1 971 8

Няма да има промяна в цената на винетките

Има повече продадени винетки през 2016 г., съобщи Павлова

Няма да има промяна в цената на винетките
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Към 15 октомври приходите от винетки бруто са около 300 млн. лв. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция днес. По думите й нетните приходи от винетки са 283 млн. лв.

„Това, което наблюдаваме е увеличение в броя продадени винетни стикери. Въпреки увеличената цена, статистиката показва, че има значително увеличение в броя на дневните винетки за тежкотоварните автомобили и намаление за седмичните на коли за сметка на месечните за коли“, каза тя.

Павлова уточни, че броят на продадените седмични винетки e над 2 млн. 280 хил., а продадените месечни - 366 хил. броя. По думите й, за 2015 г. продадените месечни винетни стикери са били 199 хил.

„В годишните няма голяма промяна вървят около 1 млн. и 800 хил. броя средно всяка година. От тях всъщност ние имаме над 200 хил. броя винетни стикери предоставени по линия на социално подпомагане на инвалиди. Те са с 20 млн. надолу, тъй като стикерите предназначени за инвалиди не се компенсират на АПИ“, каза още тя.

„Промяна в цената няма да има тази година“, каза Павлова. След въвеждането на тол системата ще има изцяло ново ценообразуване, подчерта тя. Павлова уточни, че поръчката за избор на изпълнител за въвеждането на комбинирана тол система за заплащане на километър е била обжалвана.

„Ако очакваме тази седмица да се произнесе Върховният съд, което ще ни даде възможност да я възобновим и най-накрая надявам се да приключим търга за избор на изпълнител на тол системата“, каза още тя. Ако до края на тази година се избере успешно изпълнител и през следващата година бъде изработена, през 2018 г. тя ще може да се въведе, уточни Павлова.

2016 е годината на Северна България, защото около 70 % от средствата са насочени със специален фокус към пътищата там, заяви още Лиляна Павлова.

Павлова акцентира върху ремонтите по направлението от Видин до Враца, където изцяло са ремонтирани 30 км, както и град Димово,в област Разград и населените места около него. Тя направи отчет за изпълненото в цялата страна и обясни, че ремонтите по републиканските пътища продължават и в момента.

„В рамките на тази година са извършени ремонти по цялата републиканска пътна мрежа на над 650 км с целенасочено, целево финансиране от държавния бюждет“, заяви Павлова.

„Инвестирали сме 400 млн. лв. приблизително за ремонти на пътища от всякакъв клас, както и за ремонти, на тунели, съоръжения и виадукти“, коментира Павлова.

По думите й ремонтите на „Витиня“ и „Ечемишка“ ще продължат и следващата година, а всички останали ще приключат до края на 2016 г .

От 1 ноември въвеждаме зимната готовност. Всички фирми към 1 ноември ще трябва да въведат в готовност своята техника, заяви още Павлова. По думите й от АПИ са провели необходимите координационни срещи.

„Имаме сключени договори за абсолютно всички области. Необходимо е 3087-те машини да бъдат налични за зимното почистване. Към момента тези машини се преоборудват“, каза Павлова. По думите й се очаква през първите десет дни на ноември времето да се влоши.

С целевите средства от държавния бюджет на обща стойност 145 млн. лв. сме ремонтирали 28 пътни участъка, каза от своя страна председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

По отношение АМ „Хемус“ и АМ "Тракия" Лазаров посочи, че са били отпуснати последните средства през годината в началото на месец октомври за подобряване на пътната безопасност.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 13:18  24.10.16
  Ми няма да има защото герберастията усеща, че не само ще загуби властта, но и в затвора ще лежат разбойниците крадливи!
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:38  24.10.16
  Бе то и на предишните избори за Парламент като падна Тройната коалиция скандирахте "ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ,БАРЕКОВ-ПРЕМИЕР"!А Цацаров го нахъсвахте да шие раирани пижами на ББ и ЦЦ.Па ква тана тя?:)E сега пак старата песен в нов аранжимент.И като излязат резултатите от изборите-"Ма пак излъгаха народа беее..."КЪФ НАРОД СТЕ ВИЕ БЕ НЕСРЕТНИ?"
 • Мършата
  Отговор
  3 15:03  24.10.16
  поне да ги вземат като данък, да не трябва да ги лепя на прозореца на кулата. Много е тъпо и това, че важът от януари до декеври, ако например купя годишна юни ще важи до декеври, а не до юни догодина. Пълна тъпотия и прецакване са тия винетки, да ги махат или да си ги в г..
 • abv
  Отговор
  4 17:09  24.10.16
  Госпожо Павлова републиканските пътища в Пловдив не са в цветущо състояние , а вие искате да плащаме винетки.Не виждам логиката.

 • Картър
  Отговор
  5 19:41  24.10.16
  Кон, изтече ви времето. Ти би трябвало да си забелязал, че по този въпрос българи, цигани и турци са на едно мнение. Радев е кандидатура на Козяк, хитро прикрита като русофилска или по- точно съгласувана между тези две държави. Обещавам ти, че ще станеш свидетел на грандиозно шоу, което със сигурност няма да ти хареса. Ще загубиш и секретарката и служебната кола. При твоя стандарт ще ти стигнат спестяванията за няколко месеца, а после ще се оглеждаш в кошчетата за някое парче баничка и някой фас. Това те чака герберасте!

  Коментиран от #7

 • Мама
  Отговор
  6 20:27  24.10.16
  Дебелобузият крадец Лазарчо-лаборантчето да се готви за СЦентрален,крайно време е!
 • onq s konq
  Отговор
  7 23:39  24.10.16

  До коментар #5 от "Картър":

  Споко ве пишман-врачко,"дето е текло,пак ше тече"!
 • Сори
  Отговор
  8 23:50  24.10.16
  Тази година няма ...а догодина от Февруари

Напиши коментар:


Публикувай