1 356 4

#Кой уби делфина

#Кой уби делфина
Стефанаки Йоанис

Делфин идва от гръцкото "делфис", което ще рече “утроба”. Морските хора смятат от древни времена, че бозайникът е символ на успешното плаване и спасението. Затова всеки капитан на кораб, преди да тръгне на “рейс”, вземал със себе си малка статуетка с формата на делфин, припомня в. "Труд".

Разказват, че преди буря делфините се крият в дълбоки води, защото усещат стихията много преди тя да се развихри. Ако това е вярно, то делфините за пореден път са предусещали случките от последните дни и още преди месец са се изпокрили далеч от брега - на хладно и по-дълбоко, там, където е в момента рибата, с която се хранят. Едно време между рибарите, делфините и рибата имало баланс. Никой на никого не пречел. Никой никого не убивал. 

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  1 07:56  24.07.16
  КОЙ УБИ ДЕЛФИНА ? АМИ РИБАРИТЕ ГИ УБИВАТ ЗАЩОТО ИМ ЯДЕ РИБАТА ЕДИН ДЕЛФИН 250 КГ ЯДЕ МЕЖДУ 10 И 23 КГ РИБА ВСЕКИ ДЕН

  Коментиран от #2, #4

 • гост
  Отговор
  2 09:19  24.07.16

  До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

  Да искаме от ЦРУ или японците делфини роботи и те ще намерят кой убива делфините...! ще е интересна гледка да се види как някой рибар вади от мрежата делфинче и го насича и го хвърля във водата. Има и случаи, когато бягайки делфини попадат под витлата на моторни съдове и биват насичани но е радкост - те са бързи умни и избягват тези неща.
 • гост
  Отговор
  3 09:23  24.07.16
  Трети вариант е също и, когато сондират кораби с мощни радарни системи - ехолоти и други - изследващи за петролни залежи, военни учения и други. тогава има сигнали прогонват делфините, те губятт ориентация и китовете също и излизат към брега бягайки, където се надраскват в корали и остри черупки и пак умират на сушата. зависи конкретно какво е причинило смъртта на тези тук? а и нали сондират за газ и нехт сега в шелфа? възможно е сигналите да паникьосват делфините и те да бягат и малките да излизат на брега от вълните... при мощни пеленгаторни системи на военни учения също стават тези неща...
 • гост
  Отговор
  4 10:14  24.07.16

  До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

  По тивито показаха делфинче, изглеждаше цяло. имаше рани, като от одрано, но едва ли е от нож или кандга.... прилича да е умряло, бягайки и изподрало се на твърди частици може би по мидестото дъно? повече ми прилича тези делфини да са умрели бягайси паникьосано от мощните лъчения на сонарите, с които се сондират дъното за газ и нефт или от мощните сонари на военни кораби? пнали чиесто има учения тук, а и сондират дъното шелфа за газ и нефт, та нищо чудно е това да е причината за смъртта им така масово. Боце и гилдия, като протежета на местни олигарси и чужди корпоративни интереси, едва ли биха забранили сонарите на военни кораби и петролни корпорации, но май забраняват риболова се чу?

Напиши коментар:


Публикувай