Last news in Fakti

11 Юли, 2016 11:24, обновена 11 Юли, 2016 12:51 2 522 19

Иран ни предложи участие в нов коридор

  • иран-
  • участие-
  • нов коридор-
  • бойко борисов
Иран ни предложи участие в нов коридор - 1

Иран предложи на България да се включи в нов транспортен коридор:  Иран - Армения - Грузия - България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Иран,  след разговорите си днес с вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири.

Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор, каза премиерът Борисов. Той поясни, че затова са се разбрали след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите.

По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, добави премиерът.   

„Изградихме магистралите „Тракия” и „Марица”, скоростни железопътни линии… Заявих, че и днес можем да приемем чрез нашите пристанища до цяла Европа такъв транспортен коридор, като го разглеждаме не само за превоз на товари, но за пренос на газ”, посочи българският министър-председател.

Той допълни, че на иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на българска територия като европейски проект на газоразпределителен център. Борисов отбеляза и проведените разговори за ядрената енергетика – за „възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор”.

По-време на разговорите е била обсъдена и ядрената енергетика,  възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор.

Иран ни предложи участие в нов коридор

Предстои разговор на енергийните министри на двете страни, които ще разгледат въпроса по-подробно.
Борисов бе посрещнат в културно-историческия комплекс Саадабад.Има политическа воля между Иран и България да задълбочат взаимоотношенията си. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи разговорите си с първия вицепрезидент на Иран д-р Есхаг Джахангири. Със срещата между двамата правителствени ръководители започна официалното посещение в Техеран на българския премиер.

Иран ни предложи участие в нов коридор

На церемония в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и първия вицепрезидента на Иран Есхак Джахангири бяха подписани три двустранни документа за сътрудничество:

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на комуникациите и информационните технологии Махмуд Ваези подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на съобщенията и информационните технологии.

Иран ни предложи участие в нов коридор

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и Моххамад Хазаи, заместник-министър и президент на Организацията за инвестиции,икономическа и техническа помощ на Иран, подписаха Меморандум за разбирателство за създаване на Съвместна работна група между Българската агенция за инвестиции и Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ на Иран.

Заместник-министър Любен Петров подписа от българска страна и Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Организацията за малки и средни предприятия и индустриални паркове на Иран.

Д-р Джахангири отбеляза отличните отношения между България и Иран в миналото и изрази надежда те да бъдат доразвити. „Вярвам, че подписаните документи за двустранно сътрудничество ще бъдат много полезни за двете страни, а присъствието на премиера Борисов и водената от него делегация са доказателство, че тази сериозна политическа воля ще продължи”, посочи първият вицепрезидент на Иран. Той определи водените разговори за сътрудничество относно енергийните източници, нефтопреработването и земеделието като много важни.

На срещата е обсъдена и възможността за оказване на съдействие Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Поех ангажимент да поставим въпроса на различни нива, включително на Европейски съвет, добави премиерът.

Сред темите на разговор е била и борбата за тероризма и екстремизма. „Надявам се с обща световна воля тези терористични групи да бъдат сломени“, подчерта д-р Джахангири.

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Иран начело на делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Десислава Танева и заместник-министърът на икономиката Любен Петров. В рамките на визитата членовете на правителството ще проведат срещи със своите ирански колеги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели

    0 0 Отговор
    Най-доброто ще бъде да се направи бартер на реакторите за газ от Иран. От едното нямаме нужда, от другото имаме много.
  • 2 onq s konq

    0 2 Отговор
    Сърпа и чука ше го д...т

    Коментиран от #4

  • 3 Герберасите на власта

    1 0 Отговор
    Лошото е че някой спомене нещо и у нас се радваме като за световно ,а крайният резултат е съвсем друг ,нещо като обещанието че няма да се вдигат винетките а след изборите се оказа че трябва да се ремонтират новите магистрали.

