1 297 2

Българските екипи на пожарникарите издирват хора в Македония

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Българският екип от пожарникари от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР и от Столична община, който замина за Република Македония, за да помогне при издирването на хора и отводняването на сгради, пристигна в Скопие малко след полунощ. Задачата, поставена им от министър-председателя Бойко Борисов, е да оказват пълно съдействие на местните власти за по-бързото овладяване на ситуацията.

Екипите вече са се включили в операцията по издирване на хора. В момента те издирват дете, завлечено с дядо му и трактор. Дядото е открит, но детето не, съобщи директорът на пожарната Николай Николов.

Предстоят допълнителни уточнения от каква помощ още има нужда в Република Македония за преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите. Координацията в това отношение е възложена на началника на политическия кабинет на премиера Борисов.

Българските представители в Скопие са получили благодарност от официалните власти за своевременната реакция.

Ден на траур в Македония, след като неделните проливни дъждове, които се изляха над страната и последвалите наводнения, отнеха живота на 22 души, съобщи македонската информационна агенция Макфакс.

Шестима души все още се водят изчезнали, а разрушенията, които природното бедствие причини - ужасяващи.

Според вестник "Утрински весник", най-много са загиналите от скопския район Гази Баба, в който влизат Сингелик, Стайковци, Смилковци и Црешево.

БЧК е в готовност да подпомогне македонския червен кръст

Българският Червен кръст поднася своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при опустошетелното наводнение в Република Македония.

БЧК подкрепя и се присъединява към усилията на правителството на Република България да се окаже незабавна и ефктивна помощ на пострадалото население.

Ръководствата на двете червенокръстки организации непрекъснато обменят актуална информация за ситуацията. След получаване на окончателния анализ от Македонския Червен кръст за най-належащите нужди, БЧК има готовност незабавно да предостави необходимата помощ за подпомагане на бедстващото население.

Аварийно-спасителното звено, изпратено от кмета Йорданка Фандъкова, оказва помощ на Скопие при преодоляване на щетите от наводненията.  Двата екипа заминаха вчера с необходимата апаратура, за да окажат съдействие на хората. До днес на обяд столичните екипи са работили по отводняването на 17 къщи, каза Красимир Димитров, ръководител на звеното.  Екипът на общината разполага  с апаратура за търсене на хора и е ангажиран с издирването на пострадали, допълни още Красимир Димитров.  

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 20:56  08.08.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Балтимор
    Отговор
    2 21:02  08.08.16
    Абе каква помощ ?? Македонците са крадци на Българска земя.

Напиши коментар:


Публикувай