3 340 16

Македония да се извини или отзоваваме посланика ни

Да се прекратят и преговорите за присъединяването на Македония към Европейския съюз, призова Велизар Енчев

Анжелина Димитрова

Ако македонският посланик в София и външният министър на Република Македония не изразят съжаление за случилото се, което предполага поднасяне на извинение и ако македонските правораздавателни органи не започнат бързо производство срещу лицата, разрушили българския паметник на връх Каймак-Чалан, Министерството на външните работи да отзове българския посланик в Скопие и да обяви, че едностранно прекратява преговорите за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз. Това заяви в отворено писмо до Бойко Борисов независимият депутат Велизар Енчев.

Ето и пълният текст на писмото:

"Преди 48 часа се обърнах към външния министър, в качеството си на народен представител и бивш посланик на Република България на Балканите, който многократно е поставял в парламента въпроса за членството на Република Македония в Европейския съюз и необходимостта от българско вето, ако Скопие не прекрати антибългарската пропаганда.

В обръщението си към г-н Даниел Митов предложих следното: Ако македонският посланик в София и външният министър на Република Македония не изразят съжаление за случилото се, което предполага поднасяне на извинение, и ако македонските правораздавателни органи не започнат бързо производство срещу лицата, разрушили българския паметник на връх Каймак-Чалан, Министерството на външните работи да отзове българския посланик в Скопие и да обяви, че едностранно прекратява преговорите за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз.  

След отговора на македонското външно министерство, смятам за целесъобразно да извикате на консултации в София българския посланик в Скопие (дипломатически термин за отзоваване), а българското МВнР да връчи нота на македонския посланик в София, с която го уведомява, че прекратяваме преговорите за Договора за приятелство - както заради разбиването на паметната плоча, така и заради липсата на адекватна реакция от македонска страна.

При това в отговора на македонското МВнР няма и намек, че ще се потърси отговорност от извършителя на варварския акт на Каймак-Чалан.

Ако Вие не предприемете тези стъпки, ще имам основание да заявя, че България позорно капитулира и преглъща гаврата с паметта на българските воини."

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мими
  Отговор
  1 10:54  25.09.16
  правителството да се опълчи на македонската наглост,където не искат да чуят за ...........България и приноса ни в историята.......големи шовинисти и ни мразят....
 • с мотив
  Отговор
  2 13:07  25.09.16
  Аре аре, чудо голямо станало. Много горди станахте, че да се обиждате за една камара камъни. Още малко и санкции ще гласувате!
 • За да ни уважават
  Отговор
  3 14:23  25.09.16
  Ние трябва сами да се уважаваме. Незабавна отмяна на издадените им паспорти и отмяна на Българското им гражданство, затваряне на границата, прекратяване на всякакви дипломатически икономически договори, снемане признаването им като нация и държава, прекратяване подкрепата им за влизане в ЕС. То и ЕС скоро и без това ще се обезсмисли и ще стане бреме ама нейсе - пари дават! С една дума - газ до ламарината на псевдо маке нацията!
 • бззззззззззз
  Отговор
  4 14:31  25.09.16
  анексиране на македония,това са български земи,обявяване на мобилизация

 • кирил
  Отговор
  5 15:26  25.09.16
  ако БЕЗ НАШЕ СЪГЛАСИЕ турски военни бяха дошли и слагат паметници у нас,ние как бихме се чувствали

  Коментиран от #6, #9

 • стоян георгиев
  Отговор
  6 15:41  25.09.16

  До коментар #5 от "кирил":

  българските военни в македония адекватни на турските в българия ли са бе кире?чувал ли си за тези дето са се били на този връх кви са за кво са се били?аман от лузери!нямате уважение към себе си ,а чакате други да ви уважаватат!
 • Тошибиян
  Отговор
  7 16:19  25.09.16
  Нали искахте демокрация и всеки да изразява мнението си?ето македония не желае да се причислява към българите и го заявява публично и с действия го потвърждава
 • Иван
  Отговор
  8 19:46  25.09.16
  Айде и тоя болен мозък зе думата... ха ха ха.....са и Болен Сидер и той ше подскача ... ха ха ха и Курнелия , Гоце...и...другите.... знае ме ги тиа....
 • КРОМАЗА
  Отговор
  9 19:52  25.09.16

  До коментар #5 от "кирил":

  Като не можеш да измислиш нещо свястно ,по-добре да не си проветряваш устата с глупости. Така или иначе " македония " е просто географско наименование на една част от България, а не някаква измислена от Сталин и Българските комунисти дъжавица.
 • Омеррзен
  Отговор
  10 21:16  25.09.16
  А аз питам докога трябва да го чакаме това извинение и защо трябва да заплашваме със санкции да го получим!? Ако хората от македонското правилтелство, които трябва да заемат някаква позиция са имали намерение да се извинят, досега да са го направили!! Докога ще им се слагаме на тия мекерата и ще им правим евала!!??? Позор за нас! Позор!!!
 • аспарух
  Отговор
  11 22:13  25.09.16
  болисов пак да им гласува помощ,а наште хора да мизерстват аз казвам където видим македонец в българия бой докато му стошим главата,и да се забрани в българия антибългарската македонистка партия ВМРО
 • аспарух
  Отговор
  12 22:14  25.09.16
  болисов пак да им гласува помощ,а наште хора да мизерстват аз казвам където видим македонец в българия бой докато му стошим главата,и да се забрани в българия антибългарската македонистка партия ВМРО
 • непознат
  Отговор
  13 22:36  25.09.16
  Вижте този човек не е добре,без значение каква националност е,и къде се намират паметниците трябва да се уважават геройте.Без значение дали са в България,Македония или Африка.
 • непознат
  Отговор
  14 22:41  25.09.16
  Вижте македонският народ не е виновен хората там обичат българите и ги уважават,а политиците са за бой,виждате колко протести имаха,и на народа му е дошло до гуша но мисля че на избори ще има червен картон.
 • AUDI
  Отговор
  15 02:14  26.09.16
  KAK ТОЗИ МАМУТ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА НАРИЧА ПРОФЕСОР ДИМИТРОВ ГЛУПАК!!!??? ПРОФЕСОРЕ ,ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ Е ПРАВ!!!
 • toto
  Отговор
  16 10:25  26.09.16
  Престанете да издавате Бг паспорти на тези македонски чергари, ей така без да се сърдим, даже отнемайте такива на отявлени лекета.

Напиши коментар:


Публикувай