Last news in Fakti

9 Август, 2023 15:37 1 598 8

Планoвете за въглищните централи остават без промяна

  • въглищни централи-
  • въглища-
  • тец

Парите за Стара Загора, Перник и Кюстендил се оказаха заложник на дребни редакции в документите

Плановете за ограничаване на емисиите от въглищните централи и поетапното им извеждане от експлоатация остават без промяна. 2038 година ще бъде крайният срок за закриване на производството, а мащабното му ограничаване трябва да се случи до 2035 г. Още пред 2025 година производството от централи, работещи на лигнитни въглища, трябва да е рязко ограничено до 8 TWh, като след 2030 г. ще останат да работят минимален брой блокове, които ще се натоварват повече през зимата и лятото, пише "Сега".

Това е записано в новия вариант на плана за справедлив преход на Стара Загора. Плановете на трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил, които ще бъдат засегнати най-силно от декарбонизацията, бяха публикувани днес за обществено обсъждане. Това е вторият вариант на плановете, който се публикува. Преходният вариант на документите бе публикуван точно преди година, а сравнението между документите не показва съществени разлики извън изтриването на отделни пасажи покрай решението на Народното събрание да задължи правителството да предоговори плана за възстановяване и устойчивост в частта декарбонизация на енергийния преход. В останалата си част документите съдържат много малко добавки и доразработване на отделни раздели. В същото време България вече загуби близо 100 млн. евро заради непредаването в срок на плановете в Брюксел.

Авторите на плановете явно са били затруднени от липсата на яснота какво точно ще пише в плана за възстановяване и устойчивост, като изцяло са избегнали позоваване на заложените в него цели за намаляване на въглеродните емисии от въглищните централи. Вместо това в плана се цитира подготвяната от Комисията за енергиен преход пътна карта за климатична неутралност. “Според предварителните резултати от моделирането производството от електроцентрали, работещи на лигнитни въглища, се очаква да бъде около 8TWh през 2025 г. и около 2 TWh през 2030 г. със съответното намаление на производството от лигнитни въглища”, се казва в документа. При дебатите в НС в началото на годината за съдбата на централите сходни нива се представяха за катастрофални. Тогава депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изчисли, че орязване с 40% на емисиите би довело до намаляване на производството до 10, 4 TWh през същата 2025 г. “10,4 TWh са 1190 MW инсталирана мощност, натоварена на 100%. А имаме приблизително 5000 MW електроцентрали! Тоест бихме могли да кажем, че ще затворим 76,2% от въглищните централи в България”, коментира тогава Добрев. Вече стана ясно обаче, че правителството Денков-Габриел ще работи за промяна на взетото от НС решение за отказ от изпълнение на този ангажимент.

В частта с конкретни мерки плана за териториален преход на Стара Загора предвижда финансиране на 3 вида дейности - енергийни проекти в посока неутралност към климата, социална подкрепа за заетостта и разнообразяване на местната икономика. Промените в тях са съвсем малки. В частта подкрепа на големите предприятия в региона е предвидено предприятията, които ще бъдат подкрепяни, да бъдат избрани допълнително чрез прозрачна процедура, която щяла да бъде приключена преди одобряването на плановете. Посочени са конкретни показатели, на които големите предприятия ще трябва да отговарят. По-подробно в новата версия на плана са разработени допълнителните инвестиции, които ще дойдат за сходни цели от други програми и инструменти за финансиране. За сметка на добавките някои полезни таблици са изчезнали от документа. Проектът на план се пуска за обществено обсъждане без индикативно разпределение на финансовия ресурс по отделните стълбове.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 0 Отговор
    ЗАЛИЧАВАНЕ НА БГ ИНДУСТРИЯ Е В ПЪЛЕН ХОД ДА БЛАГОДАРИМ НА КИРЧО И КОКОРЧО
  • 2 Иван Вазов

    13 1 Отговор
    Предлагам да започнете да мислите сериозно за оръжие и муниции......
  • 3 Зеления "сделю"

    12 0 Отговор
    Някои здраво си играе с енергетоката на страната ,подарих ме едни реактори за символична сума ,не се знае дали Русия ще ни удължи договорите за експлоатация на блоковете ,но със затриването на поредните енергоизточници сле готови ,затрива ме поминък ,основен данъкоплатец и необхпдим за оцеляването ни комплекс и не слушаите "експертите "дето ни казват че еди какво се няма да ни се отрази ,погледнете цените на горивата но и в това ни убедиха за пореден път.
  • 4 Ами

    7 0 Отговор
    Какво чакаме незнам?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда ,

    11 0 Отговор
    От брюкселското политбюро много щедро ни финансират да си купим въжето с което да се обесим доброволно.
  • 7 Ще си светим

    8 0 Отговор
    с газени лампи. Ще постигнем "високия жизнен стандарт" от преди 1944 година . И ще бъдем свободни и еко.
  • 8 Емиграция

    7 0 Отговор
    Плана за въстановяване за Старозагорския регион е емиграция във Чужбина или София фабрики не се строят хората да имат работа!