Last news in Fakti

26 Януари, 2022 11:38 2 927 30

Планират инвестиция за 10 млн. евро у нас

  • даниел лорер-
  • инвестиция-
  • автомобилни компоненти

Германия е водещият външнотърговски партньор на България, заяви министър Лорер

Планират инвестиция за 10 млн. евро у нас - 1
Снимка: Пресцентър

Германия е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021 г. Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея присъстваха още посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов и представители на бизнеса и деловите среди.

Министър Лорер отбеляза, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява. „Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, върховенство на закона и правила", посочи той.

Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро. Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни. Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

Лорер награди „Фесто Производство“ като победител в категория „Голямо предприятие“, а останалите призове бяха връчени на „Смарт Органик“ – за малко и средно предприятие, както и „УниКредит Булбанк“ и „Пейхоук“ , съответно в категории „Социален ангажимент“ и „Стартъп“.

Министърът на иновациите и растежа проведе среща и с представители на немска компания производител на електромеханични прецизни компоненти за микроелектронната и автомобилната промишленост. На нея стана ясно, че компанията планира инвестиция в България първоначално за 10 млн. евро, при постепенно създаване на около 250 работни места. За момента компанията е в процес на избиране на локация за своята производствена база.

Германският инвеститор произвежда по целия свят в 10 производствени обекта, в които понастоящем работят около 2000 служители.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 6 Отговор
    Кой ще инвестира в страна пред ядрена война!?Абсурд!

    Коментиран от #7

  • 2 уточнение

    26 2 Отговор
    Да ,да - така е ! Само дето има малка грешка (техническа) , не искат да инвестират 10 млн. Евро , ами искат да ги откраднат и не става дума за 10 милиона ,ами за става дума за поне 100 милиона.

    Коментиран от #15

  • 3 Роки

    32 2 Отговор
    Планират? Смях в залата. То не беше анализираме, вярваме, надяваме се....Много приказки и никакви реално полезни действия. ПЪЛНА ПАРОДИЯ!
  • 4 Колко

    24 2 Отговор
    Жалко и смешно ! Това ли е големият успех на новите !? Та аз съм инвестирал повече !
  • 5 Грульо

    23 1 Отговор
    "в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро"

    Малка България е много по голям инвеститор от Германия - тез 290 милиона блендеят пред няколкото милиарда, които инвестирахме в чертежи. :D
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Covid

    21 2 Отговор
    10 млн. ?!?? Колкото едно Бойково чекмедже .
    Подигравка
  • 9 Край

    17 2 Отговор
    "Германия е водещият външнотърговски партньор на България" и през 1939 г. беше така - после стана една ...
  • 10 писна ми от щуротии

    17 1 Отговор
    Кво ми ги шарите постоянно тия за некакви си инвестиции , на мен ли ще ми ги дадат , ще набутат тук някакви пари , ще ползват евтин труд и ресурси , печалбата ще изнесът и като видят зор и себе си ще ометат. Това не е базова за държавата икономика.
  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор
    Инвестират ‼️‼️‼️ А колко са "инвестирали" от Дънди , ама не крокодила, че изнасят ТОНОВЕ ЗЛАТО ‼️‼️
  • 12 Бахой

    13 3 Отговор
    Ето това е инвестиция!!Представяте ли си-10 млн.цели 2-3 чекмеджета!!
  • 13 Фърчило

    21 1 Отговор
    Супер, на тоя колко милиона ще му подарим? Още чакаме албанеца да пусне конвейра с електричките
  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    19 1 Отговор
    Ами в енергетиката ни колко ИНВЕСТИРАХА чехите ‼️ Сигурно Германия ще ме обяви за ИНВЕСТИТОР, като пазарувам в Лидл и Кауфланд‼️
  • 15 kaptain Morgan

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "уточнение":

    Точно така. Германците инвестират предимно в търговски вериги- Метро, Кауфл. , Била, Практикер, Лидъл.....Тези вериги освен че ни съсипаха икономиката мисля че почти не плащат нищо. Първите 5год. ги освобождават от данъци като Големи/велики/ инвеститори.
  • 16 оня с коня

