Last news in Fakti

5 Януари, 2022 19:10 2 073 13

Александър Николов: Няма писмо от азерска страна за договора за газа

  • александър николов-
  • писмо-
  • азерска страна-
  • договора-
  • газа

Цените на електроенергията за бизнеса на българския пазар са доста по-ниски, отколкото на някои европейски пазари. Странно описаните апокалиптични сценарии не са точно в унисон с действителността, смята енергийният министър 

Александър Николов: Няма писмо от азерска страна за договора за газа - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличението е сериозно. Ситуацията е тежка, но със сигурност ще се справим. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на енергетиката Александър Николов по повод увеличението на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

По думите му пазарите на европейско ниво стават все по-интегрирани и цените на електроенергията са все по-близки и съпоставими, като това донякъде е валидно и за природния газ.

Цените на електроенергията за бизнеса на българския пазар са доста по-ниски, отколкото на някои европейски пазари. Странно описаните апокалиптични сценарии не са точно в унисон с действителността. Със сигурност бизнесът е в тежко положение, но по ред причини в това положение се намираме всички. Опитваме се да направим възможно най-добрия баланс между социалния статус на обществото и конкурентноспобността на бизнеса, за да бъдат компенсирани тези увеличения. Мисля, че ще изчистим проблемите. В постоянна кореспонденция сме с всички представители на работодателите, заяви Николов, цитиран от novini.bg.

Естествено че ще има таван на компенсациите, защото трябва да има предвидимост на разходите. Бизнесът трябва да прояви споделена отговорност. Ако няма таван, се създават възможности за спекулация. Това са неприемливи неща, подчерта енергийният министър.

Той уточни, че компенсациите за бизнеса ще бъдат изплащани, докато продължава кризата с цените на енергийните носители, а съвсем скоро ще бъдат оповестени компенсации и за битовите потребители.

Министърът коментира и твърденията, че държавната компания "Булгаргаз" е уведомила преди празниците Държавна агенция "Национална сигурност" с писмо, че конкурентни интереси в България се опитват да саботират вноса на природен газ от Азербайджан. Това ставало като се компрометира публично споразумението с Баку от 2013 г. за внос на 1 млрд. куб. м годишно. Освен опита да се блокира осигуряване на нови източници за потреблението на газ в страната, тези действия рискували да дестабилизират "Булгаргаз", да доведат до загуби на десетки милиони долари банкова гаранция и - в случай, че се стигне до ликвидиране на компанията - преминаване на вноса на газ в други ръце.

Няма такова писмо от азерска страна. Абсолютно целенасочено се говори за това, защото това създава стрес в системата в България, подчерта Александър Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Сатрап

    12 2 Отговор
    От умрел писмо.
  • 2 Дуай Липа

    17 5 Отговор
    прехваленият азерски газ на боцо се оказа като всичките му други постижения - едно нищо
  • 3 ами то

    22 1 Отговор
    нашите бизнесмени предпочитаха до сега да инвестират в скъпи коли,яхти,вили а не например да инвестират в нови технологии които са по ниско енергоемки . разчитат само на това да плащат ниски заплати и евтин ток и други ниски разходи за да са конкурентни на запада. защо държавата...т.е гражданите да ги поощряват чрез компенсации??
  • 4 Сатана

    13 1 Отговор
    Никакви компенсации,да фалират ако трябва.Това са наши пари,народни.Ще ги раздават на Била или Кауфланд да си платят тока.
  • 5 Ха ха хааааа

    10 1 Отговор
    Абе ще усетите промяната...
  • 6 Мутата

    8 4 Отговор
    Тоя пич е по зле и от Теменужка
  • 7 Мутата

    6 6 Отговор
    Тоя пич е по зле и от Теменужка
  • 8 Истината е

    8 1 Отговор
    магазин,цени,джоб - това е критерият,който изрично подчертава дали сме добре или зле.
  • 9 Е па

    5 1 Отговор
    Как ще има, като те започнаха преговорите с Борисов, а не с тия узурпатори !
  • 10 Разбрахме

    9 0 Отговор
    Значи положението не е толкова лошо, колкото го описват, защото всъщност не само бизнесът е в тежко положение, но по ред причини в това положение се намираме всички ! Направо ни успокои, браво , ръкопляскания в залата моля !
  • 11 Пенев

    7 0 Отговор
    Тоя юнак съвсем се е объркал. Лъже за писмото и затова през цялото време гледше водещата като насрано дете майка си.

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пенев":

    И това ако е министър, аз съм трамвай....Писмото не е от "азерска страна", от Булгаргаз...
  • 13 Сенкевич

    2 2 Отговор
    И няма да има- "Оператора- фирмата" е руска. Проблема е договора с Газпром, който се крие под формата на търговска тайна. Тази тайна убива герп и дъпсе и ги прави виновници за трайния енергиен колапс на България.