежни услуги представляват голяма добавена стойност за превозвача в сравнение с обичайните системи за карти за гориво.

Въпреки това, доставчик на технологични решения с възможности за финансови услуги може да направи много повече за превозвачите. Обикновено това е освобождаване от пътни такси. Има десетки системи за пътни такси в цяла Европа, които се различават по местните разпоредби (т.е. видове превозни средства и пътища, подлежащи на плащане на пътни такси), системи и технологии (най-често микровълнови или сателитни) и различни методи за изчисляване и плащане на пътни такси. Въпреки това се появяват нови решения благодарение на Директива 2004/52/ЕО, която създава Европейска електронна услуга за тол такси (EETS), чрез която участниците в движението ще се нуждаят само от едно вградено оборудване и един договор с доставчик, за да плащат таксата в множество европейски държави. Доставчикът на EETS ще се погрижи за освобождаване на плащанията с всички съответни оператори на тол системи и превозвачът ще получи една фактура за цялото пътуване, независимо от действителния маршрут.

Отвъд технологиите

Доставчиците на технологични услуги могат да направят крачка по-далеч и да предложат услуги, които превозвачите обикновено биха търсили от банките. Те могат да включват финансиране на оперативни дейности и управление на паричните потоци чрез услуга за факторинг, т.е. краткосрочни заеми, базирани на покупка на краткосрочни вземания – обикновено фактури. Благодарение на интегрирането на такава услуга в екосистема от цифрови инструменти, дори малките превозвачи могат да се радват на същия комфорт и условия на краткосрочно финансиране като най-големите играчи на пазара.

Индивидуалната застрахователна полица премахва административната тежест, свързана с всяко превозно средство и всеки договор за превоз на товари. Използвайки данни за превозни средства и договори в информационната система на превозвача, е възможно автоматизирано изчисляване и плащане на застраховка „Гражданска отговорност” при приложимите условия за даден вид товари във всяка държава. Доставчикът на финтех услуги винаги ще осигури оптималната застраховка за превозвача въз основа на наличните данни.

В рамките на единна система за финансови услуги и операции превозвачите могат да решат и друг болезнен проблем, който е конвертирането на валута за плащане на фактури за международни превози. В актуална таблица на обменните курсове те могат лесно да изберат предпочитаната валута, за да конвертират сумата преди плащане. Това елиминира несигурността, свързана с курсовите разлики, както и сложните преобразувания на множество валути.

Общо бъдеще на технологиите и финансите в товарния транспорт

Банковите услуги са далеч по-напред от превоза на товари в дигитализацията. Въпреки това, макар и банките едва ли ще се стремят да интегрират телематични и други свързани с транспорта функции в своите системи, доставчиците на решения за управление и оптимизиране на транспорта на товари несъмнено ще се съсредоточат върху интегрирането на финансови услуги в своите. Интегрирането на телематика, плащания на гориво, пътни такси, финансиране, застраховки и други финансови услуги в единен портал може да спести на превозвачите десетки часове работа всеки месец. Благодарение на обширната екосистема дори дребни превозвачи с няколко камиона могат да се насладят на същото ниво на услуги като най-големите логистични компании. А екосистемата на транспортните решения ще продължи да се разширява, тъй като системите за пътни такси, операторите на бензиностанции и други доставчици на услуги осъзнават необходимостта от сътрудничество и интеграция.

Автор: Якуб Мали, вицепрезидент по плащания и финансови услуги


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дигирадости

    3 0 Отговор
    Когато последователите на Нед Луд чупели машините, те са били в същото положение като нас, но сега врагът, алчните своевременно вдигнаха цената на компютрите. Ако не сте се досетили сами, машината, включително "умната" ти е приятел, докато ти помага, когато стане средство за контрол или ти станеш излишен, тя ти е смъртен враг. Отглеждаме си тиранозавърчета, велосирапторчета и прочие зъбати гремлини.