872 0

Не европейските началници са ви избирали, а бългaрските граждани

Ерменков пита Дончев: Как става да искате съвместни енергийни проекти с Русия, но сте за оставане на санкциите?

Калина Петрова

„Как става да искате съвместни енергийни проекти с Русия, но сте за оставане на санкциите?” Този въпрос отправи в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП Лява България Таско Ерменков към вицепремиера Томислав Дончев. Той обясни, че въпросът трябва да бъде зададен към премиера Борисов, но по лични, било страхови или козметични причини, него го няма в пленарна зала.

Ерменков подчерта, че по време на конференцията за газовия хъб във Варна се разбра, че ще продължим да настояваме да се строи един хъб. „Вие сами признахте, че без руски газ той няма да е икономически ефективен”, обърна се депутатът към вицепремиера.

Той обясни, че се говори, че ще правим тристранни срещи, включително и с Русия, ще говорим за възобновяване на тези енергийни проекти, а от друга страна министърът на външните работи заявява, че санкциите срещу Русия трябва да останат. „Къде точно е истината във вашето поведение – където искате да водим равнопоставен и взаимоизгоден диалог с Русия или където на друго място ви е по-изгодно да говорите, че трябва да продължаваме политиката на санкции срещу тях? Нарочно ли разпръсквате тази мъгла, за да се загубят всякакви конюнктурни ваши грешки от едно време или имате ваша си логика?”, попита още Ерменков.

Той припомни, че БСП е внесла проект на решение на НС да отпаднат санкциите, но зависи от ПГ на ГЕРБ и мнозинството дали то ще бъде прието. Народният представител заяви, че трябва да има консенсус, но той не трябва да е на база лоялност към ЕС, а на база лоялност към интересите на българския народ. „Не европейските началници са ви избирали, а именно българските граждани и те живеят въз основа на вашите правилни или грешни решения”, категоричен бе социалистът.

Ерменков предупреди, че финансирането на хъба с европейски средства е повече от съмнително. 

София / България


Напиши коментар:


Публикувай