Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 21:06 7 165 10

Голям завод в България с ключова инвестиция

  • солвей соди-
  • инвестиция-
  • въглеродни емисии-
  • отпадъци

„Солвей Соди“ ще инвестира между 150 и 200 млн. EUR в строежа на инсталация за изгаряне на отпадъци

Голям завод в България с ключова инвестиция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Заводът „Солвей Соди“, който произвежда калцирана сода и бикарбонат, възнамерява да изгради инсталация за производство на електрическа енергия и пара, които са ѝ необходими за дейността, като изгаря предварително обработени битови отпадъци на 8 области, разположени в североизточна България. Предварителните разчети показват, че инвестицията ще е в размер между 150 и 200 млн. EUR. Инсталацията трябва да заработи през 2026 г. и ще пести близо 400 000 тона въглеродни емисии годишно.

Инвестицията е част от амбициозната пътна карта на „Солвей Соди“, която цели намаляване на CO2 емисии с минимум 700 000 тона емисии на година. Това трябва да стане до 2025 г., за да не загуби компанията своята конкурентоспособност, в случай, че не намали разходите за емисии.

„В новата инсталация ще може да се използва и биомаса, включително и отпадъци от селското стопанство, като например сламата. Към днешна дата у нас има само 3 инсталации за слама, а земеделците имат много разходи за оползотворяването ѝ. Практиката в момента е сламата да бъде заравяна в земята, което обаче изисква и по-дълбока оран“, обясни Тодор Николов, директор на "Проекти по енергиен преход".

Подобни инсталации има в редица големи европейски столици. Така например 2 са разположени в центъра на Виена. Годишно те произвеждат електричество за 50 000 домакинства и отопление за 60 000 домакинства. В Париж също има няколко инсталации, обслужващи 1 400 000 жители. В Копенхаген инсталациите обслужват 140 000 домакинства.

Финансирането на новата инсталация тепърва ще се структурира. Компанията смята да търси субсидиране по модернизационния фонд на Европейската комисия. По тази линия на страната ни се пада финансиране в размер на 16 млн. въглеродни квоти. При днешни цени от 67 EUR/тон, това означава малко над 1 млрд. EUR. За кандидатстването за тях обаче България трябва да изготви критерии и правила, както и размерът на субсидията, които да бъдат одобрени от българския парламент и от Брюксел. Това все още не е направено, докато в същото врече през юни 7 европейски държави получиха общо 2.4 млрд. EUR за проекти за зелен преход, какъвто е и сега представяният от "Солвей Соди".

Проектът за изграждането на инсталация за производство на електрическа енергия и пара ще бъде представен във Варна, както и на жителите на Девня. Целта е да се спрат всякакви спекулации относно използването на битови отпадъци като гориво. "Става въпрос за изгаряне на преработени и пречистени от рециклируеми суровини отпадъци в инсталации със специални очистващи инсталации, а не нерегламентирано и безразборно горене", уточни Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 0 Отговор
    Да не се чудите, камиончето в картинката на цикъла на производство е боклуджийски.
  • 2 1233211

    8 1 Отговор
    Бе ша я побългарим... след време.
  • 3 честен ционист

    7 1 Отговор
    450 хил т алтернативни горива и био маса... Ето що Пеканката се беше заилил до уши докато го тупаше по гърбината оня швейцарския кравар.
  • 4 ха ха

    10 3 Отговор
    От пръдня боя... Ако можеше от отпадъци да се изкара повече енергия от въглища, щяхме само боклуци да правим. Това с биомасата е още по-голяма измама. В САЩ цепениците се получават като едни машини накълцват на дребно дървета. После масата се смесва с мазут или друг нефтопродукт за да постигне необходимото отделяне на енергия. За пропагандиране на измамата се използват войнствени зелени НПО-та, чиито лидери са добре платени за да упражняват натиск върху правителствата. Оттам нататък е лесно - субсидии, кредити и пей сърце. Природата чиста, а ний зелени... И данъкоплатеца къпан.

    Коментиран от #5

  • 5 Кака Наска Байконурова

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Това не е нищо, НАСА прибира от данъкоплатеца по 96млн долара дневно за компютърни изображения и актьори висящи надолу с главата пред син екран. Земята е ПЛОСКА.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ех мискини долни

    12 0 Отговор
    Голяма е далаверата с внос/ознос и горене на токсични боклуци. Неслучайно италианската мафия държи и тоя бизнес на Ботуша.
  • 8 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Това е една мошеническа фирма,която успя да съсипе всички производства на химическите заводи Девня,с изключение на производството на сода. Примера с Виена е даван и от други подобни измамници.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тия са такива гугутки

    3 0 Отговор
    Крадци и измамници, че горенето, на слама е чисто и просто, като къпане полицай.