876 1

Парламентът одобри парите за АЕЦ Белене на първо четене

Нямате стратегия, нямате визия. Енергетиката не е кинкалерия, посочи Таско Ерменков

Парламентът одобри парите за АЕЦ Белене на първо четене
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Парламентът прие на първо четене предложения от правителството закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания” ЕАД.

Дебатът се разрази в скандал между ГЕРБ и БСП.

Според законопроекта НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения. За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е предвидено възмездната финансова помощ да се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

От лявата опозиция поискаха по случая с АЕЦ „Белене“ да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Според тях решението на арбитража за АЕЦ „Белене“ е продиктувано от непрофесионално спиране на проекта през 2012 г. Те обявиха, че ще подкрепят на второ четене законопроекта, ако между двете четения Министерски съвет отмени собственото си решение за спирането на проекта.

От ГЕРБ се обърнаха към „БСП лява България“ и заявиха, че е много по-лесно следващите правителства да плащат техните грешки и те да са с чисти ръце. Според тях по време на управлението си БСП не е поела отговорността да подпише договор с руската страна, а е имала предостатъчно време да го направи. От Патриотичния фронт подчертаха, че ако плащанията по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“ бъдат забавени политическата партия, която ще поеме вината за това е БСП.

Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи, призна енергийният министър Теменужка Петкова. Днес трябва да подходим национално отговорно и да подкрепим този законопроект, защото той ще даде възможност да елиминираме тези рискове, призова Теменужка Петкова.

Нямате стратегия, нямате визия. Енергетиката не е кинкалерия, посочи левият депутат Таско Ерменков. Той настоя да се продължи проекта за втора ядрена централа. Вие остойностихте вашата вина, обърна се към управляващите депутатът.

„Загубите за България няма да са само 630 млн. евро, а с милиарди повече. Искаме да се отмени спирането на проекта „Белене”, за да може българският народ да върне средствата, които влага. Не става въпрос за загуба на 630 мнл. евро., към тях трябва да прибавим над 1 млрд. лв., които вече са вложени по изграждането на площадката и загубите в милиарди от непроизведен БВП”, пресметна левият депутат Румен Гечев.

Депутатката от Атака Магдалена Ташева също се включи в споровете. АЕЦ Белене е ключова за националната сигурност, според нея.

Хилари Клинтън като държавен секретар при визита у нас наредила на Бойко Борисов да спре проекта. По думите ѝ, "един политическо жиголо", който бил външен министър в първия кабинет на ГЕРБ, докладвал на САЩ за спирането на проекта. Узаконявате груб международен гешефт, подчерта Ташева. Около 10% е подкупът за спиране на подобен проект, както е чела депутатката.

АЕЦ "Белене" е енергийното КТБ - грандиозна далавера, с ясни бенефициенти. Който не е поискал, той не ги е идентифицирал. Нека няма съмнение. Дори и премиерът вчера нарече Белене “абсолютно корупционна сделка”. Къде е прокуратурата? Някой ще понесе ли отговорност някога за нещо в тази държава?

Това каза от трибуната на парламента най-младият член на групата на Реформаторския блок Антони Тренчев.

През последните няколко години, с недоумение наблюдавам, че някакси в България свикнахме много лесно да приемаме грабежи в колосални размери като нещо нормално, като нещо, което по нашите земи просто се случва. Такъв пладнешки обир бе КТБ, нещо сходно са тръбите за “Южен поток”, да не изброявам всички “грабежи на века”, че ще свърши времето, каза Тренчев още.

Нещо повече - много малко политически партии са невинни в случая. Поглеждам в ляво - да, колеги, вие буквално забатачихте страната с грандоманските си, икономически неефективни проекти. И не мисля, че можете да заблудите хората, че нямате нищо общо, категоричен бе Тренчев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Сашо
    Отговор
    1 20:22  21.09.16
    Тия милиарди загуби не се знае колко поколения ще ги плащат и дали след 20 години дали изобщо ще има държава . И за това зверско престъпление за милиарди ,пак няма виновни , а обикновения данъкоплатец го окошарват за нищо . Тоя мърдясал народ незнам какво чака още ...............

Напиши коментар:


Публикувай