791 1

Президентското състезание започва неоправдано късно

Трайков обедини РБ и работим за балотаж, заяви Кунева

Президентското състезание започва неоправдано късно
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Състезанието за президентското място започва неоправдано късно. Ако ГЕРБ искаха да затвърдят силата си на водеща сила в дясното пространство, трябваше много по-рано да обявят кандидата си и да се противопоставят на БСП. Основният опонент на РБ е именно БСП. Нашите структури ще работят за това Трайчо Трайко и  ген. Съби Събев да стигнат до балотаж. Това заяви по bTV вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Според Реформаторския блок Трайчо Трайков има изключителни качества. Той е млад политик, има добра експертна основа, може да даде устрем и да бъде независим, посочи още Кунева. Тя добави, че той е обединителна фигура за дясното пространство, защото е успял да постигне консенсусна подкрепа от партии в РБ с различни препочитания.

Трайков е човек, който защитава ясни тези - върховенството на закона, борбата с корупцията, образованието, енергийната незавасимост на страната, посочи още Кунева.

На въпрос как гледа на определението "майка на нацията", дадено на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, Кунева заяви, че предпочита да не коментира пиар решения. Предпочитание и вкус е дали ще ги употребиш, посочи тя. Тя допълни, че се отнася с уважение към качествата на Цачева като председател на Народното събрание. Вероятно това се е сторило безболезнено на ГЕРБ - да извадят председател на Парламента, но считам, че е по-добре да не се оголват важни постове в държавата, коментира още Кунева.

Краят на чакането на ГЕРБ да оповести кандидатурите си за президент и вицепрезидент не променя нищо. Това каза по БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев, който изтъкна, че в последните 10 години Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция.

„Кандидатът на ГЕРБ е точно каквото се очакваше. От гледна точка на обвързаните с кандидатурата на г-н Трайков за президент, всъщност развитието е 1 към 1 очакваното и не променя нито стратегията, нито приоритетите ни и ни най-малко – предимствата на нашия кандидат.

Има много важни въпроси пред българската външна политика, свързани с това как ще се развива казусът АЕЦ "Белене", как ще се развива българската позиция по отношение на анексията на Крим, със съдебната реформа, с правото на президента да упражнява вето, с правото му да иска конституционни промени. По нито една от тези теми аз не съм видял ясни, отчетливи, реформаторски позиции от страна на госпожа Цачева. За съжаление, единственото, което съм виждал, е съобразяване с партийната линия до степен, че ние не можем да знаем какво е нейното лично мнение. Все пак, тя е два мандата председател на парламента. Това е много, много висока позиция и трябва да олицетворява независимата върховна, над другите, законодателна власт в парламентарната република. Ако ми припомните случай, в който е изразила мнение, различно от това на партийния си лидер, аз ще ви бъда благодарен“, заяви той.

Кънев припомни, че не е подкрепил Цачева за председател на НС и не вижда причина да го прави сега:

„Изключително важно е президентът да бъде независим човек. Преди 5 години ГЕРБ издигнаха безпартиен кандидат. Това беше показателно и доста убедително спечелиха. Пет години по-късно, никой десен човек не може да каже, че съжалява за мандата на г-н Плевнелиев. А сега тази "грешка" се поправя, като се издига един класически "войник на партията" – нещо, което е много неуместно на президентски избори.“

Лидерът на ДСБ припомни, че десният кандидат-президент Трайчо Трайков е бил министър в първото правителство на ГЕРБ и е бил уволнен, защото се е противопоставил на "Росатом" и на "Лукойл", казал е "не" и за изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американски инвеститор:

„Не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия, напротив – това е човек, който, с риск за собствената си кариера, е отстоявал много ясно българската независимост, българският национален интерес, българската национална сигурност.“

Президентската институция не е слаба, категоричен е Кънев, според когото Борисов очаква от новия президент "да не използва правомощията си". Той разкритикува и позицията на друг кандидат за президент – Румен Радев по отношение на външната политика:

„В сегашния бурен свят какво значи "преосмисляне на принадлежност" към западни съюзи? На практика, на политическия терен има две сериозни, силни кандидатпрезидентски двойки – безспорните фаворити от ГЕРБ, фаворити по силата на огромния властови ресурс на тази партия, и единствената разумна алтернатива...“

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ексклузивно
    Отговор
    1 11:12  03.10.16
    на боко тиквата ше му приседне цецКа

Напиши коментар:


Публикувай