Last news in Fakti

11 Юли, 2016 08:04, обновена 11 Юли, 2016 09:48 1 536 7

Премиерът е в Иран, за да преговаря за реактора от АЕЦ „Белене“

  • иран-
  • бойко борисов-
  • аец белене
Премиерът е в Иран, за да преговаря за реактора от АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: Пресслужба на правителството

Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Иран.  Рано тази сутрин Бойко Борисов се рещна с Есхаг Джахангири, първи вицепрезидент на Ислямска република Иран. Това става ясно от страницата на премиера във Фейсбук. 

В понеделник премиерът има запланувана среща и с председателя на парламента на Али Лариджани.

Предстои да бъдат подписани двустранни документи, а министрите от българската делегация ще проведат срещи със своите ирански колеги. Очаква се да бъдат обсъждани възможностите за продажба на оборудването, изработено за спрения проект АЕЦ „Белене“.

Премиерът е в Иран, за да преговаря за реактора от АЕЦ „Белене“

Полагаме усилия, поне в три варианта, включително и да продадем проекта, ако се намери инвеститор, които да не иска от нас държавна гаранция, но това е въпрос на седмици, в които ще бъде решено, посочи премиерът Борисов, преди да отпътува за Иран.

В Техеран българската делегация беше посрещната от д-р Аббас Ахмад Ахунди, министър на пътищата и градоустройството.

В българската делегация са включени вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На 20 юни Борисов предложи Русия и България да си възстановят парите за вече готовия реактор за АЕЦ "Белене", като го продадат. И намекна, че отговор може да бъде намерен след посещението му в Иран на 11 юли.

Преди това Международният арбитражен съд в Париж реши НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" 550 милиона евро за произведеното до момента оборудване за АЕЦ "Белене". Проектът беше спрян през 2013 г. от парламента с мотива, че липсват пари за реализацията му, след което "Атомстройекспорт" се обърна към Международния арбитраж.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 1 Отговор
    Аз пък отивам при ескимосите да им продавам хладилници...
  • 2 onq s konq

    1 2 Отговор
    По физиономията на домакина личи,че е възхитен от парфектния ирански на бат Бойко при това без грам български акцент.Естествено като добър търговец на ядрени реактори,след Ислямската република ББ ще посети и Ислямска държава за да види и тяхната оферта,след което пък ще има наддаване.Интересното при вторите е,че са готови да платят двойно и тройно,но искат съоръжението в КОМПЛЕКТ С ГОРИВОТО,като на самия реактор не държат чак толкова.
  • 3 Гена

    1 2 Отговор
    Успехът ще е успех за всички българи и държавата. Неуспехът ще бъде пир и радост за национални предатели русофили като долния хамелеон.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гена":

    Някои много бързо и смело дават определение за предател. А то го има в НК от чл.95 до108. Но има и други членове (освен моя), като за набеждаване и клевета. Досега никой не се е занимавал, но ще ми е интересно ако някой със съдебно решение изиска IP-то на някой самозабравил се с цел съдебно производство, кво ще правите всичките самозабравили се "мъже"? Да няма ама аз не бях, друг е използвал профила ми, хъм, тъм и т.н.
  • 5 Ушанка

    0 1 Отговор
    Русначе, добре че си далеч оттук. Плашиш куче със салам.
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор
    На тиквата не му стигат заемите които ни натриса ами започва да разпродава и на парче. И жалките непеончета в един глас щели да постигнат успехи. Вече 26 години се радваме на успехите да разпродават и приватизират изграденото през лошия социализъм и под игото на СССР. Къде ви са европейските предприятия, бизнес и какво ли още не? Само развъждане и изхранване на мангусти внос на джахидисти и ограбване от колонизатори.
  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гена":

    Под девет от четиринадесетте клаузи за АЕЦ Белене стои подписа на Б.Б.! Момченце, ще видиш ти едни русофили и предатели...