Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 08:05 1 062 0

Шопската салата поскъпва

  • шопска салата-
  • печата

Преглед на печата

Шопската салата поскъпва, пресмята в. „Новинар“

Шопската салата поскъпва. Краставиците скочиха с 8,1 процента и заковаха цена от 1,46 лв. за килограм.

Доматите също леко поскъпнаха с 1,1 на сто до цената от 1,82 лв. за килограм. Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На едро зелето върви по 50 стотинки за килограм.

Цената на картофите е средно 53 стотинки за килограм. Цената на морковите е почти същата. Те поскъпват едва с една стотинка до 0,70 лв. килото.

Скриват договорите на ведомствата, тревожи се в. „24 часа“

Нови пречки за предоставяне на информация за сключени от ведомствата договори с фирми е записало служебното правителство в проект за промени на Закона за достъп до обществена информация.

Информация, съдържаща търговска тайна, класифицирана информация или лични данни не могат да бъдат предоставяни за повторно ползване, предвиждат нови текстове в закона, които са обявени за обществено обсъждане. По този начин информацията не може да бъде давана например на журналисти.

 

ЕС ни дава субсидии за памук, гордее се в. „Труд“

Българските фермери ще могат да получават по 66,179 евро на декар евросубсидии за производство на памук, съобщи земеделското министерство. За подпомагането има специфични изисквания. Минималната гъстота на посевите трябва да е не по-малко от 8000 бр./дка, а добивът не по-малък от 120 килограма на декар.

От земеделското министерство обясниха, че критериите за гъстота и добиви са заради еврорегламентите. Брюксел е разрешил субсидии за памук до 2020 г. да се дават в България, Гърция, Испания и Португалия.

До 80-те години на миналия век у нас се произвеждаше памук върху 1 млн. декара. Сега площите са едва 7000 дка.

 

Треска за трюфели в Делиормана, разказва в. „Стандарт“

Откраднатите кокершпаньоли с носове за милиони са били специално обучени да изравят екзотичните трюфели. Отглеждани са от бизнесмена Румен Колев, известен в Разград с прякора Препаратора. Румен е познат в региона със страстта си към дивите животни. И се гордее с колекция от препарирани редки видове. Напоследък Колев се впуснал в бизнеса с трюфели, но рядко отварял дума за това. Предпочитал да не вдига завесата около новите си занимания в гората, а мълчанието му разпалвало въображението на околните, сигурни, че Колев е напипал златна жила и я крие само за себе си. Когато изчезнали кокершпаньолите му, Препаратора бил убеден, че са задигнати от незнаен конкурент. Иначе Колев бил взел достатъчно мерки, за да гарантира сигурността на кучетата си. Трите женски кокершпаньоли имали чипове, необходимите регистрации, били с изрядни паспорти.

 

Чакаме 10% повече чужденци на ски у нас, прогнозира в. „Монитор“

Над 10% ръст на посещенията на чужденци по българските ски курорти прогнозират за започващия зимен сезон експертите от туризма. „Като цяло очаквам силен зимен сезон с много снеговалежи, това ще е много добре за бранша, особено на фона на миналогодишната безснежна зима, която се отрази на отрасъла”, каза за „Монитор” Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Вече има голям интерес към родните зимни курорти. Договарянето за ски сезона е приключило.

 

Екатерина Захариева е склонна да се орежат високите заплати в ДКЕВР, отбелязва в. „Сега“

"Опитахме се да разпишем в закона за енергетиката независимостта на регулатора и е жалко, че хората се вглеждат само в заплатата му. Това, което знам, е, че и в момента председателят на ДКЕВР взема 2 пъти повече от мен". Така коментира вчера предложенията за промени в закона, които предвиждат почти двойно увеличение на заплатите на комисарите в енергийния регулатор вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

Не водим война с операторите, заявява в интервю за в. „Капитал дейли“ председателят на КРС Веселин Божков

Цялостното икономическо развитие на страната, характеризиращо се със свито потребление, оказва влияние и върху общия обем на пазара на електронни съобщителни услуги, който през 2013 г. отбелязва спад с 8.4% спрямо 2012 г. Важно е да се отбележи, че все пак в два от сегментите - пренос на данни и достъп до интернет и пакетни услуги, е отчетен ръст на приходите съответно с 5.8% и 12.8%. През 2013 г. се запазва тенденцията от предходните години общият обем на пазара да се определя от гласовите услуги, услугите за пренос на данни и достъп до интернет, предлагани самостоятелно, и пакетните услуги. Най-голям относителен дял продължават да имат приходите от мобилни гласови услуги. Обемът на пазара на електронни съобщителни услуги през 2013 г. съставлява 3.3% от общия обем на БВП на България, като за 2012 г. този дял е бил 3.6%.

 

Наредба бави парното в София, разкрива в. „Преса“

Наредба на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е причината близо 400 000 семейства в София да зъзнат в домовете си без парно през последните студени дни.

От софийското дружество обясниха, че проблемът с отоплението на хиляди софиянци тази година е дошъл от факта, че още в четвъртък температурите са паднали рязко с 15 градуса, но до събота дружеството е било с вързани ръце заради изискването „три студени дни“.

Още в неделя 400 техници са започнали обхождането на сградите. „Хората си представят, че някъде в теца има едно червено копче, което се натиска и парното тръгва, но това не е така. Екипите ни обикалят сграда по сграда. За първия ден пуснаха топлото в 30% от 17 000 абонатни станции в София, днес и във вторник продължават“, обясни Елизабет Павлова.

Христо Белоев напусна парламента, разкрива в. „Дума“

Христо Белоев от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е първият депутат, който напусна Народното събрание. Той депозира оставката си в деловодството на НС вчера преди началото на пленарното заседание. Депутатите гласуваха предложението и 199 бяха "за". ДУМА припомня, че Белоев, който е ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", беше водач на червената листа за парламентарния вот.

Още преди няколко седмици обаче стана ясно, че той няма намерение да е народен избраник. На 13 октомври той изпрати писмо до медиите, в което обявява решението си да не бъде народен представител. "По-полезен ще съм в Русе с многобройните си ангажименти", обяви тогава Белоев. Неговото място в пленарната зала заема Добрин Данев, който измести с преференциален вот втория в листата Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове