Last news in Fakti

8 Септември, 2023 09:44 3 784 11

Георги Койнов: Износът на слънчоглед е сведен до минимум, заводи може да спрат работа

  • георги койнов-
  • слънчоглед-
  • заводи-
  • износ

Сегашната ситуация не помага на никого, заяви финансовият директор на едно от най-големите преработвателни предприятия у нас

Георги Койнов: Износът на слънчоглед е сведен до минимум, заводи може да спрат работа - 1
Снимка: БНТ

Има риск заводи да спрат, а работници да бъдат освободени, ако положението се запази в настоящия му вид и след 15 септември, когато изтича срокът на забраната за внос на слънчоглед от Украйна.

Това предупреждение отправи в интервю за БНР Георги Койнов – финансов директор на едно от най-големите преработвателни предприятия у нас. В сектора са ангажирани между 10 и 20 000 души.

В България бяха изградени огромни производствени мощности за преработка на слънчоглед и от нетен износител се превърнахме във вносител, отбеляза Койнов, като подчерта, че са партньори със земеделските производители, не врагове.

Износът е сведен до минимум. Различното обаче през тази година е, че производителите предприеха политика на задържане на стоката в очакване на по-добри цени, поясни Койнов.

Сегашната ситуация не помага на никого, смята той.

"С откровената подкрепа на държавата в края на март и началото на април започна затрудняването на вноса на слънчоглед от Украйна чрез допълнителни качествени контроли", припомни Георги Койнов в предаването "Преди всички".

"Забраната пречи на преработвателите и е откровен опит за притискане на преработвателите, за изкривяване на пазарната цена в България."

Има възможност за внос от Румъния и Молдова и това се случва, но браншът има нужда от достъп до всички пазари в региона, за да могат мощностите да работят, стана ясно от думите на Георги Койнов.

Той изтъкна, че в момента земеделците категорично отказват да продават на международната пазарна цена.

"На практика те търсят цена, която няма нищо общо с пазарната, говорят за цени 20-30% над пазарната. Разликата между цената, на която те се надяват, и пазарната, е много голяма."

Количества има достатъчно. Българският потребител няма да остане без олио, увери Койнов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    27 4 Отговор
    Много важно! Има внос бол! Само спекула тук в БГ!

    Коментиран от #9

  • 2 провинциалист

    27 1 Отговор
    Я ми припомнете, моля, съвсем наскоро как земеделците реваха, че вносът им подбивал цените, имали пълни складове и продавали на безценица...
  • 3 българина

    17 6 Отговор
    кой за каквото е гласувал това ще получи, 14 г се радвате на БМБ, а сега и жълтопаветниците ППДБ, сега ще стане по весело с цената на тока, още фабрики ще затворя, а скоро Лукоил и АЕЦ. Който е роден тук е прокънлат на тази територия управлявана от НАТО - Национала Американска Терористична Организация

    Коментиран от #5

  • 4 явер

    18 3 Отговор
    Да се спират субсидиите на слънчогледопроизводителите.
  • 5 Алоооу, руснака,

    7 13 Отговор

    До коментар #3 от "българина":

    не си българин, най-обикновен лъжещ крепостен рускороб си.
  • 6 Бу Бу

    14 1 Отговор
    Този не мога да го разбера за какво рИве. Зърнопроизводителите са пълни със зърно( а има още много неприбрано)- ОЧАКВАТ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ. Ами на зърнопроизводителите незабавно спиране на субсидиите и за неприбраните площи да се иска да върнат миналогодишните субсидии. Този май иска да напълним и гушата на преработвателите. А и щом цената на международната борса го устройва да купуват от там, какво рИве, има ембарго за внос само на Украинско зърно.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    абе вдигнете цената на олиото бе, че много е евтино

    и ако може пуснете вносно окранско олио дето за нищо не става

    щото ние вече го пробвахме окранйското олио като вода е , картофите става варени а не пържени

    Коментиран от #10

  • 8 Маслар

    3 2 Отговор
    Спират за планов ремонт много добре знаем.
  • 9 Да ама не

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    Със спекулативното вдигане на цените ние пълним хазната и всичките тези хрантутници вземат заплата.
    ТА ЗА ТОВА В Бг безработицата е ниска
  • 10 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В цяла Европа има украинско олио само в България Ганю вечно недоволен било вода вода има в празната ти глава
  • 11 Фалити

    3 0 Отговор
    Пазарна икономика, спасявайте се сами зърнарчета!