    Коментиран от #6

  • 4 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Както винаги глупав!
    Цената няма никакво значение, ако производителя не даде гаранция и откаже да го въведе в експлоатация.
    Тоест ако Руснаците решат да се заяждат, този реактор ще е атрактивен само като старо желязо.
    В условията на тази постановка кажи сега кой какво?
    Загубите за страната ще са колосални именно и благодарение на Пожарникаря

    Коментиран от #10

  • 5 примо

    0 0 Отговор
    Нищо няма да стане. Газовия монполист няма да е доволен от разклащане на доминиращата позиция в Европа и ще използва всички ресурси и лостове за влияние в отделните страни. Турция също ще бъде прескочена. По скоро е игра, която да доведе до отстъки в цената. Изграждането на терминали за втечнен газ във Варна и Поти (Грузия) ще отнеме поне година, а междудържавната газова инфраструктура минимум две години.
  • 6 ани

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Герберасите на власта":

    На сватба циганин пита един от гостите :- А бе , каквото се обещава дава ли се ? - Не , отговорил запитаният . - Давам кравата с телето , се провикнал циганина !
  • 7 666

    1 0 Отговор
    "Скоростни железопътни линии" Ъ? Тая лентичка или съм я пропуснал, или още сънува китайските ЖП линии. Да не пуснаха вече бързия влак Пекин-София, за който говореше нашия вожд?

    Виж газ да зимаме от там лесна работа. Идват корабите, разтварваме с лопатите, диплим тировете и айдя.... по магистралите „Тракия” и „Марица” към цивилизацията. За кво са ни тръби някакви?

    onq s konq - Точно Русия ни бърше г.зъ в момента. Тя е в перфектни отношения с Иран. Бутнали са едно рамо да издадат на вожда виза, че инак няма и да го пуснат да слезе от самолета.
  • 8 Лима

    1 0 Отговор
    Иранските запаси от газ са вторите в света след Русия. Иранците също имат нужда от това трасе, защото прескачат варажеска Турция и си осигуряват алтернативно трасе. Още през март заявиха интереса си от включване в газоразпределителния център "Балкан". Сега остава единствено да питат газовия монополист дали ще им разреши, защото същевременно са в пълна технологична и военна зависимост от него.
  • 9 Петър

    1 0 Отговор
    Вместо да правим още един контрабанден канал, да купуват иранците руския реактор, че как ни закопаха нашите политици от всички цветове.......
  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    Имам предвид ТРАНСПОРТЕН КОРИДОР Иран-Армения-Грузия -България,който е И ЗА ПРЕНОС НА ГАЗ,а ти ми дрънкаш за некаф си реактор.Защото ми писна НИ ДЕРАТ "ПО БРАТСКИ" с тоя газ,че и да плашат с "врътване на кранчето"!И ще го кажа ясно и на висок глас-Гордея се че съм българин и патриот със американско самочувствие и европейски манталитет!...За разлика от вас русофилски запартъци:)

