Last news in Fakti

24 Януари, 2024 20:33 1 854 12

Истината за изуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • прогноза

Изкуственият интелект няма да замени хората

Истината за изуствения интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуственият интелект трябва да се развива само заедно с човек, който дълбоко разбира спецификата на работата му. Това мнение изрази ръководителят на Сбербанк Герман Греф по време на лекция за участниците в Школа 21 в навечерието на Деня на студента. "Инженерите все още трябва да разработват всички тези системи и да им поставят задачи. Да, рутинната работа ще изчезне, но способността да разберем как работи системата, способността да продължим да я преподаваме, способността да създаваме с помощта на изкуствения интелект."

"Най-вероятно това ще бъде ситуация заедно. И за това, до изкуствения интелект трябва да има човек, който дълбоко разбира как работи всичко", каза Греф.

По време на лекцията той отбеляза също, че няколко ключови технологични области се превръщат в основни двигатели на промяната в света: изкуственият интелект; производство на чипове и нови материали; енергия и околна среда; квантови технологии; биотехнологии и генно инженерство; високоскоростни мрежи, сензори, блокчейн; пространство; кибер защита; роботика и безпилотни превозни средства. Според него основната от тези технологии, технологията на 21 век, е изкуственият интелект, който носи огромни възможности за развитие на всички сектори на икономиката и науката. Но според него всички тези тектонични промени обаче не означават, че човекът става ненужен.

"Колкото и да са развити технологиите, ние все още трябва да разберем как да живеем в света на технологиите. Но никога не трябва да забравяме, че сме хора и най-важното е да останем хора. А човекоцентричността е именно хората, за това, че всеки от нас остава човек. Ще живеем в свят на хора и трябва да го правим все по-човешки по отношение на себе си, тоест към хората“, заключи той.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даа незаменим е

    3 0 Отговор
    изХУЙственият интелект, това го знае всяка жена и половината сглобка
  • 2 Параной Патологин

    4 0 Отговор
    Ще кажете вие. Веднага разбрах ,че има нещо общо с морското свинче! Нито е морско ,нито свинче. И интелекта нито е интелект ,нито е изкуствен. Напълно естествен машинен сбирток от данни.
  • 3 То естествен няма, те ръгат в отвъдното

    4 1 Отговор
    Изкуствен интелект НЯМА!!! Това е измислица на журналята! Когато синтезират изкуствена кръв, което е на порядъци по лесно, тогава би могло след 5 - 6 века! Сега ползуваме кръводарители!!!
  • 4 КОТарАК

    4 3 Отговор
    истината е , че няма изкуствен интелект, и скоро няма да има! има сложни програми

    Коментиран от #10

  • 5 Да, бе

    9 0 Отговор
    Изкуственият е като естественият интелект, подлежи на манипулации в служба на господарите. Нищо ново и нищо не научено...
  • 6 Потрес

    5 0 Отговор
    С последният ъпдейт на chatGPT направо удариха дъното, на всеки по-специален въпрос се пъне като магаре на мост.
  • 7 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Проф. Биолчев каза по тв- не ме е страх от изкуствения интелект а от естествената простотия. Нашите управници са естествени простаци и от тях трябва да се страхуваме.
  • 8 Елементарно

    0 0 Отговор
    Изкуствения интелект носи грешките на естествения интелект! И е като ножа: с него може да си отрежеш хляб, а също така с него могат да ти отрежат главата! Ключа е : КОЙ ДЪРЖИ "НОЖА"!!!
  • 9 Не се заблуждавайте,

    0 0 Отговор
    всяко върхово научно постижение се използва с предимство във военната техника и оттам после намира цивилното си приложение. Да давам ли примери с разузнавателната авиация,първите тежки военни машини(танкове), чдреното оръжие, химическото,биологичното, ракети, дронове системи за комуникации, управление, миниатюрни камери за следене и насочване, снаряди и ракети с GPS насочване и управление, дронове с лион батерии и брушлес мотори.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.