Last news in Fakti

1 Юли, 2023 16:25 1 019 17

Официално! И през юли природният газ поевтинява

  • природен газ-
  • кевр-
  • цена

Утвърдената цена от 60,58 лв./MWh е с 8 % по-ниска от цената за м. юни

Официално! И през юли природният газ поевтинява - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юли в размер на 60,58 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщават от пресцентъра на КЕВР.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. юли. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 юни т.г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за м. юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.
След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за м. юли един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. юли - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 60,58 лв./MWh е с 8 % по-ниска от цената за м. юни, която беше в размер на 65,82 лв./MWh. Независимо, че в периода след 12 юни борсовият индекс TTF-месец напред нарасна с над 19%, общественият доставчик е успял в голяма степен да неутрализира тази тенденция, благодарение на високия дял на азербайджанския газ в общото потребление

„Цената по договора с азербайджанския газов доставчик не е обвързана с борсовия индекс TTF, а с цената на петрола и неговите деривати. Това обстоятелство има определяща роля за елиминиране на резки ценови отклонения на международните газови борси и осигурява благоприятни цени за българските потребители“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 28.06.2023 г.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. юли 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Измамника

    11 1 Отговор
    Междувременно ДДС се връща от 9 на 20 процента. Така че на практика намаление няма

    Коментиран от #8

  • 2 Гръч

    6 4 Отговор
    В България никога нищо не е намалявало от 33 години демокрация.Постоянно надолу копаме за "здраве"

    Коментиран от #16

  • 3 Човече... ...

    5 4 Отговор
    Кога ще стане 25 лв? Каквато е цената януари 2021 г.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Ами

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Човече... ...":

    Когато започнеме да купуваме същата газ, ама без посредници, щото тая азербайджанската, май на практика е руска

    Коментиран от #6

  • 5 и ся кво правим?

    5 2 Отговор
    лятото газ на никого не му трябва

    освен на производството което вече липсва у бг

    така че и без пари да я дават тая газ нито коли останаха на газ нито производство

    Коментиран от #13

  • 6 188

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Ъм чи тя сичката газ е рузка. В цялия свят, нъл тъй? Кога почнам да я купуваме без поредници, ама директно от Путин, тогаз щтастието щъ и пълно и на ваз щъ ви и кеф. Независимо от цената и непременно в рубли. Нъл?

    Коментиран от #7

  • 7 Хихи

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "188":

    Що като си купихме щатски самолети за няколко милиарда, и не получихме нищо, по добре ли ти е. Голем кеф а, нъл тъй.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Украинец

    3 1 Отговор
    Добре, че получаваме евтин и демократичен американски газ!

    Коментиран от #11

  • 10 А КОГА ЩЕ Е 15 ЛВ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Човече... ...":

    От 2015г.
  • 11 КВОТО ЗА ДРУГИТЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Украинец":

    Това и за нас....газа не е американски а арабски....важно е да нема газови евраци за Путин....
  • 12 ЕФ 16..ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА ДРУГАРИТЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хихи":

    Щатските бойни машини ша дойдат скоро, пилотирани от БГ пилоти....сега се правят изпитания на първите четири....

    Коментиран от #14

  • 13 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "и ся кво правим?":

    Увеличават пенсии и заплати....как става тоя номер.....
  • 14 Ега

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕФ 16..ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА ДРУГАРИТЕ":

    Съм жив, да видя, защото по договор вече трябваше да са дошли. А във всеки договор има клауза за неустойки при просрочие, в нашия незнайно защо, няма.

    Коментиран от #15

  • 15 Сарс

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ега":

    Защото шкембе-войвода когато ходи да се договаря за тея самальоти, с торбичка на била, се направи на баровец и не поиска клаузи за неустойки спрямо американците. Неустойки има само за нас, ама нали сме в голямото богато европейско семейство, какво ни пука. Не е важно дали си добре, важното е да си газе.
  • 16 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гръч":

    В България след 33 години "лоша" демокрация имаме минимална заплата 780 лева и 2,40 лв литър бензин !!! След 5 месеца ще имаме 950 лева минимална заплата и пак 2,40 бензин , че може и по-малко както се очертава !! А при "добрия" тато имахме 80 лева заплата и 0,52 лв бензин !!! Тоест сега с минималната заплата се купуват 325 литра бензин и скоро ще се купуват 395 !!!! А при добрия тато се купуваха 153 !!!! Та кое викаш не е паднало ?? Май само заплатата на троловете е паднала и скоро съвсем ще секне !!!
  • 17 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Това е обнадеждаваща новина за всички засегнати от енергийните цени. Важно е да се поддържа прозрачност на пазара и да се гарантира, че тези ползи се прехвърлят на потребителите, бизнесите и икономиката като цяло.