    15 4 Отговор
    Добре е да се Планира нещо ,но съвсем друго е Тати наистина да ти купи колело!А Реалният факт към момента е,че за ЕДНОГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ на РАДЕВИТЕ Правителства Инвестициите в БГ са спаднали с 50% в сравнение с Тия по времето на БОРИСОВ.Но ще дойде Пролет,ще оживеят и някои Избиратели след Незапомнената инфлация сееща Глад сред населението и на Извънредните /закономерни и логични/ избори БОРИСОВ ще спечели БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ - Няма ИТН,ПП е на Ръба,а БСП е в незапомнен Колапс!
  • 17 незнайко

    8 1 Отговор
    Евтината работна ръка е всичко което им трябва ! Това с инвестициите и тем подобни са само клишета ! Дай Боже това предприятие да не замърсява околната среда и да има прилично заплащане .
  • 18 Dinero

    3 13 Отговор
    според проучване "ПП" в момента е 1-ва сила!

    Коментиран от #22

  • 19 5577

    8 1 Отговор
    Те и македонците планират да влезнат в ЕС. Искаме факти. Стига с празни приказки. Искаме отчет на ясно свършена работа. Такова празнословие е емблематично за това правителство.
  • 20 ИВАН

    9 1 Отговор
    Този министър лорер от махалата ли е, не ми прилича на българин, и ще защитава ли българските интереси като шефа му кирчо
  • 21 Факт

    4 3 Отговор
    На Баце джобните!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Курбанколи Пардимагомедов

    1 3 Отговор
    Абе кви са тези измислени инвестиции за 10 млн. ?Бацо от Банкя само в чекмеджето си има повече!
  • 24 не е баш така

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    Аааа , жобни той не обича да харчи , само на внуците по никое пуловерче за неколко стотин лева , колкото да се похвали после , съпроводено със съответен снимков материал залагащ на това да ни разплаче от умиление. Милионите той ги вади от бюджетните , дет ги сбираше с рекетьорските си умения. Даже обичаше да се издокарва кат прошляк с некоя тениска в невероятен цвят , обикновено и размъкната .
  • 25 Истина

    2 1 Отговор
    Германски фирми окей, но главните счетоводители барабар с директора крадат. Хубавото е, че са на 8 часов работен ден и събота, неделя почивен ден. Но.. Правят банкет, похарчили например, 2 хиляди, фактура за 4 хил, и 2 хил си ги поделят директора и главната счетоводителка. Ето ви врътки и не само това. Дават ти в българските фирми, една престилка и се подписваш, че си получил Две. Ето ви далавера. За вас многоимотни са дребни неща, но за народа не И като започнат българските бизнесмени, деца им купихме това и онова и след една седмица им омръзвало и на боклука. А не са умни някои български, турски, пимашки бизнесмени. Само пускат помашки песни, а немеца директор аптал, цял ден събира на двора фасове и боклуците им. Не лъжа, а
  • 26 Хаха

    1 0 Отговор
    На запад отдолу един косъм не можеш да откраднеш, а наш байганю си го бива за далавери и кражби. Намерили в опаковка един косъм и запалка и започнали да търсят, от кого е косъма и на кого е запалката. Кога в България ще е както ЕС. 32 години. Бай Тошко за 34 години построи блокове, а вие само крадохте 32 и удряхте честни младежи дс, кгб, доги и той с тях кпсс. Демократи комунисти от държавна сигурност и пак обратно към жк на бкп нинова костов борисов
  • 27 Коко

    5 1 Отговор
    Страшна инвестиция няма що! За един километър асфалт не стига!
  • 28 Джокер

    1 1 Отговор
    Това е някаква шега нали? 10 милиона инвестиция? Ако беше 10милиарда тогава можеше да се говори за инвестиция, тия десет милиона са достатъчни само за подкуп или някоя корупционна схема за шайката на Боко.
  • 29 Напреднал

    1 1 Отговор
    10 милиона евро - безкрайно смешно малка сума като инвестиция
  • 30 Министър на иновациите и растежа ?!?

    1 1 Отговор
    Какво толкова иновативно сътворяват ?
    И растежа. На кое ? На тревата или децата, може би !?
    Всъщност иновацията е растежа на цените на газта тока бензина дървата лекарствата храните и парното. С една дума разруха.