Last news in Fakti

22 Май, 2023 17:48 1 230 10

Румен Радев: През 2022 г. Австрия е инвестирала в България 2,245 млрд. евро

  • румен радев-
  • австрия-
  • компании

За подобряване на бизнес средата е важно утвърждаването на върховенството на закона

Румен Радев: През 2022 г. Австрия е инвестирала в България 2,245 млрд. евро - 1
Снимка: Фейсбук

Ефектът от австрийските инвестиции в България се отразява не само на икономиката, но влияе положително за насърчаване на перспективни форми на обучение за младите ни хора чрез дуалното образование, както на възможностите за професионалното развитие в различни сектори у нас. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на австрийски компании, които инвестират в страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата е организирана от посолството на Австрия в София съвместно с Австрийско търговското представителство /ADVANTAGE AUSTRIA Bulgaria. В събитието участва посланик Андреа Икич-Бьом. На срещата бяха обсъдени възможностите за последващо задълбочаване на търговско-икономическите отношения. В дискусията участваха представители на компании, развиващи дейност в различни сектори, някои от тях с повече от 20 години присъствие у нас.

Държавният глава и посланикът отбелязаха положителните тенденции в търговско-икономическите отношения между България и Австрия. През 2022 г. преките чуждестранни инвестиции у нас от Австрия са на стойност 2,245 млрд. евро, което бележи ръст с 86 процента в сравнение с 2021 г. по данни на БНБ. По време на срещата президентът Радев изтъкна, че Австрия е вторият по големина инвеститор у нас през 2022 г., като това е солидна база, която може да се надгради. Държавният глава заяви, че необходимостта от насърчаване на икономиката, иновациите и образованието обединява обществен и политически консенсус, затова са били приоритети за служебното правителство. Румен Радев изтъкна, че икономическите показатели на страната ни са стабилни и въпреки кризата се отбелязва положителен растеж.

"За подобряване на бизнес средата е важно утвърждаването на върховенството на закона и предвидимостта. Затова е необходимо да бъдат приети предложените от служебното правителство закони в правосъдната сфера, които са и част от Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Румен Радев, като отбеляза, че съдебната реформа е важна за бизнеса и за гражданите.

Над 350 австрийски фирми имат представителства в България, а около 30 фирми - и производствени мощности. В австрийските компании у нас работят над 70 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 0 Отговор
    Австрия има много други инвестиции.
  • 2 Голяма работа

    12 1 Отговор
    като ги е инвестирала. Парите са били изнесени с покупката на чужди стоки и са потънали по джобовете на определени хора.
  • 3 Гориил

    12 1 Отговор
    Например в Русия са замразени 10 милиарда евро австрийски инвестиции, които няма да бъдат върнати на собствениците им, докато не бъдат размразени руски активи в Европа.
  • 4 Инвестирала

    15 3 Отговор
    Ама за даможе да ни вземе тройно повече. Например ЕРП-тата като плащаме тока парите отиват за австрийски пенсиии. И ний тряяя сме благодарни ли? По-сериозно моля Ви.
  • 5 Оооо , да

    12 1 Отговор
    Червената номенклатура и наследниците ѝ "бизнесмени ", заживяли царски в Австрия , куфарните милионери изнесли милиарди от България - пари на България на българските граждани !
  • 6 Бабата от супера

    5 0 Отговор
    Па я се чудим оти скочи сиреньето и доматя!
  • 7 МНОГО ДОБРЕ , но кой ЛИЧНО бе

    6 1 Отговор
    И Н В Е С Т И Р А Н , щото ние нищо не усетихме ?
  • 8 хммм

    3 3 Отговор
    Австрия е инвестирала в България, а ти какво инвестира?
  • 9 Шердан Българов

    0 0 Отговор
    А ПЪК БЪЛГАРИЯ ИНВЕСТИРА 10 000 0000 ЕУРО В РУZИЯ ПРЕЗ 2022Г.
  • 10 Гошо

    1 0 Отговор
    И къде по точно ги е инвестирала ,нещо предприятие да има построено или в бензиностанции само