    Коментиран от #12

  • 11 Шебек

    0 0 Отговор
    Иранците зависят технологично от Русия и дали ще вземат реактора, пак от там зависят. И пак от руснаците зависи, дали ще пуснат някой до нашите тръби, щото те ще ги контролират, ако се построи тоя прословут хъб и точно за това реве Европа - не бива доставчика да държи тръбите и да диктува чрез кранчето, кой - какво ще прекарва през тях. Т.е. хващайки се на хорото с Иран, много зависи какво ще им предложим и дано не е в стил на тройния шлем на гоцко, макар да съм скептичен, че точно на там отиват нещата.
    В тази връзка да питаме баце, с какво ще предпочетат нашите пристанища пред Констанца, с по-добра инфраструктура, цени, обслужване на терминал? Как смята да разтоварва газ във Варна и Бургас - с кофи ли? По какви магистрали ще го кара - по претоварената Тракия ли? Или по Марица, на която аквапланирането е при всеки дъжд и няма кьорава бензиностанция... към Турция? Или по ЖП линиите, които още не са готови, та между Пловдив и Свиленград извозват с автобус, а от София до Пловдив се пътува 3-4 часа?
    Не знам какъв трябва да си, та да говориш такива приказки на сериозно...
  • 12 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Обърни внимание, че става въпрос за транспортен коридор, а не за пренос на газ. Този транспортен коридор съществува и в момента.
    Връзката Варна- Поти- Иличовск- Одеса - Констанца- Варна работи. Всяка седмица има линия.
    Борисов има пряк интерес това да става през Бургас където неговата, уж бивша (Цветелина Бориславова) дублира същата държавна линия през Рибно Пристанище, което взеха от Атлантик АД.
    Тук не става въобще въпрос за газова връзка. Ако все пак решат да правят, то тя ще представлява включване към настоящият одобрен газопровод Южен Газов Коридор (ТАП и ТАНАП), където Иранците ще могат да доставят газ при занижени разходи за строеж. Няма нужда да строят нов газопровод, при условие че могат да ползват тръбите на другите.
    Та това изявление на Борисов е прах в очите. - Симулиране на активност! Говори за транспортен коридор, който вече съществува и то от времето на СОЦ-а.

    Коментиран от #17

  • 13 onq s konq

    0 1 Отговор
    Няма лошо че иранците зависят технологично от Русия...Лошото е ,че Русия НЕ Е ТЕХНОЛОГИЧНА ДЪРЖАВА:)
  • 14 666

    1 0 Отговор
    Г-н Борисов,
    незнам за кои точни 5 лева става въпрос,но единствената опашка която съм виждал през последните 2 години беше днес пред магазин за дрехи втора употреба.
    Всичко друго във Варна е умряло,като погледнеш хора много,а консуматори малко.
    Предполагам че изпълнителите на обществените поръчки са си добре.
  • 15 да погледнем реално

    2 0 Отговор
    Би било хубаво...ама няма как реално.Да предположим маршрутите-1-Иран-Турция-България----абсурд,имайки предвид вековната омраза между шеити и сунити.Другият маршрут,-2-Иран-Азербейджан-Грузия-Ч.Море -България....нов абсурд,защото Азербейджан са много тясно свързани с Турция,а и отново има вековеа вражда между сунити и шеити.А и Грузия не "мелят брашно" с азерите-вековни спорове и периодически военни стълкновения помежду им.Третият предполагаем маршрут-3- Иран-Армения-Грузия-Ч.Море-България...Малко вероятно-защото Арменците са с Русия и едва ли ще им подлеят вода.Имайки предвид че във конфликта с Азербейджан за Нагорни Карабах разчитат на руснаците които имат там даже миротворци там.Друг е въпросът,че Б.Изток е "буре с барут" и едва ли някой ще иска да инвестира милиарди по тези маршрути....
  • 16 1234

    2 0 Отговор
    Айди стига вече с тия коридори,то стана коридор до коридор,как западна Европа може да ползва руски газ ний не можем ,само коридори правим,а газ няма само тоя дето си го имахме от Тошово време от русия.
  • 17 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ник":

    Бившия главен комисар на МВР Калин Георгиев не беше ли или все още е директор на въпросното пристанище?

    Коментиран от #18

  • 18 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Монго":

    Калинчо именно след като сдаде поста като главен секретар започна работа при Цветелина Бориславова. - Защото тя няма нищо общо с Премиера- слънце! После отидоха при "Атлантик" преди има няма 2 години и им предложиха да "освободят" Рибно Пристанище срещу пари.
    Атлантик бяха толкова щастливи от сделката с пристанището, че на календара си от 2014год, който раздаваха на клиентите си. записаха с големи букви "ОЦЕЛЯХМЕ"
  • 19 Хризантемчо

    2 0 Отговор
    Пичове, прочетох първите три изречения и пиша, признавам си. Нищо хубаво не очаквам, дори четейки ги, изпитвам неприятното чувство, че отново ни вземат за бавноразвиващи. Ще стане каквото каже баба Меркел и това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове